ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:984/1234)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 175

Następnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem należy wyrabiać co najmniej 8 minut, jeśli ręcznie to co najmniej 15, ciasto na początku jest dość rzadkie, ale podczas wyrabiania i za sprawą uwolnienia glutenu nabierze odpowiedniej konsystencji, będzie gładkie i plastyczne (jeśli oczywiście ciasto nadal jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobiną mąki). Gotowe, dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem(...)godziny, w tym czasie ciasto powinno urosnąć.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), rozpłaszczamy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 359

Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę(...)obrotach miskera lub łopatką do dokładnego połączenia składników. Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (boków nie smarować, spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół, lub specjanlym programie do pieczenia biszkoptów  (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków na środku przed wyjęciem czy jest

Smaczne Zdrowe
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 154

Próbuję je przekonywać, wyciągam argumenty o sezonowości, nieśmiało napomykam o dostępności (a raczej jej braku), na nic. Próba przekupstwa truskawkami też nie pomaga - zresztą nic dziwnego, bo są jeszcze bez smaku. Nie ma wyjścia, ruszam więc na borówki dziękując niebiosom za pewien dobrze zaopatrzony sklep jedyne 35 km dalej... Małe pudełko borówek przekłada się na naprawdę duuuużo szczęścia, zwłaszcza(...)lejąca) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim formę na tartę - u mnie starczyło na jedną dużą tartę i 3 małe tartaletki. Nakłuć spód widelcem i podpiec przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

KUCHARNIA
Sernik cytrynowy (bez glutenu i białego cukru) 173

Mimo obecnej sytuacji święta Wielkanocne już niedługo! Według nas oprócz babki cytrynowej na stole musi pojawić się sernik. Wszyscy wiedzą, że serniczki to nasza miłość 💚  

Candy Pandas
Tort czekoladowo-miętowy 255

Doskonały w smaku tort czekoladowo-miętowy powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, a pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał

Słodki sentyment
Gruszki w sosie 239

Tematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszyste ciasto z rabarbarem 256

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 211

W końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik malinowy jaglany bez pieczenia. 324

Serniki jaglane rozgłos zdobyły na fali popularności weganizmu. Zakorzeniły się na stałe w Polsce wśród weganów i niemal każdy słyszał o nim pewnie nie raz. Jednak

Poezja Smaków - blog kulinarny
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 242

Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie

Made By Mom And Son
Chlebek bananowy z cukinią/ Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami 278

To ciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki. Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie miałam pomysłu do czego

Fabryka pomysłów
Bułki do hamburgerów 101

Wami przepisem! Jestem przekonana, że i wy będziecie zachwyceni! Bułki nazywają się hamburgerowe, bo głównie do tego dania są przeznaczone, ale można zjeść je dosłownie ze wszystkim lub zupełnie bez niczego, bo są tak dobre. Domowe bułki są puszyste, sprężyste nie kruszą się podczas krojenia, a wnętrze ich jest delikatnie i wilgotne. Pięknie pachną i mają miękką sezamową skórkę(...)drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ). Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około

SprawdzonaKuchnia.pl
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 168

środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabianie ciasta, stopniowo dodając oliwki, rozmaryn oraz sól.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut.  Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 2 godziny. **** PREPARAZIONE Per preparare(...)circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 2 ore. Ciasto dzielimy na kilkanaście mniejszych porcji o wadze ok. 25 gram. Ka ż dy kawałek ciasta rolujemy na cienki wałeczek na  stolnicy opr ó szonej m ą k ą .   **** Dividete l'impasto in piccole porzioni

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z cukinią i młodym jęczmieniem 183

udanej próbie upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią postanowiłam przygotować wersję tego ciasta bez kakao, za to w kolorze cukiniowym, zielonym. To był totalny eksperyment i co najważniejsze udany! Podczas pieczenia wykorzystałam niemal wszystkie zapasy mąk jakie posiadałam w szafkach, gdyż o upieczeniu ciasta zdecydowałam w środku nocy i nie miałam ani możliwości, ani ochoty jeździć po sklepach(...)skórkę z cytryny oraz startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, młody jęczmień oraz sól. Wymieszaj dokładnie składniki a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Wystudź na kratce ciasto a następnie posyp cukrem pudrem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Polenta na słodko, czyli kukurydzianka z brzoskwiniami 194

fazę na jedzenie bez glutenu. Nie żebym miała nietolerancję, ot po prostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą(...)dużej „rózgi” aby nie było grudek. Gotuj prze kilka minut cały czas mieszając, aby kaszka uzyskała kremowa konsystencję. Gdy kaszka będzie gotowa dodaj do niej amarantus, wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem roślinnym i przełóż powstałą masę. Udekoruj plasterkami owoców, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temp. 160-170 C przez 25-30 minut. Po wystudzeniu

greenscarf

Proponowane wyszukiwania