mąki pszennej ( ja używam Wrocławskiej ) 2 dkg drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka oliwy Sos do pizzy: puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka(...)żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozpłaszczyć za pomocą wałka na kształt koła. Oczywiście jak ktoś potrafi , może to prawidłowo zrobić ręcznie :) Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Blachę posmarować oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez
Gosia gotujeDodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up . Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie
Kawa z mlekiemteż przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa(...)radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom. Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane
KUCHARNIAAromatyczna i bardzo sycąca zapiekanka ryżowa z kurczakiem to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu i smaczne. Dodatkowo składa się tylko z
Alle Dobre!Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami Dziś mam dla Was przepis na pyszne budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami. Do ciasta nie dodajemy jajek
Słodkie okruszkiSzybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW! Dorsz Suszone grzyby Cebula Czosnek Ciasto francuskie Morele suszone Trawa cytrynowa Sól Pieprz Jak widzicie – nie
MarcinChefJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćTo ciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki. Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie miałam pomysłu do czego
Fabryka pomysłówBez glutenu, bez laktozy i bez jajek – zdrowe ciastka z 2 składników to był swego rodzaju eksperyment. Znalazłam ten przepis gdzieś w
RelaxtimePo sukcesie gofrów belgijskich gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co zrobić, oraz
To co kochamrobi się z mąki, cukru, tłuszczu, wanilii i mielonych migdałów. Ciasto po wyrobieniu formowane jest w kształt półksiężyca, a po upieczeniu ciasteczka intensywnie oprószane się cukrem pudrem. Waniliowe półksiężyce są chętnie wypiekanymi ciastkami w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Upieczone ciasteczka są kruche, pełne aromatu i można zajadać się nimi bez końca. Polecam Wam poniższy przepis na waniliowe półksiężyce(...)szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, na raz pracować tylko nad jedną z nich, a pozostałe trzymać w lodówce. Ciasto uformować w wałek o grubości dwóch centymetrów i pokroić go na kawałki o szerokości dwóch centymetrów każdy. Kawałki ciasta formować w kulki, które rolując
MeCookspoleca pyszne bajgle. Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pracy, ale warto. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek, ja też nie mam. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne, ale to nie ujmuje im smaku. Dziurki zrobiłam palcem, wykorzystałam do tego nawet końcówkę wałka :) Składniki(...)Wsypać mąkę, sól i wlać przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na 7 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić żeby
Agusiowe smakołykiróżnorodności wpisuje się w gusta każdego zasiadającego do świątecznego stołu. I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Wirtualny targ LokalnyRolnik.pl przypomina, bez czego nie wyobrażamy sobie Świąt. Jajka Klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami – wariacji na temat jajka wielkanocnego nie brakuje. Najlepiej pochodzące(...)oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser. Pieczenie Dość czasochłonne w przygotowaniu i wymagające wprawy w… przyprawianiu, ale gdy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może wegański pasztet z komosą ryżową i orzechami laskowymi? Wypróbuj gotowych dań dostępnych na www.lokalnyrolnik.pl
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!