pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować. SKŁADNIKI: SERNIK I MUS CZEKOLADOWY: - pół kostki masła - 350 g serka 3xmielonego - 200 g serka(...)piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatraka Gdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie
Wypisz WymalujMuffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na
Smakołyki Berenikisamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły . Zmodyfikowałam go tylko(...)dokarmionego dzień wcześniej) 50 ml letniej wody 135 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1/2 szklanki ziaren pszenicy 450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową) 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy zaczyn. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Również wieczorem gotujemy
Kulinarne przygody GatityJeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Dodatkowo: powidła węgierkowe 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń śmietankowy(...)proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno
Praktyczna plczego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis . Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale zastąpiłam go równie zdrowym ksylitolem. Dodałam także czekolady słodzone cukrem brzozowym ( dla wegan- bez mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne ciasteczka meeega kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom kokosu i czekolady. :-) Składniki na ok.15 sztuk : - 160 ml mleka kokosowego(...)kawałki. Do miski wsypać mąkę , ksylitol, wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne ZdroweBabka kisielowa, to zdecydowanie nowe doznanie smakowe. Nigdy wcześniej nie jadłam takiej babki, nawet o takiej nie słyszałam... Więc, gdy tylko natknęłam się na
Smaczne ZdroweSernik z dodatkiem mleka skondensowanego to sernik, który przygotujecie naprawdę szybko. Sernik ten nie wymaga zbyt wielu kulinarnym umiejętności. To sernik, który pięknie wyrasta i nie
To co lubię - gotuję i polecamStyczeń to pierwszy miesiąc realizacji noworocznych postanowień, wśród których z pewnością znaczną część stanowią te, związane ze zdrowym stylem życia. Wraz z początkiem roku, wiele osób
codojedzeniaBardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek. Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć
Krakowskie smaki AniSzukacie przepisu na Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze? Mam coś dla Was Dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie: miłośnika włoskich smaków i słodkości. Zanim jednak przejdę do
365 dni dookoła kuchniJesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę
DietologDo upieczenia tego chleba zainspirowała mnie czytelniczka bloga. To dzięki niej zgłębiłam wiedzę na temat prowadzenia ciasta metodą trójfazową- bardzo dziękuję za inspirację. I
Smaczne ZdroweEklerki. Przepis krok po kroku. Eklerki. Składniki: Krem: 1 jajko 1 szklanka cukru cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki 500 ml mleka
kuron.com.pl