trochę przypominają mi w smaku sklepowe biszkopty,ale zdecydowanie lepsze :-) Przepis jest bardzo prosty i BAAAAARDZO wydajny. Z tej proporcji wychodzi masa ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka w kształcie łabędzi. Wyglądają wspaniale i wzbudzają zachwyt,każdego kogo poczęstujecie :-) Polecam, bo ciasteczka są REWELACYJNE :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI(...)Przygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 h. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto,jak się klei dodajemy więcej mąki, aż do uzyskania pięknej, elastycznej formy. Wyrobione ciasto odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon. Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort
Bon appetit mon amiebędzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru(...)wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut
Wrzosowa PolanaToskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej(...)prowansalskich ½ łyżeczki suszonego rozmarynu chlust oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Socca Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę. Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu
Food Squarepisałam wcześniej, cały weekend zastanawiałam się co by dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być zdrowe, powinno być bez mąki, powinno zawierać dużo kokosa. W ten oto sposób padło na ciasto kokosowe na bazie kaszy jaglanej gotowanej na mleku. Dodatkowo, by dodać trochę "zdrowia" do wnętrza, dosypałam len mielony i amarantus :) Wychodzi delikatne(...)sprawdzamy czy nie trzeba dolać wody lub mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników miksujemy na w miarę jednolitą masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, dopiero wtedy możemy rozkrajać na kawałki. Smacznego
Be Fit Be Strongbez poświęcania mu bezcennego czasu. Rogal wystarczy pociąć na porcje i zapakować na drugie śniadanie do pracy. Można go zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali w firmie. Można włożyć do środka, co tylko wpadnie nam pod rękę. Jest to zatem kolejny przepis "nawinie" ;) Ciasto zaproponowane przeze mnie można zastąpić własnym wypróbowanym przepisem na ciasto na pizzę. Składniki: ciasto(...)żółtego sera ser typu mozzarella 4 pieczarki rozbełtane białko, żółtko lub jajko Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta polać niewielką ilością oliwy, posolić, posypać suszonym czosnkiem, a potem rozłożyć plastry wędlin
Weekendy w domu i ogrodzieprzesianą mąkę z kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki. Mus Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem(...)mąż stwierdził że już jest gotowy:) Przed podaniem deser delikatnie wyciągam z keksówki i zdejmuje folię. Pokroiłam na około centymetrowe plastry i podałam z łyżka kremówki wymieszanej z mascarpone (bez cukru) oraz z wiśniami ze spyrytusu domowej roboty. Wbrew obawom deser nie był ani tłusty w smaku ani zbyt słodki
Magiczna kuchnia DariiCiasto najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką). Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta(...)wysokości choinki. Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2) . Piec około 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem na deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie
Świat CiastaPopołudniowa kawa? - czemu nie !!! Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazyli ę :D To kolejna pyszna
kolorowotorcikowomleku (200 ml mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawić do wystudzenia). Sztuka pieczenia: Temperatura pieczenia – sernik pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni C, najlepiej bez termoobiegu. Według Dana Leparda sernik należy piec w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni C. Według w/w jest to mniejsza szansa(...)pieczemy sernik, w przypadku gdy do masy serowej najpierw dodaliśmy żółtka, a potem oddzielnie białka ubite na sztywno inaczej się je piecze. Sernik z pianą z białek zawsze wstawia się do gorącego piekarnika, Jeśli przyrządza się go bez piany, piekarnik może być lekko nagrzany. Najczęściej w przepisach zaleca się, aby sernik po upieczeniu pozostawić w otwartym lekko uchylonym piekarniku
Ciastka - domowe słodkościNaleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka) Proste, pyszne naleśniki o wyjątkowym smaku. Dzisiejsza wersja jest idealna dla osób nietolerujących laktozy. Przepis powstał dosłownie pod
Słodkie okruszkiJedliście już kiedyś szarlotkę sypaną? 🍎 Jest to jedno z najprostszych ciast i niesamowicie smacznych😋 A gdyby tak jabłka wymienić na sezonowe owoce i dodać do tego
Candy PandasDzień dobry :) Początek tygodnia i nowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co
Marcepanowa kuchniaNadrabiam przepisy! Ostatnio lekki zastój, problemy zdrowotne - jadłam co mi dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w
CzarnawisienkaNa niedzielne śniadanie przygotowałyśmy scones, angielskie bułeczki, które można przygotować w niecałe 30 minut. Proste, szybkie w przygotowaniu i niesamowicie pyszne. Podałyśmy je z serkiem ricotta
La grande e la piccola cuoca