się obejrzałam a już minęły cztery lata pisania bloga. Czas leci bardzo szybko, zwłaszcza kiedy jest się czymś pochłoniętym na całego. Blogowanie ( a dokładniej samo pieczenie) wciągnęło mnie tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie, żebym mogła robić cokolwiek innego. W blogowym świecie zwyczajem jest podsumowanie roku, ja na takie posumowanie w kilku słowach skuszę się po czterech latach(...)foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku 30 minut). Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Upieczony spód wystudzić i wyjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFrangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi
Niezły MłynekSkładniki: Spód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g naturalnego jogurtu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 200-210g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 3 duże jajka 200g umytych, osączonych jagód 100g umytej, osączonej borówki Wierzch(...)piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto
Mała Cukierenkacukier (lub ksylitol), mieszamy. następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę letniego mleka. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ja wykorzystuję do tego hak miksera. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski przesmarowanej olejem i odstawiamy na ok. 60 minut, do wyrastania. Następnie ciasto zbijamy. Dzielimy na 6-8 części (ja robię 8 mniejszych langoszy- zużywam mniej oleju do smażenia(...)idealna. Z każdego kawałka formuję kulkę, którą następnie rozgniatam palcami, na podsypanym lekko mąką blacie, na cienki placek, o śr. ok.8cm. Placki odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko obsypanym mąką, do napuszenia, na ok. 15-20 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni tłuszcz. Tłuszczu musi tyle, by langosze mogły pływać. Placek przed włożeniem
Smaczne ZdrowePrzepis na pyszny domowy chleb tostowy , który jest o wiele zdrowszy i tańszy od tego sklepowego. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy, idealny do kanapek jak również do robienia tostów czy grzanek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy chleb tostowy jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Przygotowanie tego chlebka jest banalnie proste i szybkie. Składa się tylko z kilku prostych składników, które(...)oraz cukier. 2. Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Następnie wlać rozczyn. 3. Składniki wyrobić za pomocą miksera lub ręczenie do uzyskania gładkiego ciasta. 4. Tak przygotowane ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 6. Po upływie czasu chleb wstawić do piekarnika nagrzanego
Przepiski.plstronę Najlepszewkuchni.pl . Czekoladowa rolada z truskawkami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 100g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 20g kakao bez cukru 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) Krem: 600ml schłodzonej śmietankę Łaciata 36% (przed ubijaniem należy schłodzić ją w lodówce co najmniej(...)minut. 3. Do mąki dodać kakao, krótko wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, proszę za długo nie mieszać. 4. Ciasto przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x42cm (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał; jest to płaska blacha z wyposażenia piekarnika, może
Mała Cukierenkaniewątpliwie zrobiło furorę! Ciasto kakaowe/murzynkowe/piernikowe. Jakkolwiek by go nie nazwać, smakuje wyśmienicie. Jest lekko zbite i mocno wilgotne. Nie za słodkie (choć przyznaję, że zmniejszyłam ilość cukru podaną w oryginale). Wyszło tak dobre, że z przyjemnością ponownie je przygotuję. Murzynek piernikowy to wypiek idealny szczególnie dla tych, którym zależy, by ciasto było pyszne, szybkie i bez masy(...)Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko ze śmietaną naprzemiennie z mąką przesianą z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Na samym końcu dodajemy dżem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21-32cm lub troszkę większą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka). Masło wraz z cukrem i wodą
Smaki Na Talerzułyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem(...)puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniebędzie teraz przed świętami. Dzisiaj pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami, czekoladą i wersja dla rodziców z kawą. Oczywiście robiłam podwójną porcję jedną dla nas, jedną dla dzieci bez kawy. Ciasteczka tak wszystkim smakowały, że na drugi dzień nie było ani jednego. Do ciasteczek dodałam kawę z Palarni Panamera , gdzie znajdziecie duży wybór ciekawych kaw, świeżo palonych, bardzo dobrych(...)Dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. 2. Teraz dodajemy kawę, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. 3. Żurawinę, orzechy, czekoladę i rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy porcje ciasta. Ręcznie
kruche babeczkiprzygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników. Upieczecie je bez drożdży, wystarczy proszek do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk bułeczek o średnicy ok. 6-7 cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru (można dać zwykły cukier kryształ) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 80 ml mleka(...)pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnej kruszonki. Można zrobić to w mikserze. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych składników. Nie wszystko! Zostawiamy sobie ok. 2 łyżek płynu, żeby potem posmarować nim bułeczki. Składniki zagniatamy lub wyrabiamy w mikserze aż do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec
Ciastkozercypiekarnik do 180 stopni (góra-dół). Jak tylko się nagrzeje, to wkładamy do niego przygotowany i schłodzony spód. Ciasto pieczemy przez około 15-20 minut (do zezłocenia) i pilnujemy, aby brzegi się nie spiekły. Studzimy na kratce. Czas przygotowania: ciasto – około 1,5 h (razem z chłodzeniem) Liczba porcji 2 spody do mazurków: tortownica o średnicy 24 cm prostokątna(...)Uzyskany miąższ siekamy drobno. Z jednej pomarańczy ścieramy również skórkę. Do garnka wkładamy przygotowane owoce z całym sokiem, który się z nich wydobył. Zasypujemy wszystko cukrem i zaczynamy podgrzewać bez przykrycia. Kiedy wszystko się zagotuje, dodajemy skórkę z pomarańczy, imbir i cynamon (maksymalnie po pół łyżeczki). A następnie pozostawiamy na gazie, na małym ogniu na około godzinę
Analiza SmakuDziś jeszcze nie istnieje. Teraz go jeszcze nie ma. Jeszcze się nie przywitał. Jeszcze za wcześnie. Ale już gdzieś tam czuć jego oddech. Dłonie, którymi obejmie życie. Przyjdzie nowy. Bez skazy. Pozwoli inaczej spojrzeć w przestrzeń. Zapełnić się milionami czułych pragnień, ludzi, słów, kaw, smaków. Nowy rok - nowa karta na życie i nadzieja na wszystko”. Ta nowa karta zaczęła(...)blaty gotowego ciasta francuskiego • 750 ml mleka • 200 g cukru • 400 ml śmietanki kremówki 36% • 1 opakowanie cukru waniliowego • 9 żółtek • 1,5 łyżki mąki pszennej • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 220 g masła • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół, wyłożyć formę papierem do pieczenia. 2. Rozwinąć jeden arkusz
W mojej kuchnicałkowicie musiałam zrezygnować z nabiału. Dlatego tak trudno mi znaleźć słodycze idealne dla siebie. Te ciasteczka są idealne – co prawda jest tutaj mąka orkiszowa, ale ja wybrałam taką bez glutenu. Jeśli nie macie problemu z tym składnikiem, użyjcie zwykłej mąki orkiszowej. Dzięki tym małym modyfikacją, moje ulubione ciasteczka 4 składnikowe udało mi się dopasować do swojej diety Wegańskie(...)kokosowy (powinien mieć twardą konsystencję). Zagniataj ciasto aż powstanie gładka i elastyczna kula. Gdy ciasto nie będzie się łączyć, możesz dodać łyżkę śmietany kokosowej lub wody. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, a następnie
365 dni dookoła kuchni