Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, bardzo przypominające w smaku batonik Kinder Country. Ciasto przygotowane jest na bazie ciasteczkowego spodu, z dwiema delikatnymi i mało słodkimi warstwami ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Środek wypełnia oczywiście spora ilość preparowanej pszenicy, jak w oryginalnym batoniku - a wierzch polany jest pyszną polewą czekoladową. Składniki na warstwę z ziarnami(...)wodnej (fot.4) , dosyć często mieszając całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. Warstwę z pszenicą posmarować bardzo cieniutko polewą czekoladową (fot.5) i wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Przygotować warstwę śmietanową. Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania
Świat Ciastagotowego ciasta Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko, śmietanę oraz cukier puder, całość siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, następnie szybko rękoma zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy kwadrat, owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po upływie godziny, wyciągamy jeden kawałek ciasta(...)lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy, lekko podsypując mąką, na kształt prostokąta, odpowiadającemu wielkości dna naszej blaszki (mniej więcej 22 cm x 33 cm). Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, chłodzimy w lodówce przez 30 minut (jeśli nie mamy czasu, nie chłodzimy ponownie ciasta tylko od razu pieczemy). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki
KulinarneImpresje.plPyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje! Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy MY GIFT DNA . Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite(...)dwie części. Jedną wykładamy spód tortownicy wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Masa serowa: Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do serków i ponownie miksujemy. Masę serową wylewamy na spód. Następnie delikatnie wykładamy pozostałe ciastka, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 60 minut. Mus malinowo porzeczkowy: Do garnka wkładamy owoce. Zasypujemy je cukrem
VioletoweKucharzeniepowtórki... Na szczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą.Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się(...)piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić.Przygotować lukier:białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę, ani nawet na kajzerkę. Wstyd! Aby to nadrobić, dzisiaj pierwszy przepis na grahamki, znaleziony gdzieś w sieci. Nie mogłem oprzeć się pokusie dodania słodu (w odróżnieniu od oryginalnej receptury), a także użyłem(...)dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możesz dodać odrobinę pozostałego zaczynu. Po wymieszaniu przełóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 15 minut, po czym uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski. Miskę odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.Przełóż ciasto z powrotem na blat, podziel na 8 równych części
Grahamka, weka i kajzerkażurawina do mięs to doskonały prezent dla taty czy wujka, ale jestem pewna, że ucieszy się z niego też każda gospodyni. W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć pieczeni i pasztetów, a żurawina pasuje do nich doskonale. Wystarczą cztery składniki, aby przygotować kilka małych słoiczków. Potrzebujemy: 0,5 kg świeżej żurawiny, 2 duże jabłka, 1,5 szklanki cukru trzcinowego(...)prezenty mam 10% rabat na produkty Ambition sklepie Dajar – wystarczy w zamówienie wpisać kod rabatowy AMBITNE-GOTOWANIE . Zniżka jest ważna do 31.12.2017 r. Zobacz także: Rafaello - ciasto bez pieczenia Uwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie ciasta. Moje ulu... Lane faworki Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe ... Sałatka grecka (Horiatiki) Sałatka grecka, czyli Horiatiki, już
Poezja smakuOwoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie
mecooksTort Bezowy z Malinami i Kawą – W Małej Cukierence kolejny tort bezowy , tym razem z kawą i malinami. Jest pyszny, kwaskowaty od malin i wygląda pięknie
Mała Cukierenkamojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis naSałatka tabbouleh arabska sałatka z pietruszki Sałatka tabbouleh to popularna na Bliskim Wschodzie, bogata w witaminy, prosta sałatka z bardzo drobno pokrojonych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis naNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na sernik na zimno. Dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, polecam zamiast pieczenia biszkoptu użyć gotowych okrągłych
Słodka StronaDziś mam dla was absolutnie fantastyczny torcik, nie dość, że bardzo prosty, to pięknie wyglądający i oczywiście pyszny. Coś zdecydowanie dla wielbicieli kawowych smaków. Ni jest
Healthy food explorerPyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi
Smaczne Zdrowerozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno(...)dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować
Kocham..lubię..gotuję..średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje(...)Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcję jasnej i porcję ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 60-70 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem. Babka marmurkowa ucierana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataużywam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić przez(...)chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania i wykrawania, aby przy przenoszeniu wyciętych pierniczków na formę, nie zniszczyć ich kształtu. Piec
moj przepis nainne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 60 g masła 50 g świeżych drożdży 3 jajka 5 łyżek(...)dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy. Jabłka obieramy
Czary - gary w kuchniprzestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce(...)czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy je na 9 równych porcji. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery „s”. Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut
Food SquareMoi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką
My Culinary Artsmaku * PRZYGOTOWANIE Socca Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę. Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek(...)koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków. Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem
Food Square