ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1777/2671)

Zakochana tarta 135

mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra(...)daje pewność, że tarta ładnie odejdzie po upieczeniu. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę. Odcinamy zbędne części. (U nas zostały one wykorzystane do zrobienia ciasteczek w kształcie serduszek i dekoracji gotowej tarty.) Ciasto już w blaszce wkładamy jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto

Kuchnia od dwojga
TORT FERRERO ROCHER 136

WYKONANIE  Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy(...)Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki.  Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy, posypujemy orzechami, dekorujemy pralinkami

słodki bratek
Makowa panienka 750

ciasta,ja dołączam swoją. Większość ciast przełożona jest kremem budyniowym,bywają też z masą śmietanową.  Ja zrobiłam masę budyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi.    ciasto: 8 białek 4 żółtka  100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów krem(...)żółtka. Do masy jajecznej wsypać wiórki,mak i mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić placki. Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z mąkami i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego

Kolorowa kuchnia Elki
SERNIK WIEDEŃSKI 169

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.   SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem(...)dodać mąkę lub budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut

RAROSSA
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 202

gorzkiej czekolady. Bez pieczenia, jajek, mleka, dodatkowego cukru i glutenu. Ciekawe również jako opcja śniadaniowa dla miłośników słodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy(...)jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę płatków. - masę wykładamy do kokilki lub dla łatwiejszego wyciągnięcia ciastka do kokilki wyłożonej sreberkiem aż po brzegi - kokilki z ciastem wkładamy do zamrażalnika - w tym czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy

Pora na pora i pomidora
Simit (tureckie obwarzanki) w marcowej piekarni 149

długości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane(...)się rozkleja), lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w siemieniu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku. Kilka obwarzanków zrobiłam bez nasion - przy drugiej turze dotarło do mnie, że siemię rozniesie mi się w najbliższym czasie po całym mieszkaniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 188

sposób gorszy czy odczuwał ograniczenia związane z jego nietolerancją. Dlatego moim noworocznym postanowieniem jest sprawić by bezboleśnie i nieodczuwalnie niemalże wszedł w świat nowych smaków i poznawał je wszystkie bez wyjątku przy jednoczesnym nie spożywaniu produktów które mu szkodzą. I mam taką cichą nadzieję że pyszne posiłki przekonają również dużego skrzata do tego by bardziej zadbać o potrzeby swojego(...)niedawno pierniczki :) Kacperek miał troszkę swojego ciasta, które gniótł, rwał i bawił się. Przecież o to właśnie chodzi by takie zajęcia były dla dzieci też formą zabawy. Wiem, że książeczka na pewno nam się przyda w kolejnych kulinarnych podbojach :) Chętnie wstawiłabym zdjęcie na którym widać ile radości i zabawy daje maluchowi wspólne pieczenie ale niestety nie ma tu możliwości

Słodkie okruszki
Rogale św. Marcina 757

migdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt(...)zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Oszukane oponki. Oponki z jogurtem naturalnym 298

Dzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja  dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec dodawania mąki zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć

Maślane ciasteczko
Babka limonkowo-jogurtowa 100

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru(...)limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć

cucinare
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 160

łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć(...)następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią ciasto, boki które będą wystawać zawinąć do środka, lekko przycisnąć do ciasta i naciąć nożem. Spód nakłuć widelcem

chili & sugar
Drożdżówka dyniowa 129

świeża. Smakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków. Składniki: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki drożdży 6 łyżek cukru ½ kostki masła 2 jajka ½ szklanki przetartej dyni ½ łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1 aromat do ciast dowolny tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania ciasta Wykonanie: W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni(...)całość dobrze wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrobić. Jeszcze raz odstawić na około 50 minut, po czym włożyć do wysmarowanej formy, posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 172

mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...  Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne.  Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru(...)łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodkie babeczki 164

bitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej(...)Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem  oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Key Lime Pie 162

oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem . Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „ Spód: - 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive) - 60g stopionego lub bardzo miękkiego masła Nadzienie: - 5 żółtek(...)łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania