ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:901/1072)

Razowe pizzerinki nie tylko na Walentynki 166

Jakiś czas temu zrezygnowałam z jedzenia jasnego pieczywa. Nijak mi ono nie przeszkadzało, ale tak sobie postanowiłam i staram się wytrwać. Problem pojawił się kiedy zachciało

Kuchnia w czekoladzie
Orkiszowe wegańskie drożdżówki z budyniem 179

Ostatnio mam fazę na orkisz...  chałka ,  drożdżówki ze słodkim nadzieniem  a teraz padło na drożdżówki z budyniem. JAKIE ONE SĄ DOBRE! Te z

Czarnawisienka
bułeczki maślane 590

Ostatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam

babka w formie
Pieczone pączki nadziewane marmoladą 609

Tłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i

Z miłości do słodkości
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 189

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te bułeczki połowa zniknęła w jakieś 15 minut;)) Na drugi dzień oczywiście musiałam znowu je upiec i to z podwójnej porcji

Z miłości do słodkości
Domowe bułki do burgerów 224

W moim domu często pachnie domowymi wypiekami. Chałki, chleby, bułki to przecież klasyka, której nie może zabraknąć. Bułki do burgerów charakteryzują się tym, że są delikatne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki gniazdka. 188

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, puchate bułeczki drożdżowe, które sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Zwinięte w finezyjne gniazdka, wypełnione kolorowymi, cukrowymi jajeczkami stanowią nie lada gratkę dla maluchów, jak również niezwykłą pokusę dla tych starszych. Bardzo polecam! Składniki na bułeczki gniazdka: na 8 sztuk 350 g mąki tortowej (typ 400 lub 405) 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka(...)mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko wymieszane z jajkiem, skórkę pomarańczową i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować

Rozpustne gotowanie
Dwukolorowe pączki pieczone 240

Pamiętacie jak tydzień temu częstowałam Was świeżo wypieczonymi pączkami?  Nikt z Was chyba nie przypuszczał jak wyglądają w środku, a wyglądają... dokładnie tak jak je

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki drożdżowe z nutellą 198

Karnawałowe szaleństwo trwa i ja szaleję z pysznościami..tym razem co prawda rogaliki, a nie pączki..ale za to  jakie smaczne.. ..nadzienie do rogalików

Moje domowe kucharzenie
Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 189

Pobudka rano, za oknem sypie piękny śnieg. Przez chwilę walczę z chęcią zaszycia się pod ciepłą kołdrą, ale już wstaję, zakładam grube skarpety i cichutko wymykam

Obiad gotowy
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 237

Pyszne, wyrośnięte i miękkie- tak pamiętam drożdżówki kupowane w piekarni kiedy jeszcze mogłam sobie na takie atrakcje pozwolić. Trochę to trwało nim dopracowałam przepis, na początku

Kuchnia bezglutenowa Loli
Cebularze 164

Dzisiaj prawdziwie lubelski wypiek czyli Cebularze. Jeszcze do niedawna nie widziałam, że znany głównie u nas. Przepis już nawet nie wiem gdzie i kiedy znalazłam ale

Cukiernia Pychotki
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 209

Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg  tego  przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale

Moje domowe kucharzenie
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 190

Delikatny, zażółcony dynią :) Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji , szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum , jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie

Grunt to przepis!
Chleb drwala 191

Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam

Kulinarne przygody Gatity
Chleb mleczny z ziarnami 92

użyć ulubionej mieszanki ziaren, ja tym razem dosypałam trochę sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i dodatkowo odrobinę kminku. Dzięki glazurze z mąki żytniej ziarna doskonale trzymają się na wierzchu bochenków. Drożdżowy chleb mleczny z ziarnami to jeden  chlebów, do którego wracam bardzo często. Jest pyszny jeszcze delikatnie ciepły z samym masłem. Dzięki niemu stworzycie najlepsze kanapki z dowolnymi dodatkami. Polecam(...)pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 60-90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Ułożyć na blaszce, odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: do mąki żytniej dodać tyle wody, by uzyskać konsystencję trochę rzadszą od kwaśnej śmietany

Lekcje w kuchni
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 166

Magda Napchane po brzegi puchate i drożdżowe paszteciki wprost proszą się aby stać się nieodłącznym towarzyszem gorącego barszczu. U nas pojawiają się do przegryzania przed, w trakcie i nawet w kilka dni po Wigilii, nawet zimne smakują obłędnie. Tutaj podałam przepis na 16 niewielkich sztuk, ale polecam podwoić przepis jeśli mamy w domu więcej niż 2 sztuki ludzi(...)przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Gdy zaczyn urośnie i się spieni, dodajemy go do miski z mąką, wbijamy jajko, dodajemy olej i wyrabiamy, najlepiej rękami, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – w trakcie wyrabiania, przekładamy ciasto na blat i rozciągamy około 8-10 minut. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Smaczna Strona
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 251

życiu. Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy powiedziałam do dzieci: wow, dzisiaj są racuszki na obiad! Nie muszę chyba pisać jakie było ich zdziwienie kiedy zamiast słodkich drożdżowych racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji. Z bryndzą i masełkiem czosnkowym. Były wyśmienite. Ale jak to zwykle bywa, mojego zachwytu(...)odstawiamy do ostudzenia.  Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej więcej 1 cm.  Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Palnik powinien być

bistro mama