Kimchi jjigae ( 김치찌개) to tradycyjny koreański gulasz (w zasadzie gęsta zupa) z kimchi , czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Wersji tego dania jest wiele, moja jest jedną z
Oryginalny smakOto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestkamiski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie pokrój tofu i dodaj do niego przyprawy – obie papryki, kmin, po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj aby składniki(...)się robi szybciutko. Tofu usmaż na patelni na oleju lub oliwie, wystarczy kilka minut więc możesz to robić jednocześnie z smażeniem tortilli. Po 30 minutach odrywaj z ciasta na tortille części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej
nietylkopasta.plwyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto na prostokąt. Stopione, schłodzone masło (najłatwiej się takie rozprowadza, gdyż nie spływa), ale jednak lekko płynne rozprowadzany na blacie ciasta, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Płat ciasta tniemy na 12 równych części (ja przecięłam ciasto na pół, następnie każdy kawałek znów na pół i jeszcze raz każdy(...)zwinięciu wyższe...). Każdy pasek zwijamy w rulon i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja przesmarowałam wierzch stopionym masłem (miałam go trochę więcej do smarowania i zostało). Blachę z bułeczkami od razu wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut, w temp.160*C na termoobiegu. U mnie piekarnik nagrzewa się ok. 5 minut. Gdy czas
Smaczne Zdroweząbki czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny(...)ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii
Grunt to przepis!Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko(...)rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu
I tu będę miała takie teswojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach.Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli(...)cynamonem. Pokroić na 6 trójkątów, gdzie podstawami są dłuższe boki prostokąta.Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, końcówką do dołu, w dużych odstępach. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by
Smaczne ZdroweSą takie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą , bezowe rolady lub torty
niecodziennikparyNie ma nic lepszego niż puszysta chałka ze słodką kruszonką. To idealny deser dla dzieciaków i do popołudniowej kawy. Chałka jest delikatna i miękka, ale dzięki
Dieta bez mlekaWitajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się
Sama słodycz i szczypta chiliCiasteczka w wykonaniu są bardzo proste, to tylko trzy składniki i nawet nowicjusz kuchenny sobie z nimi poradzi :) Na końcu postu będę miała dla Was recenzję
Gotowanie...to proste !Kolejna wersja zdrowych i bardzo smacznych ciasteczek owsianych. Według moich córek - to najlepsze ciastka jakie jadły, a robiłyśmy ich już baaardzo wiele... Nie
Smaczne ZdroweRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenyPozostając w temacie Tłustoczwartkowych wypieków, dziś przychodzę z przepisem na rogaliki. Choć rogaliki nie kojarzą się aż tak bardzo z Tłustym Czwartkiem, ale w często przygotowuje
365 dni dookoła kuchniDziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne
W kuchni Katie