Witam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza
Be Fit Be Strongpieczenie! Wzięłam dwa głębokie oddechy, przekopałam jeszcze raz przepisy, książki i notatki i marudziłam do telefonu znajomemu cukiernikowi, że się nigdy nie nauczę, że umrę jako debil cukierniczy, że wszyscy będę piec mega ciasta, a ja będę szlochać w kącie. Znajomego cukiernika chyba trafił szlag, bo mieszanką hebrajskiego i polskiego nazwał mnie głupią krową i kazał zrobić ciasto proste(...)ciasto cytrynowe. Miałam obawy, że będzie słodkim ulepem, ale było pysznie kwaskowe, lekko słodkie, cytrynowe, wilgotne i pyszne. Na zdjęciu zobaczycie pęknięcia w cieście, to nie wina ciasta, to ja. Nie poczekałam, aż ostygnie i usiłowałam go wyrwać z foremki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 14 cm. Jeśli nie macie takiej małej, pomnóżcie składniki x2 lub nałóżcie ciasto porcjami
ladykitchengospodarz oświadczył, że nie może się doczekać sernika, bo to jego ukochane ciasto, aż przeszły mnie ciarki. Przewidywałam katastrofę, i gdy deser wjechał na stół, siedziałam jak zaczarowana w kącie kanapy i czekałam na efekty.Po pierwsze, wszyscy byli bardzo zaskoczeni, że nie chcę spróbować własnego ciasta. Kiedy wytłumaczyłam im, że nie przepadam za lukrecją, stwierdzili, że to bardzo miłe(...)waniliiczarny barwnik spożywczydodatkowo:50 g cukierków o smaku lukrecjiCiastka pokruszyć.Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka
Słodkie okruszkiFasolowe brownie uwielbiam i lubię je robić kiedy mam ochotę na coś bardzo czekoladowego, ale przy okazji szybkiego i pożywnego. Na blogu przepis jednak do tej
Healthy food explorerPodobno na śniadanie dobrze jest dostarczyć sobie trochę węglowodanów - dają energię na cały dzień, a na pewno na przedpołudnie :-) Robicie tak? Mnie się czasem udaje :-) A
Czary - gary w kuchnibez problemu napić. ;-) Do miski z mąką dodaj cukier puder, przemieszaj, dodaj roztrzepane rózgą jajka i mleko z masłem. Zagniataj ciasto początkowo łyżką potem ręką. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj 2 -3 łyżki mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, w tym czasie się zrelaksuj ;-))) W miseczce rozgnieć banana widelcem, dodaj, cukier i cynamon. Ciasto wyjmij(...)blaszki, smarujemy cienką warstwę z bananów, przykrywamy kolejnym kwadratem, aż wypełni się blaszka. Wybierz dłuższą keksówkę, ciasto powinno zajmować 3/4 wysokości, pamiętaj, że mocno urośnie w piekarniku. Ciasto z wierzchu możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy je na 15 minut aby troszkę podrosło, po tym czasie wstawiamy do piekarnika. Temp. 170 -180 stopni C, czas 1 godzina. Grzanie
SMYKWKUCHNIproduktów mlecznych i bez cukru. Ciasto słodzone jest erytrolem, więc diabetycy również mogą skorzystać z tej receptury. W serku z nerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego(...)proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy olej, cały czas miksując ciasto. Wyrobioną masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami i wykładamy na blachę (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. W tym czasie starannie myjemy jagody i robimy "serek
Quinoa Raz!Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta jedynie z dodatkiem oliwy, soli gruboziarniestej i rozmarynu. Z dodatkami(...)wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Zajmuje mi to zazwyczaj około 10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i plastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Jeśli tak jest należy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto umieszczam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na godzinę (do podwojenia objętości). Po tym czasie wałkuję lub rozciągam w dłoniach ciasto dość cienko i umieszczam
Mango Papajaminuty. Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać(...)Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Każdą z połówek oddzielnie sklejamy wzdłuż prostego brzegu, tworząc kieszonkę w formie stożka. Kieszonkę napełniamy farszem i zamykamy mocno dociskając ciasto. 3. Trzeci wariant lepienia jest najbardziej pracochłonny, ale też naszym zdaniem tak przygotowa ne samosy są najsmaczniejsze. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)ępnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 2-3 części. Każdą porcje ciasta rozwałkowujemy na grubość
Słodka StronaKrówkowe ciasto marchewkowe to drugi na moim blogu wypiek (na klasyczne ciasto marchewkowe przepis znajdziecie tutaj ) z dodatkiem startej marchwi. Ciasta z jej dodatkiem są wyjątkowo
Smakołyki BerenikiByłam dzisiaj wyjątkowo zajęta w kuchni, a jutro też będzie się działo…:) Oczekuję na przyjazd wyjątkowych Gości z Polski i chcę się należycie do tego
UgotujmyTo.plKiedy temperatura nas rozpieszcza (naszym zdaniem za bardzo) sugerujemy nie uruchamiać piekarników 😊 Proponujemy Wam deser bez pieczenia, bez cukru, glutenu, laktozy i wegański
Candy Pandas