ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2090/2671)

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #19 Najlepsze ucierane z malinami i kruszonką 301

Udało się!!! Znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto ucierane Bardzo mnie to cieszy, przepis ten zapiszę sobie na kartce i głęboko schowam, ale oczywiście najpierw

Relaxtime
Cynamonki wg Aleex 67

kolekcji Thermomixa (TM) trochę mnie zaskoczył. No dobrze, zaskoczył mnie na tyle, że postanowiłam po raz kolejny zrobić te drożdżowe zawijaski. Czym się zdziwiłam? Przede wszystkim tym, że ciasto przygotowuje się bez dodatku jajka. Zastanawiałam się, jak to będzie smakować? I wiecie co? Smakuje świetnie. Nie tylko w dniu wypieku, ale także następnego dnia. Polecam do wypróbowania tę wersję(...)mąkę, dodać sól, wlać lekko ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i masłem. Wyrobić ciasto mikserem przez około 2 minuty.  4. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt

W mojej kuchni
Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym / Pull Apart Pigs in a Blanket 90

wybranych sosów. Dobrze smakują z sosem czosnkowym, 1000 wysp, musztardą lub keczupem. Są też pyszne bez żadnych dodatków. Koniecznie wypróbujcie -  to idealne, proste, sprawdzone danie na karnawał i każde spotkanie w większym w gronie. Smacznego:) Przepis na kiełbaski imprezowe (w cieście drożdżowym): ciasto drożdżowe: szklanka ciepłej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 2 płaskie łyżeczki cukru, łyżeczka(...)koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie - prostokąt 35x25cm. Posmarować musztardą i keczupem, posypać ziołami i startym serem. Kiełbaski pokroić na małe kawałki (u mnie około 45-48 kawałków). Rozwałkowane ciasto pokroić na pionowe, długie paski - pasków ma być połowę mniej niż

Lekcje w kuchni
Pierniczki z ziemniakami 113

Tymczasem przyszedł grudzień. Kocham grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza". Krystyna Siesicka Co roku staram się wypróbować nowy przepis na pierniczki. Te z ziemniakami robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Wychodzą pyszne! Aromatyczne i mięciutkie - to zasługa dodania ziemniaków :) Na pewno nie skończy(...)przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wyrobić na jednolite ciasto. Jeśli ciasto by się mocno kleiło, nie należy za dużo podsypywać mąką - tylko tyle, aby wygodnie je rozwałkować. Nabierać porcje ciasta i rozwałkować je na grubość 5-7 mm. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze 170 stopni przez

My simple kitchen
Krem orzechowy 234

tortu, udekorowania babeczek czy nadziania ptysiów. Pachnący prażonymi orzechami laskowymi, lekko słodki i bardzo aromatyczny. W cieście możecie zobaczyć go we francuskim deserze Paris Brest . Podane proporcje wystarczą do udekorowania 12 sztuk babeczek lub przełożenia niedużego tortu (max 18 cm średnicy, 4 blaty, bez tynku). Jeśli lubicie gładkie wykończenie kremów na tortach nie polecam tego kremu do tynkowania, ponieważ(...)temperatury 160 stopni. Termometr nie jest jednak konieczny – można po prostu patrzeć na kolor karmelu. Powinien przypominać ciemny miód spadziowy. Kiedy kolor jest odpowiedni przekładamy orzechy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Przestudzone orzechy miksujemy na proszek w blenderze. Im drobniej zmiksujemy orzechy tym gładszy będzie nasz krem. Wraz z miksowaniem orzechy mogą zmieniać konsystencję. Jeśli mamy

Ciastkozercy
Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i frużeliną wiśniową 146

królowa ciast- beza- mnie nie lubi. Nie lubi to chyba zbyt delikatnie powiedziane, bo gdyby mnie nie lubiła, to przynajmniej bez jakiegoś specjalnego wyglądu, ale dałoby się zjeść. Moich się nie dało. Ona wręcz mnie nienawidzi, śmiem twierdzić. Ale znalazłam na to sposób, który póki co, odpukać!- się sprawdza. Zamiast dużej bezy, robię małe gniazda, które wysychają bez(...)problemu, bez kruszenia i bałaganu, a dodatkowo nie musisz kroić ich nożem, bo taką jedną, to każdy zje :) Tym razem postawiłam na czekoladową nutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :) Składniki na 6 sztuk:   3 białka 160g drobnego cukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 130

przyśpieszają gojenie się ran i owrzodzeń (napar z gruszek) Uwaga! osoby o wrażliwych jelitach lub cierpiące na schorzenia dróg żółciowych nie powinny spożywać surowych gruszek, a jedynie gotowane lub pieczone spożywanie gruszek może powodować wzdęcia i bóle brzucha, które są związane z procesami fermentacyjnymi zachodzącymi w organizmie - należy wtedy ograniczyć ilość spożywanych owoców zbyt duża ilość spożytych gruszek może wywołać(...)owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską 129

łóżku. Lubię je za to, że mogę przygotować coś specjalnego na śniadanie, leniwie i bez pośpiechu. Możemy celebrować tę wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można, a nawet trzeba zjeść w łóżku! Drukuj Czas przygotowania(...)czosnek czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 4 duże kwadraty 13x13. Na każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 15-20 minut. *można zastąpić włoską pancettą By Małgorzata Hert Wędr

Wędrówki po kuchni
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 189

mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts(...)kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z białą czekoladą na białkach. 519

kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 5 białek Wykonanie: Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski. Dodać masło i rozdrobnić widelcem lub palcami, następnie wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię aluminiowa i schłodzić w zamrażalniku minimum 30 minut. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypana bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 287

mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts(...)kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 211

łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, 1 jajo, 300 g kaszy jaglanej Cenos, ok. 250 g  mozzarelli   bez zalewy, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeża rukola. Przygotowanie: Cebulę i obranego batata kroimy w niewielką kostkę, selera w małe plasterki. Rada: selera nie trzeba(...)jajko, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 190°C ok. 40 min. Wierzch możemy przykryć papierem do pieczenia. Rada: należy jednak sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ różnie pieką nasze piekarniki, a i formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera

Moniki Smakołyki
PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu) 139

Obecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp. W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód(...)jest silnym przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Jak podają naukowcy, częste spożycie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, miażdżycy. Tylko jeść, jeść, jeść i to bez obaw o przybranie na wadze, bowiem roślina ta jest niskokaloryczna, bardzo bogata w błonnik.  Polecam ją wykorzystać jako składnik pasztetu, bo w tej roli sprawdza się niesamowicie pysznie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżówki waniliowe z rabarbarem i powidłami śliwkowymi  94

naprawdę proste, a macie gwarancję, że dzieci jedzą przekąski bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Zachęcam gorąco do przetestowania poniższego przepisu. Przepis pochodzi z książki, której recenzję kilka dni temu umieściliśmy na naszej stronie. Możecie ją znaleźć tutaj: „RETRO WARZYWA” – RECENZJA . 170 min 10 sztuk SKŁADNIKI: ciasto 250 ml mleka 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży(...)temperatury pokojowej i dodać do ciasta. Wyrabiać około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, do ciepłego miejsca pod ściereczką. Rabarbar umyć, usunąć łydko i drobno pokroić. Rozgrzać masło, smażyć przez około 10 minut. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe i smażyć jeszcze około 10 – 15 minut. Ciasto podzielić na równe części na stolnicy, zawijać

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania