ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:991/1234)

Kulebiak z grzybami 220

rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno(...)dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować

Kocham..lubię..gotuję..
Babka marmurkowa ucierana 116

średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje(...)Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcję jasnej i porcję ciemnej masy, na koniec delikatnie przemieszać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 60-70 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.  Babka marmurkowa ucierana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 272

używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić przez(...)chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania i wykrawania, aby przy przenoszeniu wyciętych pierniczków na formę, nie zniszczyć ich kształtu. Piec

moj przepis na
Bułki drożdżowe z jabłkiem 176

inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki mleka 60 g masła 50 g świeżych drożdży 3 jajka 5 łyżek(...)dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut do wyrośnięcia.   Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy. Jabłka obieramy

Czary - gary w kuchni
Wielkanocne bułeczki drożdżowe z rozmarynem, pomarańczą, czarnuszką i jajkami przepiórczymi 142

przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce(...)czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy je na 9 równych porcji. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery „s”. Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut

Food Square
Ciasto z owocową pianką 182

Moi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką

My Culinary Art
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 122

smaku * PRZYGOTOWANIE Socca Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę. Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek(...)koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków. Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem

Food Square
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 239

karmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie(...)skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Można przygotować je w kilku

Smaczne Zdrowe
Piernik ekspresowy z powidłami 2880

piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne(...)wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jogurt wymieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ciasto w temperaturze 160 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na na 4 części. Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny prawie keks 140

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym

IzaGotuje
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 234

   Pyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a

Smaczne Zdrowe
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem 655

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto

Smakołyki Bereniki
Chleb żytni z ziarnami 162

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb

Codziennik Kuchenny
Mini fit serniczki na kakaowym spodzie z kruszonką 202

Kolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco

Healthy food explorer
Pączki ptysiowe 92

Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków

niecodziennikpary
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 202

Jesień już jest. Za oknem widać, że nie tylko ta kalendarzowa. Szaro, buro, mokro, a słonko wychodzi tylko na chwilę,by znów móc skryć się za

W kuchni Karmel-itki
Keto sernik z matchą (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 253

czyli… kalafior . Zdał egzamin w przepisie na roladę szpinakową z łososiem i w lazanii z cukinii , a także w polewie sernikowej do ciasta dyniowego . Czemu więc nie miałby się sprawdzić w tym przypadku…? Sernik bez nabiału – tak, to możliwe! Właściwie nie pamiętam już skąd wziął się pomysł, żeby zastąpić kalafiorem ser w serniku. Najwyraźniej pojawił się(...)blogu jeszcze nie miał jakoś okazji wystąpić, chociaż w bożonarodzeniowym e-book’u pojawił się przepis na pseudosernik w wersji pieczonej. Mimo, że ta idea jest dość ekscentryczna, wszystkie dotychczasowe próby stworzenia keto sernika bez nabiału były całkiem udane. Tym razem nie mogło być zatem inaczej! Matcha + kalafior = pyszny pseudosernik Mam nawet wrażenie, że w tym przypadku sprawdził

Modern Cave Girl
Domowe kokosanki, czyli jak wykorzystać resztki ciasta 163

wszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce do studzenia ciasta. Przepisy na ciasto Ciasto czekoladowe Składniki: 5 jajek 200 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 170 ml oleju(...)sitko razem z proszkiem, sodą i kakao dodać do ciasta i całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki lub łopatki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.) Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy 211

ciasto (można zmiksować w malakserze lub wyrobić je ręcznie). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 1 mm. Dlaczego tak cienko? Aby krakersy były pysznie chrupiące. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Nakłuwamy każde ciasteczko widelcem. Przed pieczeniem oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut. Czas zależy od grubości ciastek i piekarnika. Krakersy należy obserwować, powinny być złote. Smacznego. Serowe muffinki Robię je zarówno w wersji tradycyjnej, jak i mini (na jeden kęs, małe papilotki). 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 marchewka starta na tarce

Słodkie okruszki
WEGAŃSKI TORT BEZ ZBÓŻ (GLUTENU) I BEZ CUKRU 162

pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić.  Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)dżemu malinowego, wiśniowego lub truskawkowego (u mnie malinowy bez cukru). Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. W osobnej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę składników suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Składniki na krem blendujemy na gładką masę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orkiszowa tarta z jabłkami 193

jabłkami. Ciasto do tarty przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kruche - pełnoziarniste. Moje dzieci też bardzo lubią. Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ? PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ  Z JABŁKAMI Składniki na ciasto: 150 g mąki(...)szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie przygotować ciasto w malakserze - ja tak właśnie robię. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 25-27 cm, mocno dociskając brzegi. Nadmiar ciasta odciąć. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać kwiatki

kolorowotorcikowo
Sernik podwójnie kajmakowy z pianką i "Gorzka pomarańcza" 167

Na przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Łatwy Makowiec z Jabłkami , czyli Makowiec Japoński po mojemu 332

Soligrano (duży wybór produktów tej firmy wiem, bo widuję w sklepach Rossman) był fajnym pomysłem. Tak jak patrzę, to w sumie to taki z deka fit makowiec, bo prawie bez cukru, taki zdrowy makowiec, co nie?  I znowu się rozgadałam, chyba powinnam nagrywać filmiki gadane :) Składniki na tortownicę 26 cm: Spód: 100 g masła 80 g miodu(...)tortownicy i po raz pierwszy w życiu mocno trzymałam kciuki za to, aby ciasto nie wyrosło. Na szczęście dużo nie wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało na wierzchu, ale pęknięcia zniknęły pod polewą. Aaaa, właśnie. Ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Polewa czekoladowo-kawowa. To jest jedna z moich ulubionych. Kremówkę wlałam do rondelka

Blondynka Gotuje
Czekoladowe ciasto dyniowe 362

Czekoladowe ciasto dyniowe to klasyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem purée z dyni, które sprawia, że wnętrze ciasta jest wyjątkowo wilgotne i miękkie. Smak dyni nie jest

Smakołyki Bereniki
Paszteciki z wieprzowiną 176

większej miski, wymieszać z solą. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji. Ja zrobiłam z ciasta wałek i pokroiłam go na plasterki. Każdy plasterek trzeba najpierw rozgnieść ręką na desce do krojenia albo stolnicy(...)zrobić z każdym plackiem. Do każdego wgłębienia włożyć farsz - powinno go starczyć na wszystkie wgłębienia. Resztę ciasta ufrormować w rulon i pokroić na 12 plasterków, każdy plasterek rozgnieść tak żeby zrobić z niego wierzch babeczki - przykryć wierzch i skleic boki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie babeczki delikatnie wyjąć z formy ( podważając nożem brzegi ale tak żeby nie zrobić

Cooking for Emily
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 138

dowiedziałam się, że na egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj(...)minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, sól, drobno posiekany rozmaryn, tymianek i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie obrać cebule, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i zeszklić. Zalać octem, podsmażać jeszcze chwilę, zdjąć z palnika i ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 190

gęste ciasto (z ledwością dające się wyrobić za pomocą drewnianej łyżki) do chwili połączenia składników - niech Was nie kusi dolewanie wody, bo dodany za chwilę ser z czasem będzie oddawał wilgoć do ciasta. Lazur pokroić w kostkę, nie musi być regularna. Dodać ser do ciasta i wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż zobaczycie, że ser został wmieszany w ciasto(...)niektóre kostki się rozdrobniły. Odcedzić orzechy. Dodać je i pestki dyni do ciasta. Ponownie wyrabiać. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na kilka godzin do wyrośnięcia. Przy obecnych temperaturach za oknem (ponad 20 stopni C) będzie to trwało ok. godzin. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wilgotnymi rękami uformować okrągły bochenek. Posypać powierzchnię mąką bezglutenową

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto intensywnie bananowe 219

się nie nadają, to do ciasta będą w sam raz. A ciasta bananowe, każdy to chyba już wie, są wyborne.  Najpopularniejsze to chlebki , czyli, bardziej po polsku, keksy. Pieczone w keksówkach, wilgotne i słodkie, świetnie nadają się do zabrania ze sobą kawałka na wycieczkę lub na podwieczorek do kubka gorącego kakao. Uwielbiam takie piec, znikają niemal szybciej, niż zdążyły(...)razem miałam jednak apetyt na coś innego; idealną propozycję znalazłam na blogu Kuchenne fantazje . Ciasto z dodatkiem likieru kawowego wyszło wyśmienite; wszyscy wiedzą, że banany i kawa to wyjątkowo zgrany duet. Delikatnie pachnące cynamonem, wilgotne i mięciutkie - zasmakuje każdemu. I na podwieczorek też się nada... Ciasto jogurtowo-bananowe z bananami w likierze kawowym Składniki: (na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta ze szpinakiem 197

całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć. A potem(...)czasie podpiekamy przez około 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie smarujemy ciasto żółtkiem, zalepiając dziurki i podpiekamy jeszcze chwilkę.Wylewamy na podpieczony spód przygotowaną wcześniej masę. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimno. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem 4102

Lava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w

Poezja smaku
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 264

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności(...)lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczeniaPiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo

głodny alergik
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 158

oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy:  Składniki: (ok.10muffinek) na spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody(...)kruszonki Przygotowujemy 10 papierowych papilotek, które wkładamy do metalowej formy lub form silikonowych. Dno każdej papilotki wyścielamy 1 łyżeczką orzeszkowego spodu i dokładnie dociskamy np. palcami. Spody podpiekamy ok.5 minut. I studzimy np. na balkonie lub przy oknie (temperatura za oknem idealna do chłodzenia (;) W tym czasie czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cząstki czosnku

Symfonia Smaków
CIABATTA PSZENNO-ORKISZOWA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , BEZ WYRABIANIA CIASTA 196

 Jestem wręcz zauroczona ciastem na chleb orkiszowy z grubą i chrupiącą skórką, który piekłam już kilka razy. Chlebek ma cudowny już zarówno sam zapach jak

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania