jogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny(...)proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misce mieszamy olej, brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka. Mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Jabłko i marchew obieramy i dodajemy do miski z mokrymi składnikami, mieszamy. A teraz mieszamy zawartości obu misek. Tortownicę 23 cm smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
Życie zaczyna się w kuchnimące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje - bez glutenu i cukru ;) Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:) Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12. Składniki Ciasto - 120 g mąki ryżowej -80 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 100 ml oleju kokosowego(...)dodając je po kolei i po każdym dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Masa W rondelku gotujemy 3/4 mleka wraz ze słodzidłem. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z mąką
Health-Fit-LifeŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek(...)wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal w tym: B: 6,8 g; W: 42 g; T: 3,7 g. Składniki (ilość zależy od wielkości naszych foremek do wykrawania) Ciasto - 60 g mąki owsianej(...)powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto - najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia - oraz wykrawamy kształt ciastek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Daktyle odsączamy z nadmiaru wody. Wkładamy
Health-Fit-Lifeudaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół" + 10 minut "termoobieg"). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuudaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół" + 10 minut "termoobieg"). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuwyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem(...)pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę (nie trzeba jej wykładać wcześniej papierem do pieczenia). Pieczemy
Ciastkozercyżółtka. Do masy wlewamy olej Wielkopolski i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz: Wodę gotujemy z cukrem(...)dodajemy skórkę pomarańczową. Wykonanie: Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy do dekoracji. Tort wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Bon appetit mon amieczas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około 1 szklanki(...)oliwę z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę
Szkrab Je Samgóra – dół. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. 3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę(...)keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać ( patrz FILM ). Wylać pozostałe jasne ciasto i na koniec pozostałe ciemne, znów wyrównać. 7. Ciasto posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkachmurka kremem z koksowej śmietanki z kawałkami chrupiących orzechów. Aż brakuje przymiotników, żeby opisać ten sernik! Po prostu idealny na jesień! A jak Wam jeszcze powiem, że jest bez cukru, to już chyba bardziej pokochać go rady nie dacie. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Masa serowo-dyniowa: 750 g ricotty 400 g dyni piżmowej 100 g ksylitolu lub erytrytolu(...)garść orzechów laskowych * PRZYGOTOWANIE Spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj posiekane masło, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia
Food Squarepaliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje, że nie można się od ciasta oderwać i zazwyczaj na jednym(...)banany 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 750 gram truskawek 1 łyżka wody różanej 50 gram płatków migdałów Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut, do momentu aż odparuje płyn. Margarynę rozpuszczam. Banany rozgniatam. Mieszam płatki, mąkę, proszek do pieczenia
Mango Papajafajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych lub z kilkoma płatkami/kryształkami soli morskiej. Może być ciekawym akcentem na świątecznym stole :). Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem(...)piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę z wyjmowanym dnem (średnica 24 cm) papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej. Wlej do czekolady oliwę i mieszaj, aż się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 15 minut, żeby czekolada wystygła. Dodaj do niej kawę i kardamon a następnie wszystko starannie wymieszaj. Utrzyj
SzczyptaSmaQkompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata. Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego(...)śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Smacznego
KucharzycaKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich
Ze smakiem i z pasjąCiasto z serii "jadą goście". Na szybko, bez zbędnych zabiegów i bicia piany. A efekt? Przepyszny! Pierwsze ciasto marchewkowe robiłam x lat temu (z 10) i pamiętam, że nie byłam nim zachwycona. Postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i wykazało się! Moja Malwinka pochłonęła po obiadku spory kawałek, mówiąc "mama, to pycha!" Składniki: (na małą keksówkę) 1 szklanka marchewki(...)olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub do silikonowej, jak w moim przypadku), piec w 180'C około 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtsłodkiego. I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów. Zajadajcie póki śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek) 2 łyżki maki kukurydzianej 1 łyżka cukru(...)mąki 75 g zmielonych orzechów 40 g cukru (ksylitolu) przygotowanie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub włożyć do robota, zagniatać aż ciasto się scali i utworzy kulę. Wyjąć, rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia lub folii do żywności. Formę (ok 23 cm) nasmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Umyte owoce pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Wymieszać
Stare Garyksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów, jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i mieszamy/miksujemy(...)otrzymania jednolitej konsystencji. Do formy na tartę wysmarowanej olejem kokosowym przelewamy otrzymaną masę i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongbardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj(...)resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch
Marder&Marder Manufacturemąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki i drożdży. Po dosłownie kilku minutach podmłoda ląduje w lodówce, a my możemy cały wieczór snuć opowieści chlebopiekarnicze(...)ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest
Grahamka, weka i kajzerkaWitajcie :) Sobotnie ciasto to u nas już klasyka. Nie ma weekendu bez dobrego domowego ciasta. Czy u Was jest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy
vegetaniedwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę i uformować dwie bagietki o długości(...)głębokość 1/2 cm. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (lub trochę dłużej , jeśli za słabo przez ten czas urosną). Tuż przed wstawieniem do piekarnika spryskać bagietki wodą i piec ok. 30 minut w temp. 200 st.C. W trakcie pieczenia jeszcze kilkakrotnie spryskać je wodą. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.plUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym
Pyry na Gazpomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)Składniki:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy(...)ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia
Food Squarezaskoczmy gości bo smakuje jak najprawdziwszy sernik. Składniki:ciasto:3 szkl.mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamargaryna5 żółtek5 łyżek cukrumasa:3 śmietany duże 18%cukier waniliowy1 szklanka cukru3 budynie śmietankowepiana z 5 białekWykonanie:Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy(...)cukrem waniliowym. Miksujemy.Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnieNa duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta
Z Majeczką w kuchnizdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu(...)pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozostałe składniki miksujemy, aż dokładnie się połączą. Białka delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przelewamy najlepiej do małej silikonowej keksówki (możemy również użyć tej tradycyjnej i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Na wystudzonym cieście układamy owoce, następnie zalewamy je lekko ściętą galaretką. Wkładamy do lodówki
Mania GotowaniaBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę.Gotowym kremem
Mania Gotowanianakazuje tradycja, cześć frittelle była z rodzynkami, ale zdecydowana cześć “bez”. Te z rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera(...)wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno
Mia Cucina Sofietakruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto:5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny, kilka kropel aromatu śmietankowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać(...)dodać sproszkowany kisiel. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Jeśli jednak nie macie czasu na pieczenie to zapraszam do TwojejCukierni.pl
Z miłości do słodkościkremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać(...)wszystko starannie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić nie wyjmując z foremki. Jeśli wierzch ciasta nie jest zbyt równy, należy go delikatnie ostrym nożem wyrównać. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 części
Kuchcik gotujeDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki
Niezły MłynekDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami
Szefowa kuchniPo otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota
Zdrowie na języku :PSezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta
Kuchnia PokoleńPrzepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od
upichconaProsty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm)Spód sernika:100g mąki pszennej2 łyżki ciemnego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kg truskawek cukier puder 5
Przepisy kulinarne babci AntoninyZa ten sernik zabrałam się wczoraj, ale dopiero dziś nadawał się do jedzenia, bo najlepiej jak przeleży noc w lodówce, jeden kawałek już pochłonięty ;) zdjęcia średniej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbrązowy barwnik spożywczy czekoladowe ziarenka kawy kakao do posypania kawa rozpuszczalna 1. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z orzechów będzie łatwo odchodziła skórka, więc możemy troszkę je oczyścić ( patrz FILM(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z orzechami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Dodać resztę mąki i wymieszać. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać
Mała CukierenkaPrzepis na... CIASTECZKA OWSIANE Z DAKTYLAMI I CHIA Składniki: - 1,5 szklanki mąki owsianej; - 0,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 0,5 szklanki mąki orkiszowej lub bezglutenowej
MintTasteStaramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z Arabii Saudyjskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2
Z Majeczką w kuchni