Błyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas
Smaczne ZdroweKiedyś piekłam chleb, który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego
Smaczne ZdroweKtóż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych
Smaczne ZdroweJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaW lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra
Codziennik KuchennyGdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź
Wypisz Wymalujzaczynam pisać dla Was przepis na …. Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą z gorzkiej czekolady, tak w skrócie można opisać to ciasto. Wspaniały słodziutki deser którego przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele(...)śmietany wsypujemy mleko w proszku i cukier puder, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i miksujemy tylko do połączenia. Kajmak leciutko podgrzewamy tak aby dał się rozsmarować na cieście. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy połową porcji mlecznego kremu, układamy kolejną warstwę herbatników wykładamy resztę kremu, wygładzamy łyżką, znów kolejna warstwa herbatników którą smarujemy kajmakiem
Wanilia i Kardamonmyśl nazwa „kudłacze”, właśnie z powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom na dobre. Nie dość, że zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej(...)ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też z dodatkami. Podsmaża cebulkę, dodaje czosnek czy drobno posiekaną kiełbasę. Placki ziemniaczane taty, są też puszyste, bo dodaje do nich proszek do pieczenia. A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz
Mieszam w Garnkuegzaminów raptem kilka dni, a ja mam wrażenie, że umiem mniej, niż kiedy zabierałam się do nauki. Do testów praktycznych przećwiczyłam już prawie wszystko (została mi wieżyczka z ciasta marcepanowego, ale z pełnym rozmysłem zostawiłam ją sobie na poniedziałek - w końcu przez te dwa dni, przeznaczone właśnie na ćwiczenia, też muszę mieć coś do roboty). Mimo wszystko ciągle(...)grubo posiekane orzechy dokładnie wymieszać. Oliwę wymieszać z syropem klonowym. Dodać do suchych składników, dokładnie połączyć. Mieszankę wysypać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. 30-40 minut, dwa razy mieszając. Ostudzić. Do ostudzonych płatków dodać jagody goji i grubo pokrojone mango. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Przez pracę i egzaminy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny(...)syropu daktylowego lub syropu z agawy 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii 100 g płatków owsianych błyskawicznych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej ➤ Aby przygotować dyniowe puree , wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować
Chilli Czosnek i Oliwaproszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i znów mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego(...)stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami wiórków kokosowych. Podajemy z herbatą lub kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more
Słodkie okruszkiważne i trzeba w nich uczestniczyć. Aby podkreślić rangę dzisiejszego dnia, upiekłam na niedzielne popołudnie ciasto czekoladowe. Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru(...)pieczenia i dokładnie wymieszać. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Do utartej masy maślano – jajecznej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. 8. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki śliwek. 9. Ciasto piec przez ok. 45-50 minut
W mojej kuchniczysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych(...)ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę
Smaczne Zdrowełamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry(...)górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić końcówkę z całością i umieszczamy w formie na muffinki, bądź w papilotkach. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Be Fit Be StrongRęcznie, na blacie, lub w misie robota planetarnego, hakiem do ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto przez „magiczne drożdżowe 8 minut”. Jeśli dalej mocno się lepi, możecie podsypać je jeszcze łyżką mąki. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wróci na miejsce, jest wstępnie wyrobione. Miskę lub misę miksera wyczyśćcie, posmarujcie odrobiną oleju, ciasto uformujcie w kulę, posmarujcie i ją olejem. Przykryjcie folią spożywczą(...)piekarnika. Dajcie ciastu rosnąć godzinę, aż podwoi objętość. Posypcie delikatnie mąką blat i wyłóżcie na niego powoli wyrośnięte ciasto. Podzielcie ciasto ostrym nożem na dwie równe części i dajcie mu odpocząć przez 10 minut. W tym czasie naszykujcie sobie dwie foremki – keksówki. Wysmarujcie je dokładnie masłem i wysypcie mąką. Porcję wyrośniętego ciasta delikatnie rozpłaszczcie w owal, po czym
Karo in the Kitchen