Ostatnio mamy fazę na słynnego Ciasteczkowego Potworka 😃 Te szalone oczęta i ciasteczko tworzą uroczy motyw. Problemem zawsze był niebieski barwnik. Nie używamy tych sztucznych
Candy Pandasćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy(...)formujemy małe bułeczki, spłaszczamy formując okrągłe focaccie. Dodajemy świeży rozmaryn, czerwoną cebulkę, śliwki oraz tarty ser. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Po ok. 10 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Smacznego
Ostra na SłodkoTort jeżynowy w stylu Drip Cake 2017-02-20 22:19:43 Porcje 24 Mówią, że szewc bez butów chodzi i rzeczywiście tak jest. Przeważnie te urodzinowe wypieki robię dla najbliższych, przyjaciół, znajomych lub zupełnie obcych mi ludzi na zamówienie. Tym razem postanowiłam sama siebie obdarować tym słodkim wypiekiem. Miałam ochotę na delikatny i lekki tort z owocami(...)delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki
Wędrówki po kuchniPo chlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka
Smaczne ZdroweDo popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w
peanutbuttermonsterSernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią
RelaxtimeTo danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharzTo danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharzŚwięta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę
Jak gotować i nie zwariowaćPrzypominamy, że od tygodnia można już pobrać za darmo kolejny numer super magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety" . Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie
Candy PandasNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaminut, aż rozczyn podwoi objętość. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło, następnie dolewamy ciepłe mleko i wodę. Do wyrośniętych drożdży wlewamy mleko wymieszane z wodą i masłem, sól i wyrabiamy mikserem z hakami 5-8 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gdy już ciasto pięknie(...)wyrosło przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 20 części, delikatnie wyrabiamy i formujemy chlebki, odstawiamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chlebki smarujemy mlekiem, nacinamy, posypujemy mąką (niekoniecznie), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce
Rozpustne gotowaniecierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków owsianych80 g cukru125 g zimnego masła1 jajkomasa:200 ml śmietany kremówki(...)cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 10-12 minut w 180 st. C.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWigilii zostało niecałe trzydzieści dni. Dwadzieścia dziewięć, jeśli ktoś chce być dokładny. Liczenie godzin i minut sobie daruję, niemniej przekaz wydaje się być jasny - czasu wiele nie zostało. Z jednej strony miesiąc potrafi się ciągnąć okrutnie, z drugiej jednak, gdy oczekiwanie wypełnione jest różnego rodzaju zajęciami, z którymi dobrze by było zdążyć na czas, trzydzieści dni potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie(...)nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu tak niewiele...?Dlatego ja przygotowałam sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCalzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są
vaniliowoczekoladowapotem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast (wyprodukowane specjalnie(...)przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu. **** Godny polecenia bardzo bogaty asortyment mieszanek bezglutenowych: chleb ryżowy - torebka 200 g; ciasto drożdżowe - torebka 200 g; ciasto makaronowe - torebka 200 g; ciasto biszkoptowe - torebka 200 g; ciasto kruche - torebka 200 g; proszek do pieczenia - torebka 30 g; cukier wanilinowy - torebka 32 g; cukier cynamonowy - torebka
ClauditteMissCookingPowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście
W kuchni wieczorem