Takie ciasteczka ostanio sobie upiekłam, są proste i szybkie do przygotowania. Zachęcam Was dlatego do upieczenia, bo po co siedzieć w kuchni gdy za oknem tak
Gotowanie...to proste !Lubicie gofry? To świetna propozycja na słodkie drugie śniadanie - czasem są takie dni, że ochota na coś słodkiego jest po prostu zbyt silna 😄 W jeden z
Z notatnika dietetykaWiem, wiem… Nie było mnie tutaj daaawno… Ale obiecuję, że będę się pojawiać częściej;) Witam Was przede wszystkim bardzo słodko i sernikowo. Dziś przepis zachomikowany
Domowe ciastaCześć! Czy są tu wielbiciele bezy? Wierzę w to, że znajdą się tu jacyś! Mini bezy to szybki w wykonaniu, prosty a jakże efektowny i pyszny
Moja pasja smakuNa prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała CukierenkaNa prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała CukierenkaCiasto czekoladowe to wypiek którego zdecydowanie mi tu na blogu brakowało. Ale nie chodzi o ciasto w stylu murzynka. To musiało być coś intensywnie czekoladowego, ciężkiego
RelaxtimePyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma
Kuchcik gotujeŚwięta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą
Ostra na SłodkoSkładniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6
Pychotkaaaznam osoby, która nie lubi chlebka bananowego. Genialny w swej prostocie, pyszny, także dla najmłodszych. Tym razem czekam na Was pełnoziarnisty chlebek bananowy na mące orkiszowej. Bez dodatku cukru, bo przecież dojrzałe banany są wystarczająco słodkie. Serdecznie zapraszam do skorzystania z tego prostego przepisu Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): 4 małe, dojrzałe banany, 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)oczyszczoną i delikatnie mieszamy (już mniej dokładnie). Na koniec dodajemy także ubite białka i ponownie wszystko mieszamy (bardzo niedokładnie). Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto z widocznymi grudkami mąki. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut. Smacznego! Jedna porcja to: około 175 kcal
Natka PietruszkiProste w przygotowaniu puree (mus) z dyni, które wykorzystasz do słodkich wypieków, np. serników, ciast, muffinków, a także do zup lub innych potraw. Kremowe puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować lub upiec. Jeśli okaże się, że puree jest zbyt wodniste, odciśnij je na sitku bądź przez gazę, jeśli za suche – dodaj odrobinę wody. Zapraszam po szybką(...)poprzeczne talarki równej grubości. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Porada. Dynię możesz przekroić także na cztery części, ułożyć skórką do dołu na papierem do pieczenia i piec jak dalej opisano w przepisie. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blachę z kawałkami dyni wstaw na środkową półkę piekarnika
Zasmakuj Kuchnimokrej ziemi po jesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera(...)elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1h. 5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 3-4mm i podziel na 6-7 trójkątów, nacinając ciasto w poprzek. 6. Czubatą łyżkę nadzienia rozsmaruj na całej długości każdego z trójątów i zwijaj do czubka, formując rogala. 7. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię w formie przekąski . Gofry są niskowęglowodanowe, przyjazne dla osób na diecie keto, nie zawierają cukru i są idealne dla każdego, kto chce zmniejszyć spożycie węglowodanów. Wykonasz te gofry bez większego wysiłku i po 10 minutach będziesz się cieszyć smacznym, wytrawnym śniadaniem . Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać(...)magnez, jod. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 szklanka startego sera mozzarella – 3 jajka – sól do smaku – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej – olej Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieść w misce i wymieszaj bardzo dokładnie. Rozgrzej gofrownicę i spryskaj olejem. Nałóż odpowiednia ilość ciasta i piecz do momentu aż gofry uzyskają
Zdrowy Styl JoannyTort bezowy z mascarpone i owocami. Ta beza to piękny, wdzięczny i romantyczny deser . Idealnie nadaje się na romantyczne kolacje. Fajne w tym cieście jest to, że bezę możemy przygotować z wyprzedzeniem. Konsystencja tego ciasta jest chrupiąca na zewnątrz, z miękkim kremem z bitej śmietany i pysznymi świeżymi owocami. Beza to zapierający dech w piersiach deser bezowy i jest(...)bardzo łatwy do przygotowania. Składa się z białek jaj, słodzidła, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu tworzy się chrupiąca zewnętnrza strona. Bezę podaje się z kremem wykonanym z mascarpone i śmietany kremówki, całość posypana dużą ilością świeżych owoców . Składniki jakie będą nam potrzebne: – 6 białek w temperaturze pokojowej – szczypta soli – 1 szklanka erytrytolu
Zdrowy Styl JoannyCiasto chlebek bananowy przygotujemy bez użycia miksera. Pyszny i bardzo prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. Wyśmienicie smakuje sam jak i posmarowany masłem orzechowym czy dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dojrzałych bananów 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka(...)wlewamy przestudzoną margarynę/masło. Dokładnie mieszamy. do masy bananowej wsypujemy mąkę wraz z sodą. Dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki/szpatułki. gotowe ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Pozostałego banana przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na wierzchu. ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Blog kulinarny S9.PLpierników 1 łyżka cukru trzcinowego cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Jak zrobić szarlotkę z gruszką: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko, cukier, aromat. Następnie siekamy wszystko nożem a potem szybko wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Następnie jabłka i gruszki obieramy, kroimy(...)kawałki i razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko przesmażamy. Po tym procesie dodajemy suchą kaszę manną, przyprawę korzenną, posiekane orzechy, mieszamy. Połową ciasta wykładamy spód blaszki (25x25cm), rozsmarowujemy owoce, wierzch wykładamy rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Pieczemy ok 45min w 180st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka z gruszkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeMurzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej(...)kakao kilka łyżek mleka Galaretki rozpuścić ,każdą w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby
gotuj ze mnąSkładniki: Biszkopt: 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru 320 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody(...)wystudzenia. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kukurydzianą, kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie
Ciastka - domowe słodkościtylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodaj wodę. Na samym końcu dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, wyrównaj i piecz około 30 minut. Następnie wyjmij biszkopt, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodny, przekrój na pół , tak aby powstały dwa blaty. Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć(...)blatem i lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi kuleczkami. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy! Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest niesamowicie lekkie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwypiekowi czerniejące banany są idealnie wykorzystane. Za to, że jest tak prosty w wykonaniu i szybki do upieczenia (nie trzeba wyjmować miksera ;) ). Ale jest jeszcze jedne szczególny powód. Mianowicie bez wyrzutów sumienia mogę go jeść jako deser, ale również ze szklanką ciepłego mleka na śniadanie. Czego więcej chcieć? :) Spróbujcie :) Składniki (blaszka 11 x 22 cm): 3 duże bardzo dojrzałe(...)mąkę i sodę. Sypkie składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy. Przygotowane wcześniej orzechy i ciasteczka drobimy (mogą być duże kawałki orzechów) i przesypujemy do masy. Przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie z termoobiegiem) na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Uwaga- WCIĄGA :) Smacznego
ChilliJemywiele czasu, a dodadzą one ulubionej mieszance musli magicznego wyrazu. Ciasteczka są bez glutenu, dlatego możecie wybrać też takie musli. Sięgając po napoje i jogurty roślinne otrzymacie śniadanko bez laktozy i białka krowiego. Jak widać komponować możecie je na wiele sposobów 👌 💙 ciasteczka Składniki: Ciasteczka serduszka -100g mąki kukurydzianej + 80g mąki z ciecierzycy(...)słodem oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C kilka minut w zależności od grubości
Candy Pandasdrobny prezent, czy wypiek od serca, czy też po prostu spędzić razem czas przy dobrej kawie. A najlepiej wszystko razem :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się(...)zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej
Mienta blogsubiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina. Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko z cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko(...)wanilii. Wymieszać wszystko na gładką masę i pozostawić na 10 minut. W tym czasie białka ubić na sztywną piane i delikatnie zmieszać z ciastem. Odstawić na około 30 minut, aż ciasto zacznie pracować. Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy ( jakość i siła gofrownicy ma tu duże znaczenie. Najsmaczniejsze wychodzą z tych gofrownic które mają moc powyżej 1000 wat.) Smacznego Przepis
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbananem i jajkiem. 2. Dodać proszek do pieczenia, sól i obie mąki, ponownie zmiksować. 3. Piekarnik nastawić na 180 stopni. 4. Do masy pokrojoną czekoladę. 5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. 6. Wierzch udekorować wydrylowanymi wiśniami i ziarnami kakao. 7. Piec około 25 minut (u mnie tryb "ciasto"). 8. Lekko ostudzić i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: *** BANANA(...)cherries and cocoa beans. 7. Bake for about 25 minutes. 8. Lightly cool and serve. Enjoy! *** Do przygotowania przepisu użyłam czekolady mlecznej Trapa z orzechami laskowymi i stewią (bez dodatku cukru). Od niedawna jest ona dostępna w Polsce, a jej wyłącznym dystrybutorem jest firma Mercatare , w której ofercie pojawiły się również inne nowości: ciastka bez dodatku
Poranek na słodkoPysznie pachnące, chrupiące i delikatne w środku, a do tego nasze domowe bez sztucznych dodatków :D Czy potrzeba Nam czegoś lepszego na śniadanie?? Składniki (na 8 bułek): 3 szklanki mąki 15 g drożdży 2/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła Przygotowanie(...)minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formować w wałek i podzielić ciasto na 8 części. Formować kulki, posypać lekko mąką z wierzchu i zostawić na około 30 minut
Malinowo w kuchniperełki Przygotowanie: Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy(...)około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Posypujemy cukrowymi ozdobami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli chcecie mieć jak najmniej zmywania, naczynie wyłóżcie papierem do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiZaczynam doskonalić sztukę wyrobu pysznych słodkości bez użycia do tego piekarnika dlatego też dziś powstały Domowe Bounty ! Bo w sumie dlaczego wszystko mamy piec, przecież tyle jest pyszności których nie trzeba ani gotować ani piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku(...)śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier
sierotka maRysia w kuchni