Prawdziwy biszkopt - bez proszku 221ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka(...)soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko
prawdziwe jedzenie
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1256doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości(...)mąkę z proszkiem i drewnianą łyżką łączę delikatnie. Przekładam do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle
W kuchni Karmel-itki
Sernik kryształowa kopuła 420Sernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki(...)cięższym i wstawić do lodówki na około 50-60 minut. 6. Śmietanę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. 7. Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu
Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z advokatem na chrupiącym spodzie 176Sernik bez pieczenia, na chrupiącym czekoladowym spodzie, z delikatną, aksamitną masą serową połączoną z adwokatem. Taki serniczek to świetny pomysł na chłodzący deser w
Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 162Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży
nietadieta
Sernik tradycyjny 259pokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki(...)skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową
My simple kitchen
SERNIK z czekoladą i bananami 185kakao do posypania wiórki czekolady do posypania lub rurki czekoladowe Spód: 1. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Ostudzone orzechy dość grubo posiekać(...)Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy wzór, patrz FILM . 11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut (jeśli środek sernika będzie ciągle wyglądał na wilgotny nie należy się przejmować i tak się zetnie) Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach
Mała Cukierenka
Ciasteczka Bounty 557folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki - ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze - piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka delikatnie(...)pokojowej KREM KOKOSOWY - do rondelka przełożyć śmietankę i masło, podgrzać niemal do zawrzenia - od razu zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać - do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie
Smakołyki Bereniki
Beza z bita smietana i sosem malinowo-wisniowym 155Składniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
mojej kuchni
Beza z bita smietana i sosem malinowo-wisniowym 216Składniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
w mojej kuchni
Ziemniaczana focaccia 248Czy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka
Szybko Tanio Smacznie
Quiche ze szpinakiem i serem feta 164Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchenne
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 194Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu
moj przepis na
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 305Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu
moj przepis na
Dakłas 169Jedno z ciast z serii grzechu warte. Uważam że warto zgrzeszyć odrobinę dla kawałka dakłasa żeby znaleźć się w niebie. Jest to słodkie ciasto a nawet rzekłabym bardzo słodkie, ale kusi od pierwszego kawałka. Orzechy i figi idealnie zatapiają się w strukturze bezy. Beza: 6 jajek wielkość L 150 g cukru trzcinowego 150 g cukru białego 1 łyżka(...)Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i ubijam do rozpuszczenia go, kolejna łyżka cukru i dalej ubijam. Cukier musi dobrze się rozpuścić, piana będzie błyszcząca i sztywna. Dodaję ocet, mąkę i mieszam jeszcze mikserem. Na papierze do pieczenia rysuję dwa koła o średnicy 18 cm. Układam na blaszce do pieczenia. Połowę bezy wykładam
wesoła kuchnia