ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1776/2705)

Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 160

bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy(...)jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce bądź tak jak ja patelni Ambition (rozmiar mojej patelni to  - 28 cm średnica). Dzięki pieczeniu w patelni ciasto ma przecudowną skórę, ciasto całe równomiernie się nagrzewa i w smaku jest po prostu przepyszne, przypomina mi pieczenie w garnkach żeliwnych. Ale tu jest zdecydowanie

SMYKWKUCHNI
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #8 Migdałowa kruszonka z wiśniami 368

bez termoobiegu: Ciasto kruche: – 250 g mąki – 170 g zimnego masła – 100 g cukru Dodatkowo: – około 400 g wiśni (już wydrylowanych) – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do wiśni) – 2 łyżki cukru (do wiśni, ale tylko w przypadku wiśni świeżych) – 3 łyżki zmielonych migdałów (na spód ciasta) – garść płatków migdałowych (na wierzch ciasta(...)najpierw wydrylować. Szykujemy ciasto. Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy pokrojone w plasterki zimne masło i zagniatamy ciasto całymi dłońmi, rozcierając dokładnie, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto odstawiamy na chwile do lodówki. Wiśnie posypujemy mąką i cukrem (tylko przy świeżych) delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy

Relaxtime
Szarlotka z budyniem: bez glutenu i mleka 314

mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami  możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto jest bardzo delikatne(...)bardzo smaczny :) Inspirację znalazłam na Slowlyveggie. Ciasto czasochłonne, ale proste do wykonania. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI:   ciasto:   200 g oleju kokosowego  4 żółtka  120 g mąki ryżowej  100 g mąki kukurydzianej  50 g skrobi kukurydzianej  50 g mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  150 g cukru   masa jabłkowo

Kuchnia bezglutenowa
Pączki z piekarnika 428

powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Lekko oprószamy z wierzchu mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm.  Szklanką wycinamy krążki. Każdy lekko rozpłaszczamy dłonią, nakładamy konfiturę i formujemy pączka.  Ukształtowane pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tej z piekarnika) i odstawiamy, w ciepłe(...)przykrywać. Ponieważ moje pączki rosną w piekarniku, po wyrośnięciu, wyjmuję je i nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Pączki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Pączki wyjmujemy, gdy są ładnie zarumienione i mają ładny, brązowy kolor.  Po wyjęciu z piekarnika, pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Smak mojego domu
Ciasto makowe z masą kokosową 150

letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160'C przez około 40 min. Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące(...)masą przestudzoną masą kokosową miksujemy. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią masy. Dekorujemy wedle uznania  np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy

Tagebuch po polsku
Ciasteczka z wróżbą 198

wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie.  Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki"  I tak postępujemy z resztą ciasta.  Poklejone ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Domowe Bułki Pszenne 296

miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat ( dokładnie widać to na filmiku :) . Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm , bo jeszcze wyrosną . Blachę z bułkami nakrywam(...)minutach – pieczenie bułek pszennych Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika maluję rozmąconym jajkiem z mlekiem Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut W sumie piekłam bułki 15 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu Domowe bułki pszenne

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Brownie z dyniowym musem 162

Jeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest(...)gorzkiej czekolady – 160 g masła – 2 czubate łyżki miodu wielokwiatowego – 3 jajka – 70 g mąki orkiszowej – 50 g kakao – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dynię możemy przygotować na dwa sposoby – w piekarniku (łatwiejszy) lub w garnku z odrobiną wody (trzeba dynię, surową, pokroić, wypestkować i nie mam zazwyczaj ochoty na takie

Szybko Tanio Smacznie
Mój sposób na jesień: brownie 191

czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20(...)cukier ubić na puszystą masę. Dodać ekstrakt, zmiksować. Powoli wlewać czekoladę, miksująć na najniższych obrotach. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć przkerojone na pół figi. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Znacie coś lepszego na jesienne smutki niż brownie bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z dyni 135

chyba najprostsza zapiekanka jaką kiedykolwiek robiłam. Dzięki niej doceniłam smak dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie bez dodatków zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach(...)ogień i dodajemy łyżkę miodu i sporo zmielonego pieprzu,mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy łyżkę masła i przekładamy dynię z boczkiem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w naczyniu bez pokrywy. Warto sprawdzać zapiekankę w trakcie pieczenia widelcem – dynia musi być bardzo miękka, ale nie może się rozpaść. Podajemy gorącą

Sezonowy Garnek
Babeczki z Maltesers 142

tylko do połączenia składników. Następnie dodać jajka (roztrzepane). Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.  Formę do muffinek wyłożyć papierkami (papilotkami). Wlewać ciasto do połowy papierka.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 ° (do "suchego patyczka"). Studzić na kratce. Składniki na krem: 1/4 szklanki napoju słodowego Horlicks 1 łyżka kakao 230 g masła(...)wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na górze kremu położyć groszek Maltesers. Gotowe babeczki należy przechowywać w lodówce. *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks babeczki nie będą miały tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują

Mania Wypiekania
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu 151

żółtko konfitura z czarnego bzu 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułek W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem (2,5 łyżki), dodajemy mleko, masło, żółtko i spienione drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, powinno to potrwać około 15 minut(...)równych części i wałkujemy na prostokąty. I robimy bułki. Nie bardzo wiem jak miałbym to opisać więc poniżej zrobiłem dokumentację fotograficzną :) Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Smarujemy wierzch drożdżówek roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 180

babki- musimy posiadać specjalną formę do gotowania, ale teraz można już je dostać bez problemu, choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny, ulubiony aromat Składniki mojej wersji: - 6 dużych jaj - 3/4 szklanki ksylitolu - 250g(...)naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ksylitolu z wanilią W misie miksera ubić (utrzeć) całe jajka z ksylitolem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy

Smaczne Zdrowe
Drożdżówka z kruszonką 446

mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności równomiernie wkładać jeden po drugim. Bez soli.  Nie mieszać. Mąkę najlepiej przesiać. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól. Piekarnik nagrzać(...)małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i jeszcze przez

Kuchcik gotuje
Pierniczki razowe 167

mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana... Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki.  Składniki: 2 szklanki mąki razowej  3 łyżki miodu  3/4 szklanki(...)czas wyrabiając przy tym ciasto.Całość wyrabiać przynajmniej 10 minut aż będzie gotowe do rozwałkowania. Następnie na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm  i za pomącą foremek wykrajać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach

pieprzny smaczek