ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1902/2671)

Tort wiśniowy 109

cukru 45g cukru waniliowego 1,5szk mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. wiórków kokosowych 125g masła szczypta soli opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego Nasączenie: sok z cytryny 250ml gorącej wody 1 łyżka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyń wiśniowy: 1 budyń wiśniowy bez cukru 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 100g masła Galaretka wiśniowa: 2szkl(...)cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia

Waniliowe Improwizacje
Sernik kremowy, kajmakowo - waniliowy 74

gram sera mascarpone 150 gram kwaśnej śmietany 18 % 150 gram cukru pudru 4 jaja rozmiar L 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej ) szczypta soli 400 gram masy kajmakowej w puszce Wykonanie: Spód: ciasto kruche zagnieść z podanych składników  ( ja nie dodałam kakao ),  wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, ponakłuwać widelcem(...)wykładamy na przestudzony spód. Wkładamy ciasto do piekarnika, do temperatury 160 stopni, na 15 minut.  Obok formy z sernikiem doradzam położenie  wypełnionego wrzątkiem naczynia żaroodpornego  ( wyrośnie równomiernie, nie popęka i bedzie aksamitny ). Po podpieczeniu ciasto wyciągamy i wylewamy delikatnie masę jasną.  Wkładamy ponownie do piekarnika  i pieczemy około 60 minut, również w 160 stopniach

Kronika Piekarnika
Ciasto kokosowe- z masą jagodową 179

kokosem z masą jagodową – składniki 4 jaj ka duże osobno dajemy żółtka ,osobno białka ubić na pianę 9 łyżek cukru kryształu ,proszek do pieczenia

Moje Wyroby
Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami 96

Uwielbiam domowe ciasto drożdżowe, czy z owocami, czy też bez... Idealne na śniadanie z dodatkiem masła, lub samo jako dodatek do kawy <3 <3 Przepis na formę: 11cm x 30cm SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 100g mąki pszennej 20g drożdży 100ml ciepłego mleka szczypta soli 50g cukru CIASTO WŁAŚCIWE: 150g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 75g roztopionego ciepłego(...)kruszonkę łączymy ze sobą, po wyrobieniu wkładamy do lodówki. 3. Składniki na ciasto właściwe wyrabiamy bardzo dokładnie z rozczynem. Odstawiamy na około 1,5godz do wyrośnięcia. 4. Podrośnięte ciasto przekładamy do formy, pozostawiamy kilka minut aby delikatnie podrosło. Na wierz układamy jagody i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180* około 30-40minut

Dziś Ja gotuje
Sernik z rosą. Zaskocz swoich znajomych wyjątkowym deserem! 88

możemy dzisiaj wybierać spośród wielu rodzajów sernika. Do wyboru jest nie tylko sernik wiedeński bez spodu czy sernik nowojorski, w którym spód przygotowuje się z krakersów z mąki graham lub herbatników. Istnieje również sernik królewski, sernik japoński oraz sernik na zimno! Dzięki temu, ciasto może mieć orzeźwiający charakter, idealny na lato, jak również stanowić świetny dodatek do kawy(...)się od pozostałych między innymi wyglądem. Wierzch ciasta pokryty jest niewielkimi kropelkami skarmelizowanego cukru powstałymi w wyniku jego uwalniania z bezowej pianki. Czarodziejska „rosa” pojawia się w momencie gdy sernik stygnie! Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Do przygotowania spodu potrzeba jedynie mąki pszennej, cukru pudru, masła, jajek i proszku do pieczenia, z kolei do masy serowej – trzykrotnie zmielonego

Żyję by jeść
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 98

Ostatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli

Słodki sentyment
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 106

ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Kulebiak: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około(...)Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Tartaletki bigosowe 113

Tartaletki z bigosem to pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić(...)Przygotowanie: tartaletki: Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciastoCiasto rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim foremki na tartaletki wysmarowane masłem i obsypane mąką lub bułką tartą.   Foremki z ciastem wstawiamy na około 30 minut do lodówki.  Foremki ze schłodzonym ciastem nakrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy

Bon appetit mon amie
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 95

Ostatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli

Słodki sentyment
Czekoladowo marcepanowe muffinki „Sukulenty” 139

szklanki mąki (bez dwóch łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej Masa marcepanowa do przygotowania sukulentów Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ubijamy do białości, dodajemy jogurt, olej oraz wanilię, Następnie powoli dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao(...)pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka). W tym czasie z masy marcepanowej lepimy kwiaty. Najprościej posłużyć się foremkami, ale samemu też można. Wiele wskazówek można uzyskać wpisując w internecie „Muffins succulent". Gdy muffinki przestygną, ścinamy wierzch w miejscu gdzie kończy się papilotka i rozdrabniamy je. Muffinki smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy rozdrobnionym ciastem. Przyklejamy na odrobinie czekolady sukulenty

Kuchnia w czekoladzie
Keto brownie z borówkami (Paleo, LowCarb) 166

Intensywnie czekoladowy klasyk w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto brownie z borówkami to czysta dekadencja, w dodatku bez wyrzutów sumienia! Jest to po prostu spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , ciasto z owocami , czekolada , owoce , Walentynki Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki 3 jajka(...)erytrytolem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, po czym małą strużką dolewać ostudzoną masę czekoladową. Suche składniki wymieszać osobno, dosypać do masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w termoobiegu przez ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyłożyć na wierzch pozostałą czekoladę, a gdy się rozpuści równomiernie rozsmarować. Posypać borówkami. Można jeść

Modern Cave Girl
Krakersy domowe 153

zawsze smacznie musi być słodko. Słone przekąski własnego wypieku też są bardzo „wciągające”. Czy wyobrażacie sobie grę w karty, w kości, czy zapomniane już gry planszowe bez jakiejkolwiek przekąski? Chyba nie. Dlatego mając na uwadze tych, którzy nie przepadają za słodyczami proponuję krakersy domowe. Składniki: - 410 g mąki pszennej - 75 g zimnego masła - 40 g żółtego sera o wyrazistym(...)zagniatania ciasta i stopniowo wlewamy mleko. Przekładamy na stolnicę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części. Blat lekko oprószamy mąką, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek 1 – 2 mm i wykrajamy dowolne kształty (użyłam foremki w kształcie koła i zakrętki z butelki po Amaretto). Ciastka nakłuwamy kilka razy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Sernik z mascarpone i musem morelowym 138

wyłożonej papierem do pieczenia.   Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.   Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.   śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem. Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.   Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam(...)ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.   Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne!   Notatki: * morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy * do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały * cukru pudru do serka można dodać wedle własnego smaku * zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać cukier wanilinowy bez dodatków

Pieprzyć z Fantazją
Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką 489

udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników(...)ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia

Mieszam w Garnku
CIASTECZKA POCAŁUNKI WAMPIRA :[ 117

dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto dokładnie mieszamy ( może się delikatnie kleić) , formujemy z niego kulę którą owijamy w   folię spożywczą i schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto dzielimy na pól i   partiami   rozwałkowujemy   je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około(...)przykrywamy je drugim pustym kółkiem, które dokładnie ze sobą sklejamy,   na każdym ciasteczku wykałaczką robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć   podczas   pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych   dżemem domalowałam krwiste ślady ) ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Wytrawny chlebek z cukinii 149

przygotowaniu i bez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy - Ona wie co dobre! Będziesz potrzebować keksówka 20 cm cukinia - 500 g jajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g proszek do pieczenia(...)Suche składniki Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz

Wylizany Rondel
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 161

szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie, gdyż na te pierwsze mam alergię, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta więc można używać ich zamiennie. Myślałam(...)recipe in English Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka

karmelowy
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 169

jest bardzo funkcjonalne. Urządzenie pracuje dość cicho, daje nam sygnały dźwiękowe o zakończonym etapie: mieszania, i wypiekania. Kabel od urządzenia jest dostatecznie długi, na co zawsze zwracam uwagę, więc bez problemu sięgnie do dalej położonego gniazdka. Dla kogo?  BREAD MAKER RBM-M1907E Wypiekacz moim zdaniem, sprawdzi się w domu, dla każdego kto; - nie ma czasu na całodniowy proces(...)zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść jogurt zrobiony przez siebie - przede

SMYKWKUCHNI
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 142

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy(...)rozpuści się czekolada i zgęstnieje - można to robić dalej na parze. Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus. Dodatkowo:   ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych)  Wystudzony biszkopt dobrze nasączyć ponczem najlepiej z jakimś alkoholem. Na biszkopcie rozsmarować masę  chałwową,ułożyć na niej bezy. Następnie na bezach rozsmarować masę czekoladową - wierzch udekorować

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Kinder Country 400

Kolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby

Ania i Marcin gotują
5 powodów, dla których kocham to miasto! 138

prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes(...)jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię w ramię (jak przyjaciółeczki na lunchu) delektowałam się takim śniadaniem. Kamienice

Pink Envelope
Pizza bezglutenowa 114

Pizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego

nietadieta
Pierniczki Bożonarodzeniowe 174

razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite. Składniki na około 50 pierniczków: 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g  miodu płynnego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego goździki 4 zmielone 1 łyżka kakao(...)ciasta na pierniczki: Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao. Wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, wlewamy miód. Wszystkie składniki wyrabia za nas mikser kolo 7-10 minut. Ciasto wystarczy rozwałkować  na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto

Różowa kuchnia
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 144

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek

Pychotkaaa
Różana szarlotka w kratkę 195

aromatycznej herbaty Lady White  Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku. Składniki: Ciasto: 45 dag mąki pszennej 5 dag mąki kukurydzianej 30 dag masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 15 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą(...)zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Francuskie Delikatne Nalesniki 179

Przyznam się bez bicia, nigdy nie lubiłam naleśników, a ostatni raz jadłam je chyba z 10 lat temu, aż do teraz kiedy to odkryłam ten przepis :) Zawsze zjedzenie naleśnika kojarzyło mi się z ciężkością na brzuchu, a teraz piekłam je już chyba z 4 razy i zawsze wychodzą pyszne i co najważniejsze są lekkie, i delikatne dla mojego brzucha(...)wielunia jest pyszny ! W naczyniu półlitrowym mieszamy (mikserem lub taka trzepaczką ze sprężynką jak pokazana niżej ) wszystkie składniki do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji. Odstawiamy na pól godziny. Kiedy ciasto odstało już swoje to zabieramy się za rozgrzanie patelni, najlepiej teflonowej. Możemy ją na początku posmarowac masłem, ale potem to juz nie bedzie koniecznegdyz i tak masło mamy do dane

Gotowanie...to proste !
Chleb orkiszowy na zakwasie II 126

żeby każdy wiedział kto w takim naczyniu będzie chciał robić chleb: za drugim podejściem obficie całe naczynie nasmarowałem olejem i dokładnie wysypałem mąką. Chleb dał się po upieczeniu wyjąć bez najmniejszych problemów. Dodam, że mąka orkiszowa prosto z ekologicznego sklepu natusfera.pl . Używałem jej już wcześniej, w porządku jest. Tylko dlaczego mam jej jeszcze z 10 kilo?! :) Ja chyba znienawidzę(...)być oczywiście aktywny, czyli dzień wcześniej dokarmiony. No i dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło. Potem przekładamy do foremki (jeśli mamy taką przywierającą to wykładamy ją papierem do pieczenia lub solidnie natłuszczamy) i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 1,5 godziny. Przed wsadzeniem do piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 144

bardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj(...)kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik

Marder&Marder Manufacture
Bułki maślankowe z miodem 212

miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu

Grahamka, weka i kajzerka
Domowe bułki 114

wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce - 'Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą(...)Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

pink envelope
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 318

prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki :  opakowanie ciasta francuskiego(...)pominąć). Mieszamy i odstawiamy.  Płaty ciasta rozwijamy, posypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy.  Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka

Słodkie Przyjemności
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 446

świętowania nigdy nie zabraknie.  Bynajmniej, kiedy ma się sporą rodzinę.  Tort jest zawsze elementem dodającym  szyku i finezji  każdemu przyjęciu.  Dekoracja jest niby prosta, bez kolorowych akcentów. Stonowana, szykowna i jak dla mnie majestatyczna.  Motyle czekoladowe dodają lekkości.  W smaku bardzo delikatny, nie słodki,  kremowy.... z nutką brzoskwiniową.  To była(...)sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy

Malinowe Pocałunki
Tęczowy sernik z ricottą 163

Jako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500 g ricotty 250 g mascarpone 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji

sama złodycz
Sernikowa krówka 221

przecież akceptować    siebie i  cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 198

pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurki kokosowe do koszyczka 338

odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku

Przysmaki Karolki
Waniliowy sernik z mlekiem w proszku 76

Sernik z dodatkiem mleka w proszku jest bardzo puszysty, delikatny i niemal dosłownie rozpływa się w ustach. Taki serniczek świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje

Z notatnika dietetyka
Gryczano-ryżowe muffinki bezglutenowe :) 191

Czyż to nie wygląda obłędnie pysznie? 😂 Bo smakuje dokładnie tak samo, jak wygląda. Co my tu mamy? Ostatnio moje częste połączenie mąk, czyli gryczanej z ryżową

Zdrowie na języku :P
SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM PORZECZKOWYM 168

  Bardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu .   75 dag.odciśniętego twarogu lub ser

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czekoladowe ciacho z mikrofali 147

Pomysł na takie proste i szybkie ciasto..i na dodatek z  mikrofali podpatrzyłam  tutaj .. Składniki na kubek o pojemności 300 ml  1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Domowe sposoby na ketchup 193

Ketchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 147

Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub

Tajemnice Smaku
Papanasi czyli serowe pączki z Rumunii 104

większej oponki, śmietany, kwaśnego dżemu i małego pączka na wierzchu. Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, a upiekłam je za sprawą akcji Wypiekanie na śniadanie .   Tym razem piekliśmy pyszne pączki z bloga Doroty Moje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Artsy Bites. Trzeba powiedzieć, że to bardzo łatwy przepis na pączki. Nie trzeba czekać aż serowe oponki wyrosną(...)wymieszać. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce mąkę, tak długo aż ciasto będzie dobrze połączone, ale nadal lekko lepkie. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, jeżeli nadal jest zbyt lepkie, wrobić jeszcze trochę mąki.  Nie dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde. Gotowe ciasto rozwałkować na placek ok 1 cm grubości. Wycinać foremką krążki

Stare Gary
Ciasto kokosowe z borówkami 70

Ciasto kokosowe z borówkami to wariacja na temat ciasta ucieranego z kokosem. Jak dodamy jeszcze do tego borówki to wychodzi genialne połączenie. Wiecie, że lubię robić

Relaxtime
Czekoladowe ciasto dyniowe 353

Czekoladowe ciasto dyniowe to klasyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem purée z dyni, które sprawia, że wnętrze ciasta jest wyjątkowo wilgotne i miękkie. Smak dyni nie jest

Smakołyki Bereniki
Rogale świętomarcińskie 169

ciasto wyrośnie). Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając pięścią, lekko zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Zimne masło rozłożyć na 2/3 szerokości prostokąta (1/3 ma pozostać pusta). Ciasto złożyć do środka na 3 warstwy (jak papier listowy), zaczynając od strony nie przykrytej masłem (w ten sposób otrzymujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła). Warstwy docisnąć i ciasto odwrócić(...)masło nie wyszło bokami). Ciasto złożyć ponownie w taki sam sposób, jak poprzednio i włożyć do lodówki na pół godziny (można włożyć do zamrażalnika, aby lepiej się schłodziło). Czynność wałkowania i składania powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez pół godziny. W ten sposób powinno powstać 81 warstw ciasta. Ciasto, które wkładamy do lodówki należy

In my kitchen