Wyrobić gładkie ciasto - wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30 min. Przed pieczeniem można chleb(...)posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..wanilią Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru 750 ml mleka 5 - 6 łyżek cukru Kruszonka: 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480) 100 g masła (schłodzić) 100 g cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem? W dużym kubku lekko podgrzać(...)mlekiem oraz roztopionym wystudzonym masłem. Miskę przykryć ścierką i odstawić na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło
Kuchcik gotujePyszny sernik czekoladowy to moja dzisiejsz propozycja na małe co nie co do kawy. Ja postawiła na wersję najprostszą, bez spodu i
magiczna kuchnia Kasiłyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem(...)puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniepieczenia • szczypta soli Masa budyniowa: Trzeba przygotować jedną masę podstawową i podzielić ją na pół. • 1 litr mleka • 400 g miękkiego masła • 6 łyżek cukru • 2 budynie waniliowe bez cukru • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czubate łyżka mąki pszennej • 3 żółtka • 2 łyżki spirytusu Dodatkowo do masy jasnej: • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować(...)cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Wymieszać mikserem. 3. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Piec w nagrzanym piekarniku ok 35 - 40 minut, w temp. 170 stopni C. 6. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony. 7. Biszkopt odstawić do wystudzenia
W mojej kuchnipszenne z dodatkiem dyni są doskonałą podstawą każdego śniadania. Z dżemem, miodem, serem czy ulubioną wędliną, możecie je jeść z czym chcecie … a nawet same, bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z bloga na dokładkę… Wypróbujcie… Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek pszennych z dynią: 500g mąki pszennej (typ 650), 220g ciepłej wody (niepełna szklanka(...)gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 równych części i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiam bułeczki na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Smaruję bułki rozkłóconym jajkiem posypuję pozostałymi pestkami dyni i piekę
Gotuj Się Kto Możefantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam… Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik) . Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek Składniki: Kruszonka: 200g płatków owsianych 370g mąki orkiszowej 130g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny) 1 kopiasta łyżka miodu 200g(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć. Nadzienie: 3. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki. Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać, aż mąka zwilgotnieje. Truskawki wyłożyć na przygotowany spod w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą kruszonka. 4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji
Mała Cukierenkapolecam Wam właśnie ten Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie Ciasto: 270 g mąki 125 g masła lub margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżeczki miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera z wiaderka* 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki(...)pieczenia, dodajemy posiekane masło lub margarynę, cukier puder, żółtka i miód. Całość szybko łączymy ręką tworząc coś na kształt kruszonki. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Naszą a la kruszonkę ugniatamy ręką tworząc spód. Spód podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód powinien
Słodkie okruszki1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanka oleju rzepakowego 100 g orzechów laskowych 3 jajka Składniki na krem: 300 g serka typu phladelphia bez przypraw 90 g masła o temperaturze pokojowej 1 szklanka przesianego cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ew.ekstraktu) Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tyczy się(...)razu miąższ z pomarańczy i piekielnie ciężko było to wymieszać razem). Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Zatem wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas na krem
Karczma HonoriettyJeśli ktoś nie lubi owsianych wypieków, tych też nie polubi. Jeśli ktoś lubi owsiane, ale bardzo słodkie, te mu nie zaimponuja... Bo mówimy tutaj o bardzo odchudzonej wersji. Bez dodanego cukru w żadnej normalnie przyjętej postaci tj. karobu, miodu, golden syrup'u, melasy, czy też zwykłego, granulowanego, oczyszczonego, czy nie, najbardziej znanego i popularnego. Podstawowej słodyczy dostarczaja oczywiście banany(...)20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce, lub garnku rozgnieć banany widelcem na gładkie puree. Dodaj do nich pozostałe składniki: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy (jeśli używasz), płatki owsiane, pokrojone daktyle, wiórki koksowe, cynamon i len. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, dociśnij, wyrównaj i piecz przez 30 minut. Wyjmij, zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housePotrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na
Via GustoWśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki(...)żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce. Bezpośrednio po wyciągnięciu
PatiGotujeBeza kokosowa: 4 białka 1 szkl cukru 200 g wiórków kokosowych Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równą warstwę piany i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany(...)koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Muffinki piec około 25-30 minut w 180 °C (aż do suchego patyczka i zarumienienia). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić. Od lewej strony: mieszanie mokrych i suchych składników Ciasto przed i po dodaniu
Ugotowaćniecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony... Przygotowując soccę w domu, bez pieca i miedzi, należy pamiętać o użyciu grubej patelni przystosowanej do piekarnika i porządnym jej rozgrzaniu - nie można pozwolić by ciasto przywarło, bo zeskrobywać będzie trudno. ;) Składniki: 1 szklanka mąki z cieciorki 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki(...)listki rozmarynu. Cebulę i rozmaryn dodać do ciasta i wymieszać. Dużą grubą stalową patelnię wstawić do piekarnika i rozgrzać go do 230 stopni. Wyjąć patelnię rozprowadzić na niej około 1 łyżki oliwy. Wlać ciasto i rozprowadzić równomiernie po całości. Szybko wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut. Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować
zadanie-gotowanietych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych - bez cukru, bez "słodyczowych" wyrzeczeń! Dla takiego łasucha jak ja idealne! Co więcej - dla mojej mamy też idealne, więc tym bardziej się cieszę. ❤ A Wy, co planujecie podarować swoim mamom? Koniecznie wypróbujcie(...)kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem
Kuchnia Ellieneutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy (a właściwie prażymy, co jakiś czas mieszając) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę i pocierając zdejmujemy skórki (nie przejmujemy się jeżeli nie uda się zdjąć ze wszystkich). Orzechy(...)czemu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno z daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jego wyjątkowość polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronności zastosowania. Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą po nie sięgać również cukrzycy, a dodatkowym atutem jest
mojewypiekiinietylkocukru 120 g oleju roślinnego (150 ml)/użyłam kokosowego który roztopiłam łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki esencji waniliowej (polecam zrobić samemu, np. wg tego przepisu) Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, olej i esencję. Wymieszaj zawartość obu misek (tylko do połączenia(...)się składników). Dodaj pokrojone jabłka w 2-3 cm kostkę (nawet ich nie obierałam ze skórki, bo były zbyt dobre). Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dodatkowo posypałam cukrem kandyzowany. Piecz około 40 minut w temp. 170 C. Smacznego! Artykuł Jabłka w lekkim cieście pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji(...)połączyć. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, do podrośnięcia. W międzyczasie miód i masło roztopić, ostudzić. Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą
UgotowaćWitajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego(...)dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliznaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek(...)proszkiem do pieczenia do połączenia się składników. Umyte i osuszone owoce obtoczyć w mące. Do podłużnej formy (użyłam formy o wymiarach 27,5 x 8,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta. Na masę ułożyć owoce a następnie wylać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Bulliomocy, jak w tej starej kreskówce, gdzie marynarz Papay, wzmocniony puszką szpinaku, mógł góry przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany(...)tarty wykładam ciastem, nadmiar należy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu tarty. Ser trę grubo, jajka roztrzepuję ze śmietaną, sola i pieprzem. Mieszam wszystko ze szpinakiem i serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam
I tu będę miała takie teproszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru w proszku odrobina soli 70 g imbiru kandyzowanego 250 g lychee z puszki (bez pestek) 50 g masła 2 jajka dowolną konfiturę cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotowałam składniki ciasta: Do rondelka wlałam szklankę wody i ugotowałam ryż. Dolałam gorące mleko i gotowałam mieszając, do czasu, kiedy ryż wchłonął cały(...)jajka oraz liczi. Wymieszałam. Na koniec wsypałam mąkę z cukrem. Wymieszałam dokładnie do połączenia składników. Piekarnik nastawiłam na 190 °C. Foremki wyścieliłam papilotami do muffinek. Ciasto wykładałam do foremek. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut (do suchego patyczka). Konfiturę rozgrzałam i jeszcze ciepłą rozsmarowałam na muffinkach. Kiedy ostygły upudrowałam cukrem pudrem. Muffinki smaczne, niby
Kuchnia u Krysibez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła/margaryny 5 łyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach
Di gotujeBabeczki, które za zadanie mają przywołać piękną, słoneczną wiosnę, bez deszczu i ciężkich chmur na niebie ;) Lekkie, delikatne i bardzo pyszne. Łatwe do zrobienia, minimum pracy, maksimum zadowolenia ;) Udekorowane słodkimi, pudrowymi motylkami, z kleksem bitej śmietany. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem waniliowy: 150 ml śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
Domowa cukiernia Ewyładnie? W ten sposób mogę sobie pogratulować w każdy piątek, a od poniedziałku z nową werwą podjąć dalszą walkę z "zachciankami". Dlatego w weekendy mogę sobie bez wyrzutów sumienia pozwolić na kawałek ciasta - choćby takiego... Biszkopt, kawa, adwokat, czekolada - prawda, że brzmi zachęcająco? Wygląda i smakuje pysznie:) Może ktoś skusi się i przygotuje takie na Wielkanoc(...)podłużne biszkopty filiżanka mocnej, słodkiej kawy kakao Jaja ubić z dodatkiem wody i cukru. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W szklance mleka rozpuścić obie mąki i cukier waniliowy, dodać żółtka, dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko
6niebomąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke) 2 jajka L 125 ml wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki(...)pieczenia na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia układać porcje ciasta łyżką lub wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego w dość dużych odstępach, bo ptysie mocno rosną wstawić do nagrzanego piekarnika do 220`C. Piekarnik lekko zaparować. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do 180`C i dopiekać, by były chrupiące, w sumie 20-25 minut. Nie otwierać piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia. W międzyczasie przygotować jabłkowe nadzienie Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek najlepiej szarlotkowych 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)zezłocenia. Beza: 4 białka pół szkl.cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek. Na wierzch wyłożyć bezę. Piekarnik nastawić na temp. 180ºC
Kubki smakustewii* 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce(...)cynamonem, kardamonem i sodą. Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Pieczemy 35- 40 minut w 180*C, do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Możemy przed podaniem posypać pudrem
Moja Michaznaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek(...)proszkiem do pieczenia do połączenia się składników. Umyte i osuszone owoce obtoczyć w mące. Do podłużnej formy (użyłam formy o wymiarach 27,5 x 8,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta. Na masę ułożyć owoce a następnie wylać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Bulliopory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą, po czym dokładnie ugniatamy, dodając ewentualnie, jeśli ciasto jest
Kuchenna Kontrrewolucyabezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 5 dag cukru, 15 dag cukru pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy(...)cukier do smaku. Połową ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną blachę. Na ciasto nakładamy przygotowane jabłka a na nie ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto (zostawiamy mały kawałek ciasta). Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i cukier puder. Pianę wykładamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
paapilotkaamąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika(...)migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia. 2. Wymieszać razem mąkę
Mała Cukierenkamleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane... Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne. Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru(...)Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut lub do chwili gdy lekko
Dzieje kuchennej Wiewiórymąką ryżową i kokosową - bez glutenu i ze zdrowym mleczkiem kokosowym. Ciasto będzie zbite i najlepiej będzie smakowało na ciepło! To zupełnie inny wymiar smaku w porównaniu do mąki pszennej. Bardzo delikatne w smaku z mleczno - kokosową nutą! Połącz przyjemne z pożytecznym i już dziś skosztuj śnieżnego ciasta o prozdrowotnych właściwościach. Polecam na podwieczorek! Na blaszkę 28x24 Czas(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3,2 % tł Olej kokosowy do wysmarowania blaszki Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 2/ Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier. Zaczynamy miksować ciasto dodając składniki w następującej kolejności: jajka, mleczko kokosowe, mleko. Ubijamy na jednolitą płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym
Kuchnia PROzdrowotnadrugą częścią ciasta. Skrawki z wycinania ponownie zagniotłam i już ręcznie uformowałam pączucie od razu nadziewając je marmoladą. Takie pączki od razu nadziewane wymagają więcej pracy bo trzeba je dobrze skleić aby nadzienie nie wypłynęło. Powstało mi 18 pączków wykrojonych szklanką i 8 uformowanych ręcznie i nadzianych marmoladą. Gotowe pączusie ułożyć na papierze do pieczenia i ponownie odstawić(...)ciepłe miejsce do wyroścniecia na ok 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Mi pączusie troszkę się poprzyklejały do papieru więc pociełam papier na kwałaki i wrzucałam na olej pączki razem z papierem, po wrzuceniu na olej papier sam się odkleja i można go wyciągnąć.) Pączki muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Pączki wkładać na rozgrzany olej
Monia miesza i gotujeTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba! Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015, Smakołyki na Tłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej(...)przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem, czyli napowietrzyć. Owinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na możliwie jak najcieńsze placki i pokroić w wąskie paski o wymiarach ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcię, przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta. Faworki wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz
Z miłości do słodkościbez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem gotujemy ok 1 minuty(...)minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta
Niezły Młynekciasto jako ciekawe, zatem obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka(...)jajka. Na wierzch dodajemy posiekana na mniejsze kawałki masło i wszystko razem zagniatamy rękami aż powstanie jednolita kula. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim brzegi i spód prostokątnej blachy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni na brązowo. Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka(...)soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko
prawdziwe jedzeniedoba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości(...)mąkę z proszkiem i drewnianą łyżką łączę delikatnie. Przekładam do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle
W kuchni Karmel-itkiSernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki(...)cięższym i wstawić do lodówki na około 50-60 minut. 6. Śmietanę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. 7. Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu
Szalona Kuchnia EwelinySernik bez pieczenia, na chrupiącym czekoladowym spodzie, z delikatną, aksamitną masą serową połączoną z adwokatem. Taki serniczek to świetny pomysł na chłodzący deser w
Szalona Kuchnia EwelinyPizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży
nietadietapokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki(...)skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową
My simple kitchenkakao do posypania wiórki czekolady do posypania lub rurki czekoladowe Spód: 1. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Ostudzone orzechy dość grubo posiekać(...)Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy wzór, patrz FILM . 11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut (jeśli środek sernika będzie ciągle wyglądał na wilgotny nie należy się przejmować i tak się zetnie) Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach
Mała Cukierenkafolią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki - ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze - piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka delikatnie(...)pokojowej KREM KOKOSOWY - do rondelka przełożyć śmietankę i masło, podgrzać niemal do zawrzenia - od razu zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać - do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie
Smakołyki BerenikiSkładniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
mojej kuchniSkładniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
w mojej kuchniCzy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka
Szybko Tanio SmacznieBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchenne