Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku przepis na typowo hiszpańską słodką przekąskę - churros. Każdy kto chociaż raz był w Hiszpanii na pewno kojarzy te smażone w
Smaczne ZdrowePrzepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga
maniapieczeniaPo pierwsze - szybko. Po drugie - zdrowo. Po trzecie - obiecałam :) Kolejny raz do muffin stosuję mąkę razową, żeby wpakować do nich jak najwięcej witamin z grupy B
Gary Bez dnaPavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu
W kuchni u MonikiBezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w
Tajemnice SmakuSKŁADNIKI: • 5 białek • szczypta soli • 220 g cukru pudru • 16 g cukru waniliowego • 1 łyżeczka soku z cytryny P RZYGOTOWANIE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą
KUCHNIA POLSKADzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakuwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Polecam Wam moje owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie. Takie babeczki możecie dać swoim pociechą lub zjeść sami i to bez większych wyrzutów sumienia Spróbujcie. Babeczki są wilgotne, miękkie i smakują nawet przeciwnikom owsianki – wiem bo sprawdziłam na moim mięsożercu Każdą owsianą babeczkę dodatkowo posypałam po upieczeniu gryczankami. Owsiane(...)łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte). Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyciągamy z foremek. Gryczanki
Słodkie okruszkipieprz i sól do smaku, łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż(...)oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka sojowego szczypta soli pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie: łyżeczka erytrolu 100 g musu jabłkowego Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Potem do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być
365 dni dookoła kuchniśmietanka, która dzięki temu procesowi zwiększa swoją objętość i zmienia konsystencję na puszystą i lekką. Bita śmietana znana jest od dawna, już w XVI wieku była używana jako składnik ciast i tortów. Jednak dopiero w 1948 roku amerykański wynalazca Aaron S. „Bunny" Lapin stworzył bitą śmietanę w sprayu, która zrewolucjonizowała rynek deserów. Jego produkt, nazwany Reddi-wip, był łatwy(...)bitą śmietaną: https://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/tort-bezowy-z-malinami-na-i-urodziny.html gofry z bitą śmietaną: https://www.apetytnawiecej.pl/2014/10/gofry-na-wodzie-gazowanej.html rurki z bitą śmietaną: https://www.apetytnawiecej.pl/2015/11/rurki-z-bita-smietana.html deser w pucharku: https://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/walentynkowy-deser.html#more sernik z miętą bez pieczenia, za to z dodatkiem bitej śmietany: https://www.apetytnawiecej.pl/2014/07/sernik-z-mieta-orzezwiajacy-tort-bez.html#more deser bezowo-śmietanowy z owocami: https://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/deser-bezowo-smietanowy-z-owocami.html To tylko kilka moich pomysłów, jak uczcić Dzień Bitej Śmietany
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCieszyńskie ciasteczka bez pieczenia to zdecydowanie świąteczny HIT w moim domu. Jednymi z moich ulubionych ciasteczek są ULE. Na blogu są już dwie wersje na te ciasteczka, a dziś chciałabym Wam przedstawić kolejną, chyba najsłodszą Ule z mielonych herbatników oraz orzechów z nadzieniem ze słodkiej nutelli. Słodko, ale jakże pysznie 120 g herbatników 110 g mielonych orzechów (włoskie(...)masę odstawiamy na około 30 minut (w temp. pokojowej) i dopiero po tym czasie zaczynamy formowanie ciasteczek. Foremkę do uli (link afiliacyjny do Ceneo.pl) oprószamy cukrem pudrem, wypełniamy porcją ciasta, robimy wgłębienie na nadzienie i delikatnie wyjmujemy z formy. Rozkładamy na wyłożonej papierem desce. Odstawiamy do lekkiego przesuszenia. Następnie środek wypełniamy dowolnym nadzieniem – u mnie to odrobina nutelli (nakładam
Smaki Na TalerzuCiasto Porzeczkowa Fantazja Ciasto Porzeczkowa Fantazja to pyszny deser do kawy, idealny dla gości. Ciasto z kremem budyniowym, dżemem porzeczkowym i posypką kokosowo-sezamową jest całkiem proste w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto Porzeczkowa Fantazja jest przygotowane na najprostszym, jasnym biszkopcie z 3 jajek(...)wystudzeniu powinien być bardzo zwarty i gęsty. Jeśli nie przepadacie za sezamem, możecie w całości wykończyć ciasto kokosem. Zamiast kokosu i sezamu dobrze sprawdzą się też płatki migdałowe. Ciasto Porzeczkowa Fantazja to idealne ciasto na spotkania w większym gronie. Bardzo polecam, smacznego :) Ciasto Porzeczkowa Fantazja, składniki: na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy
Lekcje w kuchnibiałą czekoladą i wiśniami. Czyli ciastko, bo Brownie to ciastko, a nie ciasto 😉, z którym od początku były problemy. Pierwszy problem powstał w wyniku luk w pamięci, myślałem, że w domu mam gorzką czekoladę, okazało się, że jest biała 😉 Drugi powstał już w trakcie pieczenia a właściwie studzenia. Brownie orzechowe, pięknie się upiekło, w trakcie cudownie wyrosło(...)inne moje Brownie 😉 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Orzechowy Brownie. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Biała czekolada 200 gram Maslo orzechowe bez dodatku cukru 300 gram Mąka 100 gram Proszek do pieczenia 0/5 łyżeczki Cukier 50-100 gram Jajka 4 sztuki Orzeszki ziemne Wiśnie drylowane, czyli bez tego twardego
RafalCookSernik z musem adwokatowym to ciasto, które moja zrobiła w tym roku na Święta Bożego Narodzenia. Powstało można powiedzieć troszkę przez przypadek, gdyż pierwsze planowane adwokatowe ciacho okazało się hm ….. delikatnie mówiąc „mało stabilne”. Smaczne, ale mało stabilne – nazwaliśmy je „pijakiem” ( tak, tak to chyba ta nadmierna ilość adwokata spowodowała jego zachwianie ). Mama(...)drugiego. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników. Zalewamy biszkopty, równamy. Pieczemy ok. 50 minut / 160C bez termoobiegu ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ). Wyciągamy, studzimy całkowicie. MUS ADWOKATOWY: Mascarpone mieszamy chwilę mikserem, potem łyżką łączymy z ajerkoniakiem, pomału, żeby masa
Ostra na Słodko