przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. Składniki na różyczki z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątny blat) 2 jabłka(...)wystygnięcia. Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Następnie wzdłuż krótszej krawędzi podzielić je na 6-7 pasków. Każdy z nich pokryć cieniutką warstwą dżemu – pozostawiając dookoła jednocentymetrową nieposmarowaną ramkę. Posypać cynamonem. Plasterki jabłek układać na całej długości paska ciasta, kładąc każdy następny od połowy poprzedniego, skórką na zewnątrz i żeby odrobinę wystawały poza ciasto. Jabłka nakryć dolną
niecodziennikparyChciałem zrobić ciasto z ciecierzycy, ale w trakcie wymyśliłem, że babeczki będą lepsze. Babeczki z ciecierzycy (bez mąki) są bardzo sycące i pożywne – w sam raz na śniadanie albo drugie śniadanie. O ile się lubi ciecierzycę 🙂 Babeczki z ciecierzycy – paleo, bez mąki, bez glutenu, bez nabiału (laktozy i kazeiny) czekoladowe i zwykłe – przepis(...)czekoladą, a połowę zwykłą . Jeśli robisz bez kakao, to rozważ zredukowanie ilości miodu, bo mogą wyjść za słodkie. Pod sam koniec, gdy foremki są gotowe, a piec nagrzany, dodaj sodę, wymieszaj, a na koniec ocet i raz jeszcze wymieszaj. Przełóż do foremek (mi wyszło 12 większych babeczek) i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka
PaleoSMAKtrochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża(...)jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje. W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty
Lamarida.pljabłkowy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona i strączek) przekładam do garnka i podgrzewam około 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. 3 Do gotujących się jabłek dodaję owoce leśne i podgrzewam jeszcze 5 minut. 4 Wyciągam strączek wanilii. 5 Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego w formacie 30x20cm i odstawiam do ostygnięcia. 6 Masło lub olej(...)masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut
Book of spellspodpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej, polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie do większej foremki lub naczynia żaroodpornego do którego nalejcie wrzącej wody(...)czas miksując dodajemy po 1 jajku, kolejne wbijając dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą. Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180℃, następnie zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy ok. 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wysuwamy sernik z piekarnika i pokrywamy go warstwą śmietany wymieszanej
cool and mintyposypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce(...)bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki
Wanilia i KardamonWykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej(...)konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy. Farsz: Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta
Jedz zdrowo żyj zdrowo!lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów(...)ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś coś dla ciastożerców, ponieważ dziś przepis na dużą blachę, co zdarza mi się raczej rzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być
RelaxtimeW dzisiejszą kulinarną podróż zabiorę Was do europejskiego kraju wielu kultur, który słynie z tradycji serowej. I chociaż nie o
kuron.com.plPrzed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne ) praktycznie pod względem składników nie został przez
Candy PandasTak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z
Codziennik KuchennyZaskakująco smaczne ciasto z połówkami jabłek. Zamiast serka waniliowego można dodać naturalny i zwiększyć nieco ilość cukru pudru. Tym razem spód posypałam mielonymi orzechami włoskimi, ale
Kuchenne zapiski EdytyKilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko
To co kochamBLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio usłyszałam, pierś kaczki to produkt drogi i nie osiągalni, wręcz tylko jadalny w wyższych sferach. Hmmm to dziwne bo ja nie zaliczam się
Niezły Młynekprzykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe bułki bez większego wysiłku. Bagietki tak jak już wspomniałam, świetnie nadają się nie tylko na klasyczne kanapki będą również wspaniałe na panini, czyli zapiekane kanapki z dużą ilością dodatków. Przygotowanie bagietek jest(...)rozpuszczenia drożdży, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, na końcu dodać mąkę, wyrobić ciasto, najlepiej przy użyciu maszyny wyposażonej w końcówkę typu hak przez 4 minuty, ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub dłużej. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 9 części uformować podłużne bagietki sporo
SprawdzonaKuchnia.plcynamonu 100 ml letniego mleka 7 dkg margaryny lub masła bez soli 5 łyżek brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić pączki drożdżowe . Pączki ciasto : na talerzyk wyłożyć drożdże , dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu(...)ciasto przez 3-4 minuty. Na końcu dodać płynną margarynę. Kontynuować wyrabianie ciasta do momentu, w którym ciasto zaczyna odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę delikatnie posypana mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 do 2 centymetrów. Z rozwałkowanego ciasta szklanką
mecooksSernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)czekolady 2 łyżki mleka 25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi) Przygotowanie: Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej pierniczkowe ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony
Fabryka pomysłówodsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut . Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty ( często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek(...)doprawiam solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet
Uwaga Babcia GotujeBez tego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają(...)podwoić (co uwzględniłam już w poniższym przepisie), co pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu
MyCookBook.plzagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota i zajmuje mi to około 10 minut. Kiedy ciasto już jest wyrobione dodaj sól i żurawinę. Zagniataj jeszcze przez 10 minut lub do wytworzenia nitek glutenu. Ciasto dobrze wyrobione to ciasto, które rozciąga się między palcami jak guma do żucia. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Złóż ciasto kilka razy(...)ponownie złóż ciasto i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj bagietki. Oprósz z wierzch mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg i piecz bagietki przez 10 minut. Po 10 minutach obniż temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia spryskaj bagietki
codojedzeniaPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyzapach rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)zamrażarce. Co 30 minut wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, aż do całkowitego zmrożenia. Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny
Pożeraczka, czyli raz adobrze