ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:906/1038)

Jagodzianki 176

Lubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i

Posadzone i zjedzone
Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem – najlepsza wersja ryżu z jabłkami 85

Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to danie zainspirowane sufletem i klasycznym ryżem z jabłkami. Taką zapiekankę z ryżem, ubitymi jajkami i budyniem robi się bardzo

e-PrzepisyKulinarne
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 172

Odrywany chlebek to absolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny

Fitsweet.me
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1135

Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich(...)odstaw do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Pampuchy drożdżowe z mięsem 223

Mój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc

Kuchnia w czekoladzie
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 149

Nie ma to jak sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :)   Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach

Grunt to przepis!
Focaccia z suszonymi pomidorami 138

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu

Kuchcik gotuje
Ciasteczka na smalcu 169

Skończyłam przeziębienie, które przykuło mnie do łóżka. Gdy w końcu niechętnie poddałam się głosowi rozsądku, który podpowiadał mi, że chorobę trzeba wygrzać, rzeczywiście szybko wróciłam do

Posadzone i zjedzone
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 174

Jeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu, a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w

KUCHARNIA
Nocne bułeczki 165

Na ten przepis natykałam się co rusz na różnych blogach i serwisach kulinarnych. Większość osób go chwaliła, a chyba nikt jakoś bardzo go nie skrytykował. Dlatego

Ratunku obiad
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 189

Pizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną 201

Nad szarpaną wieprzowiną zastanawiałam się długo... nie tyle czy będzie smaczna, ale czy mnie rachunek za prąd nie przywali, jak mi tyle godzin będzie piekarnik non

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 165

  Bo to jest tak: człowiek jakoś się trzyma, czekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i

Lejdi of the house
Pączki 139

Zostałam postawiona, a poniekąd sama własnoręcznie też się postawiłam, przed trudnym zadaniem nauczenia małego, ufnego zwierzątka podstaw życia w jednym mieszkaniu. Szczeniak to niesamowicie fajna sprawa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajgle 213

Bajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z Polski. A dokładnie z Krakowa. Pierwsze wzmianki a temat bajgli sięgają

Jacob Tastes