ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1777/2705)

Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 226

wypije) - 100 g mąki żytniej/pszennej razowej - 300g mąki pszennej chlebowej - 1 łyżka soli morskiej - 1 łyżeczka demerary SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie - - po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia  - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi  - - naoliwiłam i posypałam płatkami  - przykrywam(...)wsunęłam na sód małą foremkę z wodą  - piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować ) - po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce   WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można  makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. -  można również po godzinie dopiekać chleb bez formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest

Basia w kuchni
Wielkanocne zajączki 175

sprawić frajdę domownikom i podać słodkie bułeczki w kształcie króliczków to zapraszam po przepis. Są puszyste, rumiane i strasznie smaczne :) Do wypieku zajączków idealnie sprawdzają się formy Guardini , można piec bez smarowania foremki, zajrzyjcie na stronę Homemart.pl , wybór bardzo duży i sprawdzona wysoka jakość.  Składniki na 16 sztuk: 50 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 300 ml mleka(...)rozczyn. Nakryć go ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem, szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto przynajmniej 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdego uformować kulę, lekko

Apetyczna babeczka
SERNIK Z MAKIEM 175

cały urok tego smakołyku to kleksy maku w serniku i kolorowe bakalie. SKŁADNIKI: (forma 20x20) Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 0,75 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1 kg białego sera (najlepiej

RAROSSA
TORT CHAŁWOWY 387

śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki

Smaczne Zdrowe
Przepisy na ciasta z truskawkami 382

TUTAJ.  Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami:      Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami   Ciasto Leśne smaki   Serniczki z truskawkami         Wyznanie miłosne Drożdżowe(...)Tort Pavlova      Tartaletki z truskawkami i mascarpone      Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami     Ucierane z truskawkami i bezą       Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku     Mini serniczki z truskawkami      Truskawkowe ciasto mamy     Ciasto

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 246

pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny,  3 łyżki rumu,  250g konfitury z czarnej porzeczki.  Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto(...)Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku,  250g masła,  2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,  5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki

Z miłości do słodkości
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 173

waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:   Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek(...)wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę  w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową) * Mleko można zastępować innymi wariantami smakowymi, ja akurat miałam karmelowe na stanie. Ilość zależy od upodobania  i stopnia słodkości - o dziwo nie jest mdły i zbyt słodki, nawet przy

W kuchni Karmel-itki
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 191

rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad, bez wyrzutów sumienia, bez liczenia kalorii i jeszcze, jakby tego było mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi(...)pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy. 5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową). 2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 6. Pieczemy

Wypisz Wymaluj
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 95

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Co króluje na Waszych świątecznych stołach? U mnie oczywiście nie może zabraknąć barszczu z uszkami, ryby w różnych wersjach i

Słodkie okruszki
Czarna soczewica beluga i jak ją wykorzystać w kuchni 134

pomidorowy sos , którym posmarowałam calzone przed pieczeniem. Resztę sosu podałam do maczania. Zaletą tego sosu jest to, że można go jeść i na ciepło i na zimno. Zatem bez problemu można go zapakować na majowy piknik. Jak przyrządzić nadzienie z soczewicy? Oh, to nic trudnego. Najpierw trzeba ugotować soczewicę. Soczewicę gotuję bez uprzedniego namaczania przez 30 minut(...)utartej porcja pomidorowego sosu, tutaj przepis Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W misie od miksera rozpuść drożdże w mleku. Dodaj mąkę, zioła i curry. Zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy, kiedy drożdże są już połączone z mąką. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

codojedzenia
Amaretti-ciasteczka 92

Amaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów lub podawać do kawy, likieru czy wina deserowego. Print Amaretti - ciasteczka .wprm(...)migdały połączyć z sodą, dodać w trzech porcjach do ubitej masy z białek, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać likier lub olejek migdałowy. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta formować maleńkie kuleczki, najlepiej odmierzać niewielkie porcje łyżeczką, a następnie zwilżonymi dłońmi w wodzie toczyć kuleczki–wielkość kuleczki powinna być mniej więcej taka jak mały orzech włoski. Przygotowane

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernikobrownie z truskawką 73

Macie tak czasem, że zjedlibyście coś dobrego, jakieś ciasto, ale ciężko się zdecydować czy sernik czy brownie? Ja tak mam, dlatego tak bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić(...)małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 — 50 minut aż powstanie gęste puree. Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). Ostudzić Masa czekoladowa Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23–24 cm lub małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę

Wypieki i Rumieńce
Sernikobrownie z truskawką 211

bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Wystarczą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe(...)małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 - 50 minut aż powstanie gęste puree. Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). Ostudzić Masa czekoladowa Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę

Wypieki i Rumieńce
Jajko zapiekane w pomidorze 116

Po raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku

Ania i Marcin gotują
Puszysty sernik na krakersach 135

właśnie decyduję się na sernik. Nie wiem czy wy podzielacie moją opinię, ale według mnie sernik to jedno z najłatwiejszych do zrobienia ciast, które zawsze wychodzą i pysznie smakują. Można go zrobić na różnych spodach lub bez spodu, w zależności od tego co mamy pod ręką. Można dodać do niego owoce lub inne dodatki, aby za każdym razem uzyskać(...)cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz tortownicy

Waniliowe Improwizacje