ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:910/1072)

Drożdżowa babka szpinakowa 27

Drożdżowa babka szpinakowa, to nic innego, jak klasyczna drożdżowa baba, tyle że z dodatkiem zmiksowanego szpinaku :) Szpinak nadaje jej pięknego zielonego koloru, dzięki czemu staje się bardzo wiosennym wypiekiem i wprost idealnie wpisującym się w wielkanocny klimat. A szpinaku oczywiście nie czuć w niej nic a nic :) Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka i wilgotna, a z cytrynowym lukrem smakuje(...)letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Dodać żółtka, jajko, otartą skórkę z cytryny, zmiksowany szpinak

Opowieści z piekarnika
Bajgle pieczone, bez cukru, z musem jabłkowym 34

donatów. Od dłuższego czasu kręciłam się koło nich,  w tym sklepie na "H", kuszącym gadgetami do kuchni i domu. Już od Tłustego Czwartku w planach miałam pieczone bajgle drożdżowe,  ale pierwszy test foremek chciałam uczynić błyskawicznym. Upiekłam szybkie oponki, wykorzystując otwarty od kilku dni mus jabłkowy, mąkę migdałową i owsianą oraz erytrytol.  Moje oponki są niskowęglowodanowe. Rumiane(...)jajecznej dolewamy powolutku olej, na koniec dodajemy mus jabłkowy i mieszamy delikatnie do połączenia. Następnie wsypujemy - na dwie raty - sypkie składniki, za każdym dodaniem dokładnie mieszając całość łopatką.  Ciasto nie powinno być bardzo gęste, dlatego ilość suchych składników  podaję w przybliżeniu - dozujemy je dosypując do mokrych składników  do momentu, aż ciasto stanie się gęste, ale nadal półpłynne

Kronika Piekarnika
Bułki Pszenne "Kajzerki" 139

Przepis jest na kajzerki, ale jak widać bułeczki postanowiły inaczej wyglądać i wyrosły sobie i popękały ;) Wygląd to nie wszystko bo liczy się smak, a w

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 168

Rogaliki drożdżowe może i nie są czymś, co zrobisz w pół godziny. Nawet nie w godzinę. Ale pomyśl, że już po dwóch masz kilka blaszek i to z nadzieniem takim, na jakie masz aktualnie ochotę. Wszystko się nadaje: dżemy, owoce, budynie, czekolada... Możesz zrobić niezły miks, a później częstować rodzinę i sąsiadów. Na pewno nie odmówią.  Rogaliki z tego(...)wanilią, żółtka i wyrośnięte z drożdżami mleko. Wyrabiamy dokładnie, dłonią przez ok 10 minut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 173

Składniki   na 18 sztuk                                          

w mojej kuchni
Domowe bułki do hamburgerów 193

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate

Kulinarne przygody Gatity
Pizzerinki bianco. 104

  Pizzerinki bianco, białe pizzerinki, to pizzerinki bez sosu pomidorowego.  Zamiast tego posmarowane są sosem śmietanowym. Dodatki możecie wybrać według swojego gustu. Co kto lubi

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką 153

Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wyciągnięte z pieca 10 minut przed zrobieniem zdjęć! 🥰 Wiecie jak pachnie w całym domu? Obłędnie! Pakuję je do pojemnika

Czarnawisienka
Jagodzianki 180

Były pierogi z jagodami a teraz zapraszam na bułeczki z jagodami.Pyszne jagodzianki zjedzone w ekspresowym tempie.Zostało jeszcze trochę jagód uzbieranych przez męża, więc je zamroziłam

Moje domowe kucharzenie
Czosnkowe supełki 144

  Uwielbiam czosnek! To warzywo, które bez skrupułów nadużywam w kuchni? Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie

Kulinarne S.O.S.
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 152

Te drożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie

Posadzone i zjedzone
Drożdżowe serduszka z czekoladą 186

  Jakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z

Amatorka kuchenna
Rollsy ze szpinakiem. 101

  Dziś mam dla Was pyszne rollsy. To znaczy przepis na pyszne rollsy, bo nie ma  po nich śladu. Zostały tylko zdjęcia :)  Świetnie sprawdzą

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania