ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1918/2671)

Baklava 100

pistacji bez łupinek Syrop: 250 ml wody 2 łyżki miodu 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Syrop: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5-6 minut (nie mieszając). Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Ciasto: Orzechy nerkowca, włoskie i migdały(...)niewielkim ogniu. Ciasto filo otworzyć, blaty dociąć do wielkości blachy. Przykryć zwilżoną ściereczką. Blachę wysmarować rozpuszczonym masłem, ułożyć na niej dwa płaty ciasta, drugi posmarować masłem. W ten sposób wykorzystać połowę przygotowanych płatów ciasta filo. Rozsypać równomiernie mieszankę orzechów oraz połowę pistacji, a następnie ponownie układać po 2 płaty ciasta filo, smarując każdorazowo drugi płat roztopionym masłem. Ciasto ponacinać

niecodziennikpary
Keto babeczki z budyniem i owocami (Paleo, LowCarb) 159

borówki ilość wg uznania Sposób przygotowania Babeczki Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Krem budyniowy Mleko kokosowe(...)powstały grudki. Żelatynę można namoczyć wcześniej w odrobinie zimnej wody. Uwagi końcowe Ostudzone babeczki wypełniać chłodnym kremem budyniowym i dekorować owocami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki (bez owoców): Wartość energetyczna: 338 kcal Tłuszcz: 32,2 g Węglowodany: 3,6 g Błonnik 4,5 g Białko 7,0 g Artykuł Keto babeczki z budyniem i owocami (Paleo, LowCarb

Modern Cave Girl
Tarta z kurkami i kurczakiem 139

szczypta soli nadzienie: – mała pierś z kurczaka – 200 g świeżych kurek – 250 ml jogurtu naturalnego bez laktozy – 125 g mozzarelli – 80 g grana padano (parmezan) – 4 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – 1 mała cebula – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę(...)wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut

I LOVE LIFE
Muffiny angielskie 133

pieczone na suchej patelni , można je jeść z dżemem, wędliną itp. 3 szkl. mąki 650 1/3 szkl. mleka (80ml) 1/2 szkl. wody (125ml) 25 g masła 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szkl. semoliny Mleko podgrzać, masło roztopić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz sól. Stopniowo dodawać płynne składniki zarabiając ciasto(...)roztopione masło.Wyrabiać energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]  . Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia składników, na około 45-60 minut.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną semoliną i rozwałkować na grubość

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z owsianką 108

Bułeczki posypałam dodatkowo płatkami owsianymi, ale możecie zostawić je bez niczego, lub posypać mieszanką siemienia, słonecznika, sezamu czy czarnuszki. Z podanej porcji składników wyszło mi 15 bułeczek. Drukuj Bułeczki z owsianką Sycące bułeczki z dodatkiem owsianki Składniki Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200 ml wody(...)masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto właściwe Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min.  Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 h. Z ciasta formujemy bułeczki, smarujemy je jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 20 min. Pieczemy w 180 stopniach, do lekkiego

Mieszam w Garnku
Kokosowe ciasteczka z ricottą, bez jajek (Biscotti al cocco e ricotta) 139

Zapraszam Was na wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje si ę  w zaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki.   Ciasteczka s ą  kruche na zewnątrz, a  dzięki dodatkowi ricotty  miękkie i delikatne  w środku .  Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI(...)Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia.   Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników.  Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie

La grande e la piccola cuoca
Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem – prosty przepis ! 185

piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy solony karmel to i pomyślałam o pop cornie. Beza była cudownie chrupiąca po bokach, miękka w środku i do tego(...)elektryczny, a potem to już idzie ! Zatem do roboty ! Tort Pavlova 6 białek + szczypta soli 30 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz   Krem 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru 5 łyżki masy karmelowej z puszki + pół łyżeczki soli

Kuchnia na wzgórzu
Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami 180

posypania kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od średnicy blaszki (blaszka 26cm, posmarowana masłem i oprószona mąką) i ciastem wyłożyć blaszkę, patrz FILM . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki(...)około 60 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. 5. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, masło

Mała Cukierenka
Przekąska z mięsem mielonym, szpinakiem i beszamelem 162

tylko. Takie małe tartaletki wypełnione pysznym beszamelem z mięsem i szpinakiem możemy zabrać wszędzie, ponieważ są małe i możemy bez problemu spakować je do plecaka czy torebki.   Są chrupiące i wbrew pozorom bardzo pożywne.   PRZEPIS 🌿 ciasto francuskie xxl 1 op.  🌿 mięso mielone 300 g.  🌿 cebula 1 szt.  🌿 olej do smażenia(...)minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać.  Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku każdej porcji nałożyć łyżkę farszu lub więcej ( brzegi ciasta mają być wolne, aby mogło wyrosnąć ). Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

Kuchnia Paulettes
Chlebek turecki 197

chleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go.  Chlebek turecki 500 g maki(...)masła. Studzimy do temperatury pokojowej. Mieszamy mikserem mąkę z resztą składników wlewając powoli mleko z masłem. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na dalsze 30 minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 st.C. Wyrośnięty chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
TORT DYNIOWY 171

wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika – wkładam drewnianą długą łyżkę między drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź. MOJA(...)UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy

Zasmakuj Kuchni
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 95

wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach czy nie… Dziś przedstawię Wam dwa trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki(...)pokrojone w kostkę masło, rozcierać w dłoni aż powstaną charakterystyczne grudki, grube okruchy. Kruszonkę schładzaj w lodówce ok. 20 minut. Po tym czasie wysyp ją na ciasto lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia ok. 20 minut

Zasmakuj Kuchni
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2 178

może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości(...)kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam

nietadieta
Bułki z mąki Szymanowskiej 119

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych(...)solą, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub  mikserem z hakami do ciasta około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy  ciasto, które odchodzi od ręki i od miski. Tak wyrobione przykrywamy i odstawiamy na 60 min. -- Po wyrastaniu lekko zagniatamy ciasto. -- Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm i wycinamy krążki, które wykładamy na blachy. Przykrywamy

chleba naszego
Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144 168

wersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza. Ciastka czekoladowe z orzechami pekan składniki na ok 30 ciastek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 110 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao pół łyżeczki cynamonu duża szczypta(...)wpływu na ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania