Lubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i
Posadzone i zjedzoneRyż zapiekany z jabłkami i twarogiem to danie zainspirowane sufletem i klasycznym ryżem z jabłkami. Taką zapiekankę z ryżem, ubitymi jajkami i budyniem robi się bardzo
e-PrzepisyKulinarneOdrywany chlebek to absolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny
Fitsweet.meConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich(...)odstaw do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia
Grahamka, weka i kajzerkaMój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc
Kuchnia w czekoladzieNie ma to jak sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :) Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach
Grunt to przepis!Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu
Kuchcik gotujeSkończyłam przeziębienie, które przykuło mnie do łóżka. Gdy w końcu niechętnie poddałam się głosowi rozsądku, który podpowiadał mi, że chorobę trzeba wygrzać, rzeczywiście szybko wróciłam do
Posadzone i zjedzoneJeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu, a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w
KUCHARNIANa ten przepis natykałam się co rusz na różnych blogach i serwisach kulinarnych. Większość osób go chwaliła, a chyba nikt jakoś bardzo go nie skrytykował. Dlatego
Ratunku obiadPizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie
Kolorowy PrzepisownikNad szarpaną wieprzowiną zastanawiałam się długo... nie tyle czy będzie smaczna, ale czy mnie rachunek za prąd nie przywali, jak mi tyle godzin będzie piekarnik non
Kuchnia w czekoladzieBo to jest tak: człowiek jakoś się trzyma, czekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i
Lejdi of the houseZostałam postawiona, a poniekąd sama własnoręcznie też się postawiłam, przed trudnym zadaniem nauczenia małego, ufnego zwierzątka podstaw życia w jednym mieszkaniu. Szczeniak to niesamowicie fajna sprawa
Przepysznik - BLW i nie tylkoBajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z Polski. A dokładnie z Krakowa. Pierwsze wzmianki a temat bajgli sięgają
Jacob Tastes