Tego wpisu zupełnie nie planowałam. Tym bardziej, że sporo przepisów nadrobiłam i śmiało mogłabym je w końcu opublikować, ale tak się złożyło, że zabrakło nam dziś
Kuchnia w czekoladziePomysł na zawijaną drożdżówkę znalazłam tutaj ..świetnie to wygląda...ja zmieniłam nadzienie do drożdżówki..u mnie to truskawki z rabarbarem i kisielem... 4 szkl
Moje domowe kucharzeniePrzepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam
Aga w kuchniDrożdżowy nocny chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku Od jakiegoś czasu większość chlebów wypiekam w żeliwnym garnku. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garze. Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub w naczyniu żaroodpornym, mimo to polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata. W garze(...)przykładu podaje (orientacyjny) grafik według którego przygotowuję ten chleb: Dzień 1 18:00 – mieszam mąki i wodę, autoliza 19:00 – dodaję drożdże i sól, wyrabiam ciasto 19:30 – składam 20:00 – składam 20:30 – składam 21:00 – ostatni raz składam i wstawiam ciasto do lodówki na noc, do garowania Dzień
Tajemnice SmakuWieniec czekoladowy z orzechami pecan 🥰🎄 Idealny na zbliżające się święta. Czyż nie wygląda cudownie!? 😇 Trochę zniknęła mu "dziurka" 🤪 ale - jest na wypasie! To zapewniam 😁 Jeżeli
CzarnawisienkaDobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś
Ostra na SłodkoDobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś
Ostra na SłodkoDlaczego warto stosować sos sojowy? Jak wybrać najlepszy sos sojowy? Czym jest Ponzu? Czym jest sos sojowy ? Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBułki z dziurką .Bajgle to miękkie, słodkawe pieczywo z dziurką, z ciągnącą skórką, którą uzyskujemy obgotowując przed pieczeniem bułki w osłodzonym wrzątku . Przepis na bajgle znalazłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;) Składniki na 1 wieniec: 230 g mąki pszennej
Gotowanie...to proste !Przepis na taki chleb krąży od jakiegoś czasu po internecie. Postanowiłam go wypróbować i muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię
Smakołyki AsiO tym, jak bardzo zdrowa jest mąka gryczana nie muszę nikogo przekonywać.Dosyć często staram się używać jej w kuchni, nie zawsze jednak produkty z jej
OliveandThymechleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno
moj przepis naDonat/donut/ doughnuts - brzmi różnie, ale oznacza zawsze to samo 😎 pysznego pączka z dziurką. Piekłam już duże donaty drożdżowe, które wycinałam kubkiem, piekłam mini donaty w elektrycznej maszynce, a tym razem upiekłam je w specjalnej foremce do średniej wielkości donatów. Przepis zaczerpnęłam ze strony Gotuj z cukiereczkiem . Jest idealny! Donaty są mięciutkie, przepis baaardzo prosty i szybki do wykonania(...)miski mieszamy, a nastepnie dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy różgą do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia smarujemy przy użyciu pęczelka odrobiną oleju. W każdy otwór nakładamy ciasta do 2/3 wysokości. Najlepiej zrobimy to przy użyciu worka cukierniczego z odciętą końcówką (ale mała łyżeczka też da radę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około
Walijskie PichcenieUwierzycie, że cebularze jadłam po raz pierwszy w życiu? Choć cebulę lubię i jest to jedno z tych warzyw, które w domu mam ZAWSZE, jakoś nie
Smaki Na TalerzuLubicie pączki? Bo ja i owszem, ale szczerze przyznam, że na pierwszym miejscu i tak są serowe oponki. A chrust gdzieś tam w tyle się lokuje
Kuchnia w czekoladzie· mąka pszenna - 30 dag · cukier - 1 łyżka · drożdże świeże- 3,5 dag · olej - 4 łyżki · cebula - 50 dag · cebula dymka - 1 pęczek · masło - 2 łyżki · jajko
Camilla w kuchniChleb grczany ma spacyficzny smak i zapach, który nie każdemu pasuje. Ja sama nie byłam pewna czy będzie mi pasował. Okazało się, że bardzo. Niedługo spróbuję
Pełny talerzChleb gryczany ze słonecznikiem... Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej. Ze złocistą i chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren
Gospodyni Miejska