Urocze choinki bezowe to idealny pomysł na słodką świąteczną przekąskę. Są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają rewelacyjnie. Udekorowane kolorowymi posypkami mogą również posłużyć jako dekoracja tortu czy ciasta. Myślę, że doskonałe będą również jako słodki podarunek świąteczny dla najbliższych, ucieszą i oczy i podniebienie :) Choinki bezowe - składniki: * 4 białka jaj * 200 g cukru drobnego do wypieków * szczypta soli(...)tylką cukierniczą (u mnie Wilton 1M). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć w większych od siebie odstępach odrobinę piany, wkleić w nią patyczki. Tworząc kształty choinki wyciskać pianę na patyczki. Na lizaki można posypać odrobinę posypki cukierniczej. Piekarnik nagrzać do 80-90'C, suszyć bezy około 2-3 godziny. Czas suszenia bezy zależny jest od wielkości choinek
Zrób to smacznieA'la serniczek, którego można jeść bez wyrzutów sumienia :) Główne składniki to skyr naturalny, nasiona chia i pulpa z mango. Znajdziesz u mnie przepisy na
Delicious PlaceNaleśniki pieczone , naleśniki pieczone z truskawkami . Na późne śniadanie, podobiadek, obiad lub wczesną kolację. Z truskawkami, ale nie za słodkie. Mało pracy a efekt wspaniały. Można je przygotować również z innymi owocami. Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić w ćwiartki lub połówki, zależy od ich wielkości. Podzielić na dwie części. Naleśnik : patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać(...)rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut. Gdy naleśnik będzie się piekł, na patelnię wsypać cukier, gdy się zacznie rozpuszczać dodać masło. Gdy masło się roztopi wsypać połowę truskawek i mieszając przesmażyć. Truskawki przełożyć do miseczki, sos wytworzony podczas smażenia pozostawić na patelni. Gotując zredukować
królestwo garówBoże Narodzenie. Ciasteczka przygotowuje się szybko, ja je robię w robocie. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba ciasto schłodzić w lodówce, wyrabiając mechanicznie nie ma takiej potrzeby. Oczywiście te choinki z cynamonem można posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić, ale ja chciałam je pokazać bez upiększeń. Znajdziecie na blogu też przepisy na piernikowe choinki i choinki z piernika . Polecam też(...)żółtko Przygotowanie choinek z cynamonem: Wszystkie składniki przekładamy do robota lub innego urządzenia miksującego, zagniatamy Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jako, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzerwone pesto z suszonych pomidorów. Przepis na sycylijskie pesto rosso z polskim jabłkiem. Czerwone pesto z suszonych pomidorów jest świetną alternatywą dla klasycznego zielonego pesto
Cztery Fajeryświąt bez domowych pierniczków, u Was także? Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na najpyszniejsze domowe pierniczki. Te pierniczki trzeba zrobić jakiś czas przed świętami, prawdziwy miód powoduje że pierniczki po upieczeniu będą dość twarde. Najlepiej przechowywać je w metalowych puszkach. Upieczone ciasteczka możecie dowolnie ozdobić lukrem, gotowymi ozdobami czy przygotować do powieszenia na choince. Smacznego! Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych(...)przy piernikach wolę to robić ręcznie, mikser i końcówka typu hak nie radzi sobie z tym ciastem najlepiej. Tak przygotowane ciasto wstaw na około 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki, weź porcję ciasta i rozwałkuj je na placek
nietylkopasta.plWigilii pozostało niewiele - ostatnia prosta. Działamy z logistycznym planem w dłoni, układanym co roku na nowo, bez wdrażania zmian jakichkolwiek. Żadnych odstępstw. Tradycja ponad wszelkie możliwe udogodnienia i ułatwienia. Dziś ponownie różnorodność wigilijnych tradycji miałam okazję omówić, w czasie kolejnego w tym roku spotkania opłatkowego. Pomimo tak wielu różnic, punkty odniesienia są podobne, często takie same. Taką mamy(...)ciasteczka? Bo to ciasteczka uniwersalne - w okresie świątecznym uzupełnieniem niech będą tradycyjnych pierników, po świętach - pyszną przekąską samą w sobie. Smak migdałowo - cynamonowy. Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne do stempelkowania. Upiekłam je, jako wkład własny w wigilię składkową biurową. Ale zostały w słoiku - w zastępstwie pojechała miska z sałatką. Chrupię je teraz z córką
Kronika Piekarnikasię obejść? Są to oczywiście GOFRY! Przepyszne i chrupiące gofry można znaleźć właściwie na każdym rogu w nadmorskich miejscowościach. Fani gofrów dzielą się na takich co jedzą je suche bez dodatków bądź tylko z cukrem pudrem, bądź tych co nakładają na gofry wszystkie możliwe składniki np. owoce świeże bądź w żelu, bita śmietana cz sos w każdym możliwym smaku(...)więc do ciasta dodaję niewielką ilość cukru, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki bądź nie dodajecie do nich dużej ilości dodatków dodajcie do ciasta większą ilość cukru. Przepis na gofry wykorzystałam z bloga KulinarnePrzeboje . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiące gofry – Składniki 300 gram mąki pszennej 2 średnie jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 80 ml oleju do ciasta łyżka cukru
To Musisz Wiedziećpasty waniliowej 4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z erytrolem/cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny i pastę waniliową. Miksujemy. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami(...)mnie na 3 razy) dodajemy naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ręce oprószamy mąką (ciasto jest dość klejące), łyżką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na papierze leciutko spłaszczając. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka dość
kruche babeczkiCiasto ambasador to typowy przekładaniec, czyli ciasto, które składa się z kilku warstw. Przyznaję, że nie chciało mi się go robić, bo pomimo, że jest proste
RelaxtimeCiasteczkowy potwór Ciasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie
MamaOskarkagorącej kawy, zalewającej wnętrze ciepłą falą przyjemności :) Niezwykle proste, prawie bezglutenowe (mąka do babeczek do wyboru według upodobań), bez jajek i bez białego cukru (jeśli zastąpicie lub pominiecie tę 1 łyżeczkę w kruchym cieście ;)) i nade wszystko zaskakujące pysznym smakiem. Z takimi słodkościami nawet najchłodniejszy Listopad nie jest straszny, bo rozjaśnią każde pochmurne popołudnie i jesienne spotkanie(...)mąki kokosowej 1 łyżka miodu szczypta cynamonu (opcjonalnie) goździki Sposób przyrządzenia: Spody babeczek: 1. Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. 2. Podziel ciasto na 6-8 równych części i wyłóż nim foremki do babeczek. 3. Ponakłówaj ciasto obficie widelcem i piecz 10min. w 180*C. Kokosowy budyń: 1. Połowę mleka kokosowego wlej do garnka i wymieszaj ze skórką otartą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChoć dziś pochmurno i słońce zakryte za grubymi chmurami to mam jeszcze nadzieję, na piękne jesienne dni. Mięciutkie i wilgotne babeczki bananowo makowe, zawsze pieknie wyrastają, szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Dobry sposób na pozbycie się przejrzałych bananów , jeśli kochasz słodkie desery ten przepis jest dla Ciebie. Dla małych i dużych łasuchów. Idealne na słodki jesienny podwieczorek. Składniki(...)pudru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki suchego maku Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier
Wanilia i KardamonWarzywne babeczki to danie zarówno na podwieczorek, jak i zdrową kolację. Babeczki są pełne warzyw, więc dostarczamy do organizmu sporą ilość potrzebnych witamin. Samo przygotowanie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób, bo w pucharkach, dzięki czemu porcje są już podzielone, a i nie musimy się martwić zbytnio o estetykę deseru, ponieważ deser w pucharku zazwyczaj wygląda niesamowicie dobrze i zachęcająco. Sernik gotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego(...)tapioki Deser monte Szybki deser Potrzebujemy (5 pucharków): 1 kg twarogu z wiaderka 250 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 2 budynie waniliowe bez cukru 50 g czekolady mlecznej 2 garści malin Do ozdoby: gorzka czekolada beziki, u mnie Brześć Gotowany sernik w pucharkach przygotowujemy według następujących czynności: W rondelku rozpuszczamy masło, nie zdejmując
MamaOskarkaSernik to niekwestionowany król Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty(...)chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIndyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałetek. SKŁADNIKI(...)następnie wyrabiamy dłońmi na podsypanym mąką blacie. Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki
cool and mintyorzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste. Idealne na imprezy okolicznościowe Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować(...)kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku Ciasto czyli spód i góra: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g zimnego masła Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie
kuron.com.pldrożdży 10 g amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa(...)masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową pochodzi z serwisu Moja
MojaQchnia.plMyślę więc, że najwyższa pora próbować przestawiać się trochę na takie wersje, powiedzmy, że "wege" choć nie do końca, bo weganką nie jestem i np z miodu myślę, że bez oporu będę korzystać ;) Póki co zapraszam "do ogrodu" ;) Składniki na formę o wym. 12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku(...)następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami
Kuchnia w czekoladzieśniadanie Bułka maślana to smakołyk śniadaniowy, który równie dobrze można zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Pasuje też do kawy czy do szklanki mleka. Można ją jeść bez niczego albo posmarować konfiturą własnej roboty czy miodem. Bułki maślane Składniki na 8-9 bułek: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g) 80g roztopionego masła ( około 6 łyżek) 2/3 szklanki ciepłego mleka(...)hakami. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy na blat, Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 (jeśli wolimy większe bułki) lub 9 części (jeśli wolimy mniejsze bułki), i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdej bułki
KulinarneImpresje.plOczywiście weekend nie może się obyć bez placuszków, co prawda wczoraj cały dzień poświęciłyśmy na pieczenie ciastek i ciasteczek (no można na niektóre powiedzieć, że pierniczków). To poranek rozpoczynamy standardowo w naszym przypadku. Co prawda na dzień dobry usłyszałam, że czekoladowych nie chce .... gdzie czekolada mogłaby być jedynym składnikiem jej diety .... To następnie, większość zostało skonsumowana :) Składniki(...)składniki mogły się ze sobą dogadać ;) smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju/masła ok 1 min z każdej strony - jak zobaczycie, że ciasto zaczyna odchodzić po bokach - można przerzucać :) podajemy z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym Smacznego
Gotowanie z pasjąszpinaku 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Na pikantną konfiturę wiśniową: 1 kg mrożonych wiśni bez pestek 200 g cukru trzcinowego 2 gwiazdki anyżu 10 goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili WYKONANIE Konfitura wiśniowa: Odmrożone wiśnie wraz z sokiem(...)roztrzepać. Następnie wlać masę szpinakową. W osobnej misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki orkiszowej, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać składniki suche i dobrze wymieszać lub zmiksować. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadzać je kolistym ruchem na całości patelni. Smażyć krótko z obu stron. Naleśniki podawać z konfiturą wiśniową
Passions hobbies lifejakiegoś czasu obserwujemy w Polsce modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego(...)pudru 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko łyżeczka ekstraktu z migdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw
365 dni dookoła kuchniNiesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych(...)wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temp. 200st przez około 20-25 minut. Smacznego
Zielona KuchniaMoże nie wyglądają jak złociste paluszki "Lajkonik", ale dorównują chrupkością, są zdrowe i pyszne. Inne w smaku niż te z reklamy, bo domowe, bez drożdży, spulchniaczy i nianaturalnych dodatków. Powstały z orkiszu, gryki i ... nudów, bo pogoda nie zapraszała na spacer, a dzieci same się sobą zajmowały. Mama dwójki nie potrafi usiedzieć i cieszyć się takim stanem, musi wyszukać(...)łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Mąkę orkiszową mieszamy z gryczaną, przyprawami, sezamem i siemieniem. Zalewamy wodą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na cieniutki prostokąt. Wycinamy prostokąty o wymiarach 2 cm × 7 cm. Formujemy/rolujemy z nich paluszki. Wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min przy użyciu funkcji termoobieg. Kontrolujemy kolor. Moje się troszkę przypaliły
Jeść, by żyć w zdrowiusię prozdrowotny dżem Łowicz z dzikiej róży. Polecam go szczególnie teraz zimą, ponieważ jest skarbnicą witaminy C i wspomaga naszą odporność w walce z atakującymi nas zewsząd chorobami. "Ser" (bez laktozy) zrobiłam z moczonych przez całą noc nerkowców, a zamiast szynki, bekonu, pieczarek, czy cebuli, wrzuciłam na wierzch ulubione owoce, posypałam wszystko ekspandowaną quinoą i świeżymi ziołami. Polecam, śniadanie(...)soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i podsmażamy z obu stron, gdy ciasto się zetnie przekładamy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut
Quinoa Raz!konkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie(...)Dodać cebulkę, majeranek i całość zmiksować blenderem ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę
Passions hobbies lifeOstatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do
Weekendy w domu i ogrodziebardzo pyszne...mięciutkie, pulchniutkie...polecam..Ja swoich bułeczek niczym nie smarowałam ..no i moje bułeczki są z przedziałkiem..w sumie nie ważne, czy są posmarowane czy z przedziałkiem lub bez ..ważne , że smaczne. 1 opakowanie suszonych drożdży [ około 20 g świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody 1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże(...)szkl. mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypywać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrobić ciasto.Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 ,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na wyłożonej pergaminem blasze
Moje domowe kucharzenienajbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli, nie pomijajcie tego(...)składników otrzymacie 16-18 małych placków – idealna porcja dla dwóch dorosłych osób na śniadanie. Jedna porcja przygotowana na jogurcie greckim 7% tłuszczu to około 400kcal i aż 20g białka – bez dodawania żadnych białkowych suplementów. Możecie obniżyć kaloryczność i zwiększyć ilość białka przez dodanie smakowej odżywki białkowej i użycie jogurtu greckiego o wartości 0% tłuszczu. Bezsprzecznie jako danie na śniadanie
Karo in the Kitchenbułeczki z makiem to idealny sposób na świeże, domowe pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu. Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 300 ml mleka 40 g roztopionego i ostudzonego masła duże jajko(...)dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 12 części i formujemy z nich kule . N astępnie dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można
Słodka StronaMadzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały jak bagietki. Układamy je na wysmarowanej
Marder&Marder Manufactureniedawno zamówiony karob, za którego barkiem od dawna ubolewałam. Nie obeszło się bez natychmiastowego podania go z mlekiem sojowym. Jednak na szybkim napoju nie stanęło, nie obeszło się bez rozpoczęcia kuchennych rewolucji z tymże przesłodkim dodatkiem Wyciągnęłam napoczęte przez moją mamę tofu, połówkę kaki, która została po wczorajszym mugcake oraz nerkowce czające się z szuflady pełnej bakalii(...)wody zagotowujemy, dodajemy agar (mieszamy i stale gotujemy ok 3 min) gotowy agar dodajemy do zblendowanych składników, dokładnie mieszamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, kładziemy plasterek kaki, a następnie nakładamy ciasto i całość odkładamy do stężenia
healthy dreamsBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchennekuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie(...)papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy z oliwą. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesypujemy do miski i łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką
Dzieje kuchennej WiewióryŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę(...)skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki. 3. Na patelni rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem
Szefowa kuchniDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka
Mała CukierenkaDużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka
Mała Cukierenkatłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku(...)połączenia składników. Z powstałej masy odrywamy małe kawałki, formujemy kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich, które obtaczamy dokładnie i dość grubo w pudrze i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Smaczne Zdroweznajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki(...)posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki
MyCookBook.plwspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, przy czym w połowie tego(...)DSCN2194 ...po czym dokładnie mieszamy z ricottą Sos pomidorowy blendujemy z bulionem Cannelloni faszerujemy i układamy w sosie Całość przykrywamy resztą sosu Cannelloni zapiekamy najpierw pod przykryciem... ...a potem bez niego Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Post Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusastolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy(...)pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę. Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki(...)solą). Mieszamy dokładnie. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut (mimo, że będzie się kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc). Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy
Mania WypiekaniaMacie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać(...)sztuk: 100 g płatków owsianych 80 g mąki żytniej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub żytnią) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 100 ml oleju 1-2 łyżki wody Płatki wrzucamy do blendera i mielimy przez około 30-45 sekund, aż do uzyskania mąki. Dodajemy mąkę żytnią, krupczatkę
Rozpustne gotowanieDomowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym sumieniem. Ciasteczka wyszły super, chociaż w pierwszej partii przesadziłam z dżemem i delikatnie(...)użyłam Kasi) dżem (ja użyłam żurawinowego) cukier puder Przygotowanie: Do przesianej mąki zetrzeć na tarce mocno schłodzoną (w zamrażalniku) margarynę. Wymieszać wszystko ręką. Dodać piwo i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku
Kulinarne InspiracjePrzepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:) Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier waniliowy(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem
In my kitchenproszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki, migdały(...)papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź
Roślinna - blog wegańskiWariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się(...)Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając
dom-agi.plIdziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa. Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler! Byłam tam drugi raz. Do lokalu(...)pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli masz ochotę bardzo szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila
ClauditteMissCookingwiem jak Wy, ale ja bez drugiego śniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję sobie całkiem spory ekwipunek z jedzeniem, który pochłaniam w drodze do pracy. Po bardzo pożywnym posiłku, czasem lubię sobie dopełnić żołądek czymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy(...)spróbujecie? :) Składniki : 4 łyżki kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 g cukru 180 g mąki 4 jajka 5 łyżek oleju rzepakowego 1,5 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie
Słodkie Przyjemnościmąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką(...)same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego. Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem
Malinowe PocałunkiSkładniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni LubięPyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Składniki: mąka kukurydziana 2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka cukier puder 1 łyżka cukier waniliowy 1 torebka 5 jabłek rodzynki
głodny alergikbędzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów. Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek
Z Kuchni Do Kuchnifolią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek o wadze 1100 g, a z reszty zrobiłam focaccię. Bochenek włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek powinien wyrastać w lodówce 12-18 godzin, ewentualnie można go zostawić do wyrastania(...)blacie na 3 godziny. Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni. Chleb studzimy na kratce. Poniżej lista piekarek: Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/ Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ Ania http://bajkorada.blogspot.com
Kulinarne przygody Gatityimieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli). Do tego biszkopt nasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia(...)smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną
RAROSSAszkl oleju - 1/4 szkl wody - ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy) - 1 mały proszek do pieczenia Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba
Smaczne Zdrowepójdę na łatwiznę i znajdę jakiś sposób żeby zrobić mak samemu bez skomplikowanego sprzętu. Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szklanka cukru 3 łyżki śmietany(...)sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Następnie wykładamy mak i na wierzch tworzymy dowolne wzorki. Całość pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka kwaskowe ze wzgledu na dosc duza zawartosc cukru pudru w przepisie. Jesli nie mamy takich jablek to najlepiej zmniejszyc ilosc bialego proszku, chyba ze lubimy ciasta slodkie. Ja osobiscie wole gdy zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja. skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla(...)100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto
Przysmaki Karolkiistnieje. Gdzie spokój jest najważniejszy. Cisza. I miłość. - Też bym chciała... KARPATKA AJERKONIAKOWA. (inwencja twórcza mnie poniosła xd ) ciasto: szklanka wody 1/2 kostki masła 4 duże jajka (lub 5 małych) szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuściłam w garnku ze szklanką wody. Zagotowałam. Cały czas na ogniu, wsypałam mąkę, proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
W kuchni Karmel-itkiekspandowane proso to czujemy tą radość w sercu, że dajemy sobie i bliskim to co najlepsze! Baton jest łatwy do wykonania, więc każdy sobie poradzi. Ten batonik jest bez glutenu , bez cukru i jest bardzo smaczny. Fit batony z prosem ekspandowanym są idealne na przekąskę , nie wspominając, że są bardzo zdrowe . Domowy baton najlepszy! Pestki słonecznika wydają się(...)pieczenia. Tahini mieszamy z syropem klonom i odkładamy na bok. Słonecznik, dynię, sezam i ekspandowane proso mieszamy w misce. Dodajemy tahini . Mieszamy dokładnie. Gotową masę przekładamy do formy i mocno dociskamy. Foremkę wkładamy do lodówki na całą noc. Cieszmy się tym zdrowym batonem wypielonym słonecznikiem , ekspandowanym prosem, sezamem i dynią oraz pysznym tahini . Ten baton nie wymaga pieczenia
Zdrowy Styl Joannyporze roku bardzo łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć(...)prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 24 cm x 6 cm. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowaPomysł na ten bezowy smakołyk zaczerpnęliśmy z restauracji, w której deser z bezy i bitej śmietany zamówiliśmy po smacznym obiedzie. Do masy dodaliśmy serek mascarpone, a
niecodziennikparySzybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1
Ania i Marcin gotująwsypujemy do misy robota, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą(...)gdzie jest dziurka, to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi
Zdrowie i pysznie na talerzuzmniejszający uczucie zmęczenia, a dodatkowo obniżający ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia. Twaróg – wszechstronny i pyszny! Twaróg może być spożywany zarówno w nieprzetworzonej formie, jak i pieczony, wędzony czy smażony. Z jego udziałem bez trudu skomponujesz pełnowartościowe śniadanie, obiad i kolację, a także przygotujesz wiele pysznych deserów, które zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Czytaj także: Co zrobić z twarogu(...)łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego. Twaróg zmiksować z żółtkami, mąką i cukrami. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać do pozostałej masy, lekko mieszając łyżką. Nieduże porcje ciasta smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Podawać z ulubionymi owocami i jogurtem greckim. Co na obiad z twarogu? Jeżeli chodzi o ser biały, przepisy na dania
Słodkie okruszkiDziś podstawowy przepis na kopytka . Pyszne, proste, idealne na obiad. Z czym je najczęściej podajecie? U nas królują w towarzystwie różnych sosów, jako dodatek do mięs
Słodkie okruszkiMoja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku
W kuchni Karmel-itkiTort zazwyczaj przygotowuje się na specjalne okazje, takie, jak różne rocznice czy urodziny. Osobie, która go piecze najczęściej zależy na tym, aby był pyszny, a przy tym wyglądał wyjątkowo estetycznie. Czy zastanawiasz się, jak powinieneś udekorować swój wypiek? Jak sprawić, by tort zachwycił swoim estetycznym wyglądem gości? Aby to robić, koniecznie przeczytaj ten poradnik! Zawarliśmy w nim 5 efektownych(...)urodziny dziecka czy rocznicę ślubu. 3. Dekorowanie tortu posypkami Udekorowanie tortu różnymi posypkami to również proste zadanie, z którym doskonale mogą sobie poradzić także osoby początkujące w dziedzinie pieczenia ciast. To również bardzo smaczna dekoracja, którą uwielbiają zwłaszcza dzieci. Dlatego będzie ona świetnym pomysłem na urodziny twojego malucha. Aby tort sprawił mu dużą przyjemność, wybierz taką posypkę, która
Kuchnia MagdaLenyDziś mam dla Was kolejny, bardzo prosty pomysł na ciasto z borówkami, bo tak jak pisałam ostatnio przy okazji innego kokoska z borówkami, te owoce cieszą się u nas coraz większą popularnością, a Wy coraz częściej pytacie o to w jaki sposób wykorzystać je w cieście. Dlatego przychodzę do Was z kolejną propozycja na taki klasyk z owocami, czyli puszysty(...)proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (40 g każdy) bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym rozrabiamy proszek
Cynamonowe szczęścieciasta dyniowe. Każdego roku staram się odnaleść coraz to ciekawsze połączenia smakowe. Tym razem padło na naprawdę niebanalne połączenie - dynia, cynamon i oliwa. Tak, właśnie oliwa, której tak często unikamy przy wypiekach, a naprawdę może im nadać bardzo ciekawych nutek smakowych. Zapraszam na ciasto dyniowe z oliwą! Jak raz sprobujecie, to się już się nie zatrzymacie. Ciasto wychodzi bardzo(...)wyjątkowo i jesiennie, a znika ze stołu w mgnieniu oka. No i właśnie, tylko spójrzcie na ten kolor i już zachcecie sięgnąć po kawałeczek. Całe przygotowanie ciasta to dosłownie 5 minut pracy, chwila pieczenia i już możemy się delektować ciastem. Ciasto dyniowe z oliwą - przepis: 300 g puree z dyni (przepis znajdziecie TUTAJ ) 5 jajek
Kuchnia Łukaszaświetnie smakuje z dodatkiem świeżych/mrożonych owoców, polewą (np. czekoladową) i posypką w postaci pokruszonych płatków migdałowych. SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków jeden kawałek (bez dodatków) dostarcza średnio: 195 kalorii / 12 g białka / 10 g tłuszczu / 14 g węglowodanów twaróg sernikowy - wiaderko 1 kg jogurt grecki - 400 g słodzik do smaku - ok 20 tabletek(...)łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka. Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami owsianymi. Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Kuchnia Elliepistacji bez łupinek Syrop: 250 ml wody 2 łyżki miodu 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Syrop: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5-6 minut (nie mieszając). Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Ciasto: Orzechy nerkowca, włoskie i migdały(...)niewielkim ogniu. Ciasto filo otworzyć, blaty dociąć do wielkości blachy. Przykryć zwilżoną ściereczką. Blachę wysmarować rozpuszczonym masłem, ułożyć na niej dwa płaty ciasta, drugi posmarować masłem. W ten sposób wykorzystać połowę przygotowanych płatów ciasta filo. Rozsypać równomiernie mieszankę orzechów oraz połowę pistacji, a następnie ponownie układać po 2 płaty ciasta filo, smarując każdorazowo drugi płat roztopionym masłem. Ciasto ponacinać
niecodziennikparyborówki ilość wg uznania Sposób przygotowania Babeczki Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Krem budyniowy Mleko kokosowe(...)powstały grudki. Żelatynę można namoczyć wcześniej w odrobinie zimnej wody. Uwagi końcowe Ostudzone babeczki wypełniać chłodnym kremem budyniowym i dekorować owocami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki (bez owoców): Wartość energetyczna: 338 kcal Tłuszcz: 32,2 g Węglowodany: 3,6 g Błonnik 4,5 g Białko 7,0 g Artykuł Keto babeczki z budyniem i owocami (Paleo, LowCarb
Modern Cave Girlszczypta soli nadzienie: – mała pierś z kurczaka – 200 g świeżych kurek – 250 ml jogurtu naturalnego bez laktozy – 125 g mozzarelli – 80 g grana padano (parmezan) – 4 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – 1 mała cebula – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę(...)wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut
I LOVE LIFEpieczone na suchej patelni , można je jeść z dżemem, wędliną itp. 3 szkl. mąki 650 1/3 szkl. mleka (80ml) 1/2 szkl. wody (125ml) 25 g masła 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szkl. semoliny Mleko podgrzać, masło roztopić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz sól. Stopniowo dodawać płynne składniki zarabiając ciasto(...)roztopione masło.Wyrabiać energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] . Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia składników, na około 45-60 minut.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną semoliną i rozwałkować na grubość
Moje domowe kucharzenieBułeczki posypałam dodatkowo płatkami owsianymi, ale możecie zostawić je bez niczego, lub posypać mieszanką siemienia, słonecznika, sezamu czy czarnuszki. Z podanej porcji składników wyszło mi 15 bułeczek. Drukuj Bułeczki z owsianką Sycące bułeczki z dodatkiem owsianki Składniki Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200 ml wody(...)masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto właściwe Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 h. Z ciasta formujemy bułeczki, smarujemy je jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 20 min. Pieczemy w 180 stopniach, do lekkiego
Mieszam w GarnkuZapraszam Was na wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje si ę w zaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI(...)Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie
La grande e la piccola cuocapiekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy solony karmel to i pomyślałam o pop cornie. Beza była cudownie chrupiąca po bokach, miękka w środku i do tego(...)elektryczny, a potem to już idzie ! Zatem do roboty ! Tort Pavlova 6 białek + szczypta soli 30 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Krem 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru 5 łyżki masy karmelowej z puszki + pół łyżeczki soli
Kuchnia na wzgórzuposypania kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od średnicy blaszki (blaszka 26cm, posmarowana masłem i oprószona mąką) i ciastem wyłożyć blaszkę, patrz FILM . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki(...)około 60 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. 5. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, masło
Mała Cukierenkatylko. Takie małe tartaletki wypełnione pysznym beszamelem z mięsem i szpinakiem możemy zabrać wszędzie, ponieważ są małe i możemy bez problemu spakować je do plecaka czy torebki. Są chrupiące i wbrew pozorom bardzo pożywne. PRZEPIS 🌿 ciasto francuskie xxl 1 op. 🌿 mięso mielone 300 g. 🌿 cebula 1 szt. 🌿 olej do smażenia(...)minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać. Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku każdej porcji nałożyć łyżkę farszu lub więcej ( brzegi ciasta mają być wolne, aby mogło wyrosnąć ). Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni
Kuchnia Pauletteschleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go. Chlebek turecki 500 g maki(...)masła. Studzimy do temperatury pokojowej. Mieszamy mikserem mąkę z resztą składników wlewając powoli mleko z masłem. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na dalsze 30 minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 st.C. Wyrośnięty chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika – wkładam drewnianą długą łyżkę między drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź. MOJA(...)UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy
Zasmakuj Kuchniwyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach czy nie… Dziś przedstawię Wam dwa trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki(...)pokrojone w kostkę masło, rozcierać w dłoni aż powstaną charakterystyczne grudki, grube okruchy. Kruszonkę schładzaj w lodówce ok. 20 minut. Po tym czasie wysyp ją na ciasto lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia ok. 20 minut
Zasmakuj Kuchnimoże być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości(...)kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam
nietadietaUwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych(...)solą, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy ciasto, które odchodzi od ręki i od miski. Tak wyrobione przykrywamy i odstawiamy na 60 min. -- Po wyrastaniu lekko zagniatamy ciasto. -- Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm i wycinamy krążki, które wykładamy na blachy. Przykrywamy
chleba naszegowersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza. Ciastka czekoladowe z orzechami pekan składniki na ok 30 ciastek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 110 g masła 90 g drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao pół łyżeczki cynamonu duża szczypta(...)wpływu na ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie
Dzieje kuchennej Wiewiórysernik, dodatkowo z niespodziankami w środku, czyli mieszanką żurawinowo-wiśniową. Żałuję tylko jednej rzeczy przy tym przepisie..że nie dałam więcej tych małych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na formę 20 cm: -500 g twarogu chudego 3-krotnie(...)wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania) -pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru) +polewa, ozdoba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką
Zdrowie i pysznie na talerzusię z mandarynkami, ale lubię tylko takie, które idealnie się obierają Pewnie znacie ten gatunek mandarynki, który raz że jest twardy, kwaśny i na dodatek nie dający się obrać bez użycia noża – a kto to widział, aby do mandarynki startować z nożem…! Co innego pomarańcze, one są dostępne cały rok i wiadomo, że trzeba użyć noża(...)ciast: makowiec paleo. Jeden przepis na makowiec już był ale w zeszłym roku, dlatego dzisiaj nowa wersja, równie dobra. Nasi stali czytelnicy już są wtajemniczeni i wiedzą, że większość przepisów na blogu jest: prosta, szybka i oczywiście pyszna. Kolejna odsłona makowca to niesamowita puszystość i lekkość z aromatyczną nutą pomarańczy. Kilka chwil w piekarniku i gotowe! Pyszne, proste ciasto. Jest
PaleoLifekiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je "odchudzić" by ich zjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy
Health-Fit-Lifetylko ciastem od tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach a zwykły placek. Jeśli chodzi o dodatki, to już Wasza sprawa co dodacie i ile, czy to będzie bardziej FAT czy FIT😛 Moją propozycją są normalne składniki tylko z umiarem, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia taką pizze mogą spożywać osoby na diecie. Składniki: forma(...)wedle uznania) i miksujemy do powstania jednolitej masy. Powstałą masą wyklejamy placek (nie za gruby, bo inaczej środek się nie wypiecze i będzie mokry) w formie na papierze do pieczenia i pieczemy 30 min 180 stopni. 3. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy sosem, dodajemy dodatki wedle uznania i wstawiamy ponownie jeszcze na 10 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuteż ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju(...)przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy. Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły
Bon appetit mon amiewykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa(...)Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podgrzewamy, aż cała woda wyparuje i szpinak zrobi się gęsty. Ciasto francuskie rozwijamy i na środku nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy szpinak, a na szpinak upieczonego łososia bez skóry. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka
Kuchnia MagdaLenysobie jest piękną dekoracją. Jeśli jednak uznacie, że mazurek musi być zdobiony "na bogato", użyjcie do dekoracji produkty w tych odcieniach białym i czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu. PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki(...)oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone
kolorowotorcikowokuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła) 3 żółtka(...)podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka literatką (albo okrągłą foremką o średnicy około 4 cm) . Ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi jedną stronę wykrojonych krążków i pieczemy w gorącym piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C (grzałka
Trzeci talerzkakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni C przez 25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowowódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę chciała je upiec(...)sytuacji łatwiejszą, ale z drugiej zna się wyłącznie na literaturze i innych niepraktycznych rzeczach, a musi nauczyć się sprawiać ryby, żyć na obczyźnie i w ogóle żyć po swojemu bez mamy. Właśnie o tym jest ta książka. O uczeniu się życia i o tym, że trzeba zejść z góry własnych ideałów i marzeń, w dolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby
Ugotowane pozamiataneleko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 12 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 13 trocha m ō nki. Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min. Jak już(...)łokr ō ngło. Tera idzie sie domyśleć, że zajś j ō m na chwila d ō my we ciepłe miejsce, a potyn już yno wciepowanie na wiyrch dobroci 15 . Bez tyn czas jak łona nom tam rojśnie, mogecie sie przigotować składniki na wiyrch. Do śmiyt ō nki wyciście 1 z ō mbek czosku, pokrejcie trocha natki, dejcie soli
Chop w kuchnidekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce(...)wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi pastylkami HELIO . Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową oraz dekorację czekoladową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych składników
Tradycyjna kuchnia Kasisię do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody(...)łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie
healthy dreamstortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać(...)szpatułką. W momencie gdy masa będzie za gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa
Passions hobbies lifepozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście! Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym . Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole(...)zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się
Kuchnia Łukaszazimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu(...)pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową. W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki
Di gotujeKolejny wypiek znikający w oka mgnieniu - przepyszny sernik bez sera :) Tak, tak - sera w nim nie uświadczysz, ale naprawdę nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem jest jogurt bałkański. Sernik jest niezwykle delikatny, lekki, puszysty i... uzależniający :) Zdecydowanie polecam! Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): mała paczka (120 g) okrągłych biszkoptów 5 jajek 1,5 szklanki cukru(...)papierem do pieczenia, następnie ułożyć biszkopty. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki
Domowa Cookierenka Agiciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam(...)syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Kuchenne zapiski Edytyskładniki, tartę robi się bez problemu. Proporcje na zalewę jajeczną znalazłam gdzieś w internecie - podane było, że to metoda Julii Child. Faktycznie takie proporcje jajek do mleka/śmietany, okazały się bardzo dobre. Masa po upieczeniu nie była ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki(...)pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 60 minut. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, najwygodniej wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć ciastem formę. Piekarnik
Stare Garysię z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc(...)serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego function load
dom-agi.plpomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;) Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka 1 duże jajko 400 g mąki pszennej(...)ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia
Food Squarełososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki(...)Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego
Malinowe Pocałunki