wyrośniętych makaroników pojawia się jeden przechylony lub pusty w środku….. hmmm zawsze zwalam na piekarnik. Próbowałam też zmierzyć się z makaronikami na bezie francuskiej i przez jakiś czas tylko takie piekłam. Jednak przepis był bardzo nieobliczalny (a wiele osób go zachwalało). Idealnie wychodziła tylko jedna blaszka na cztery ! Nie wspomnę już o tym, że w ogóle nie chciały(...)syrop, wolnym strumieniem, omijając ścianki miski. Na wysokich obrotach ubijaj bezę, aż jej temperatura obniży się do temperatury pokojowej. Trwa to ok. 10 minut. Przygotuj w tym czasie worek cukierniczy, zaopatrzony okrągłą tylką o średnicy ok. 5mm. Teraz nadszedł czas, aby wymieszać bezę razem z masą migdałową. Dodawaj bezę w dwóch lub trzech partiach. Za każdym razem mieszaj dokładnie. Może
SmartBake.pltaki tradycyjny świąteczny przepis, ale smakowita gratka dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi sernikami czy drożdżowymi babami pełnymi bakalii. Moja propozycja to owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym, czyli deser, który można jeść bez większych wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera minimalną ilość cukru i tłuszczu, a w środku skrywa nasze pyszne, zdrowe i pełne witamin Jabłka Grójeckie. Parę(...)lokalna. A teraz, skoro już wiemy co nieco o naszych wspaniałych jabłkach, możemy się brać za pieczenie tego pysznego ciasta, a potem cieszyć się nim przy naszym rodzinnym świątecznym stole! Owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 3 jajka 1 szklanka brązowego trzcinowego cukru szczypta
Kulinarne przygody GatityZapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą
Mała CukierenkaTort urodzinowy - co roku inny pomysł i inny nowy przepis, zawsze jednak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem puszyste blaty czekoladowe przełożone dwukolorowym kremem, a wykończony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!okno). Jeszcze tylko marynarka w najpiękniejszym odcieniu pudrowego różu, i kobieta zdecydowanie zyskała na humorze. Może nie jest idealnie i łza się w oku kręci na myśl o środzie bez kawy w najlepszym możliwym towarzystwie, ale jest lepiej. A podobno pieniądze szczęścia nie dają ... Nie posądzajcie mnie zaraz o materializm i konsumpcjonizm. Jestem materialistką w pewnym stopniu, ale ciężko(...)cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciastka dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (ciasteczka nie rosną). Piec w 180 st. C. 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Chyba ostatnio za dużo filozofuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości
Walijskie PichceniePoniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą
La grande e la piccola cuocajednak wychodził zakalec - był to jednak "zakalec kontrolowany"... Otóż często celowo otwierałam drzwiczki piekarnika podczas pieczenia, bo nie mogłam się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe i wiedziałam już, że wtedy wyjdzie mega pyszny zakalec... 😂 Później kroiłam ciasto w grube kawałki i palcami ugniatałam je w kulki, a następnie zjadałam się nimi(...)wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek w 3 - ch turach i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelej do przygotowanej formy i piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka . Po upieczeniu wysuń lekko ciasto w piekarniku, uchyl dość mocno drzwiczki i pozostaw je jeszcze na jakieś 15 minut . Po tym czasie
Słodko-Słony Świat Ilonycałkowitego ostygnięcia. Orzechy łączymy z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki – możemy posiekać je z suchymi składnikami nożem lub wstępnie wyrobić w mikserze z hakiem. Dodajemy żółtka jajek i zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w mikserze z hakiem). Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (1/3) i większą (2/3). Mniejszą(...)całe dno, a brzegi wylepiamy do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i chowamy na minimum 1-2 godziny do lodówki (lub 30 min do zamrażarki). Ciasto można też zostawić w lodówce na całą noc, a piec na drugi dzień (gdy ciasto pieczemy na drugi dzień, mniejszej ilości ciasta nie chowamy do zamrażarki, tylko do lodówki). Jabłka obieramy
Poezja smakukokosowej, bo inaczej ciasto będzie za gęste. Gdy masz rozgrzany piec i gotową foremkę (ok. 10×20 cm), wlej do ciasta ocet jabłkowy, rozmieszaj, przelej do foremki i wstaw do pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Gotowy chleb(...)Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Wpis <em><a href="https://paleosmak.pl/chleb-paleo-bananowy-z-maka-ziemniaczana/" target="_blank">Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną
PaleoSMAKKolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego.Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong(...)ciekawy, że po upieczeniu chleb nie potrzebował żadnych dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować.Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie się go kroić, gdyż może się kruszyć. Warto
Grahamka, weka i kajzerkaWykonanie. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki na ule podgrzewamy na ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły ze sobą. Z pozostałego ciasta lepimy kulki z nadzieniem. Trzeba mocno posklejać brzegi żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i na wierzch(...)układamy uformowane kulki w niewielkiej odległości do siebie. Zawsze pamiętaj, że ciasto zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy
ciastkarnia na kruchym spodzieNiedawno pokazywałam jak zrobić samodzielnie słodką mąkę ryżową , a dziś prezentuję garaetteok – koreański przysmak, jaki można z niej przyrządzić. Są to ryżowe kopytka, które można
Lamarida.plZe swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki
Codzienna kuchnia niecodziennaRafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;)Robiłam już dla Was Rafaello na zimnoi Rafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla
Ostra na SłodkoZapowiada się długi i pracowity tydzień. Przede mną sporo nauki przed testem końcowym z języka włoskiego oraz kilka dużych wyzwań w pracy. Do tego trening, założyłam
365 dni dookoła kuchniAleż się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i
Ostra na Słodko