ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1772/2671)

Chleb pszenny na drożdżach świeżych 200

Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze podniebienie ma jak w bajce :) Chlebek będzie z foremki prostokątnej. Składniki: mąka chlebowa typ 750 500 g woda ciepła 300 ml drożdże świeże 30 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka olej(...)mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut. Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą wodę i olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę. Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego

Różowa kuchnia
Muffiny z żółtym serem 136

Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna(...)misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (**). Ser oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek

Di gotuje
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 367

olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki.  2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu.  3. Usmażone mięso wraz(...)można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.    4. Na wycięte krążki nakładamy farsz.  5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.  6. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. 7. Sos: Z pomidorów usuwamy

Kuchnia w czekoladzie
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 122

platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać(...)tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami 243

Dziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :)  Przepis poniżej :)  Ciasto to praktycznie robi się samo :) Polecam każdemu kto nie ma cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju kujawskiego 5 jajek 1 szklanka letniego mleka(...)szczyptą soli. Do naczynia, w którym będzie rosło ciasto rozkruszyć drożdże, wlać jajka i dodać pozostałe składniki. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po upływie tego czasu wszystko wymieszać, lekko napowietrzyć i wylać na natłuszczoną i obsypaną lekko mąką blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Obsypać kruszonką. KRUSZONKA: 1/2 kostki

Jemy Pijemy
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 188

drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga(...)zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić

Ostra na Słodko
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 147

granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu(...)mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy mąkę z solą i mieszamy aż składniki połączą się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Waniliowy sernik bez maki 271

nawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie i macie cudowny, domowy sernik bez dodatku mąki! Czego chcieć więcej? Hmm, może słońca?! " Składniki : 400 g sera białego 200 g serka naturalnego/waniliowego 50 g pokruszonych biszkoptów 5 jaj 3/4 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki(...)następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach. W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta. Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę

Słodkie Przyjemności
Ciasto Snikers 522

wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec dwa placki (200 st C, przez ok. 15-20 min ).  2. Krem. Krem karpatkowy przygotować wg opisu na opakowaniu lub przygotować własny krem budyniowy. 3. Złożenie ciasta . Układać wg następującej kolejności : I placek ciasta  krem karpatkowy (Delecta)  II placek  ciasta kajmak (puszkę można wstawić do garnka(...)wolnym ogniu przez ok. 3 min, zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto).  Ciasto wstawić do lodówki na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce i jeść bez ograniczeń ....... ;-)))) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 220

rodzinne "falszywe" marcepanki: Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek): 100 g cukru pudru 100 g masla 300 g maki 2  jajka cale male 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Masa marcepanowa: 250 g grysiku 250 g cukru pudru 80 g masla 1 olejek migdalowy 2-3 lyzki amaretto lub starowinu Polewa jak wyzej w przepisie I. Alkohol mozna(...)grysikiem i dodac posiekane twarde maslo.Rozkruszyc w palcach,jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku".Dodac olejek migdalowy i alkohol.Alkohol dodawac stopniowo,zeby masa nie byla za wilgotna.Byc moze 2 lyzki wystarcza.Dokladnie razem wyrobic.Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan.dlatego walkowac na posypanym blacie cukrem pudrem bez odwracania placka.Wycinac ksztalty foremka i podwazajac nozem przenosic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego 292

gęstej śmietany Sezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1) . Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj  koszyczka (fot.2(...)owoców mrożonych, to rozmrozić je i odsączyć dokładnie na sicie. Tak przygotowane koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu. Najlepiej podawać je na świeżo z kilkoma kleksami gęstej śmietany.   Źródło: kuchnialidla.pl   linkwithin_text='Zobacz również

Świat Ciasta
Muffiny z borówkami 149

chyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki: 2 szklanki(...)łyżeczki dobrej jakości kakao 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda

Smakowity Blog Kulinarny
C - Owocowe placuszki na maślance 170

Kiedy na obiad pojawia się zupa bez perspektyw na danie główne, apetyty moich domowych żarłoków może ukoić jedynie ciepły deser. Jedną z niezawodnych na taką okoliczność propozycji stanowią owocowe placuszki:) Owocowe placuszki na maślance Składniki: 0,5 litr maślanki owocowej              0,5 kg mąka(...)Białka jaj ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zakwas z mąki żytniej 82

zakwasu - krok po kroku  Dzień 1 Godzina 9:00 100g mąki żytniej razowej połącz ze 100ml letniej wody i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz ciasto o konsystencji gęstej śmietany lub ciasta na gofry. Pamiętaj, że woda ma być letnia - nie używaj wrzątku. Teoretycznie woda powinna mieć ok. 40 stopni C. Ja co prawda termometru nie używałam, ale pilnowałam(...)odstaw na noc. To już koniec - zakwas jest gotowy. Możecie zacząć już piec swój pierwszy chleb na zakwasie 😃 Oczywiście godziny, w jakich dokarmiacie zakwas i mieszacie go możecie wybrać sobie dowolnie - ważne, żeby były to stałe pory co 12 godzin. Gdy wpadniecie już w szał pieczenia pamiętajcie o jednym - nie zużywajcie całego zakwasu na jeden wypiek! Odłóżcie 3 łyżki

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania