polecam Wam właśnie ten Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie Ciasto: 270 g mąki 125 g masła lub margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżeczki miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera z wiaderka* 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki(...)pieczenia, dodajemy posiekane masło lub margarynę, cukier puder, żółtka i miód. Całość szybko łączymy ręką tworząc coś na kształt kruszonki. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Naszą a la kruszonkę ugniatamy ręką tworząc spód. Spód podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód powinien
Słodkie okruszki1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanka oleju rzepakowego 100 g orzechów laskowych 3 jajka Składniki na krem: 300 g serka typu phladelphia bez przypraw 90 g masła o temperaturze pokojowej 1 szklanka przesianego cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ew.ekstraktu) Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tyczy się(...)razu miąższ z pomarańczy i piekielnie ciężko było to wymieszać razem). Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Zatem wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas na krem
Karczma HonoriettyJeśli ktoś nie lubi owsianych wypieków, tych też nie polubi. Jeśli ktoś lubi owsiane, ale bardzo słodkie, te mu nie zaimponuja... Bo mówimy tutaj o bardzo odchudzonej wersji. Bez dodanego cukru w żadnej normalnie przyjętej postaci tj. karobu, miodu, golden syrup'u, melasy, czy też zwykłego, granulowanego, oczyszczonego, czy nie, najbardziej znanego i popularnego. Podstawowej słodyczy dostarczaja oczywiście banany(...)20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce, lub garnku rozgnieć banany widelcem na gładkie puree. Dodaj do nich pozostałe składniki: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy (jeśli używasz), płatki owsiane, pokrojone daktyle, wiórki koksowe, cynamon i len. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, dociśnij, wyrównaj i piecz przez 30 minut. Wyjmij, zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housePotrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na
Via GustoWśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki(...)żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce. Bezpośrednio po wyciągnięciu
PatiGotujeBeza kokosowa: 4 białka 1 szkl cukru 200 g wiórków kokosowych Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równą warstwę piany i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany(...)koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Muffinki piec około 25-30 minut w 180 °C (aż do suchego patyczka i zarumienienia). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić. Od lewej strony: mieszanie mokrych i suchych składników Ciasto przed i po dodaniu
Ugotowaćniecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony... Przygotowując soccę w domu, bez pieca i miedzi, należy pamiętać o użyciu grubej patelni przystosowanej do piekarnika i porządnym jej rozgrzaniu - nie można pozwolić by ciasto przywarło, bo zeskrobywać będzie trudno. ;) Składniki: 1 szklanka mąki z cieciorki 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki(...)listki rozmarynu. Cebulę i rozmaryn dodać do ciasta i wymieszać. Dużą grubą stalową patelnię wstawić do piekarnika i rozgrzać go do 230 stopni. Wyjąć patelnię rozprowadzić na niej około 1 łyżki oliwy. Wlać ciasto i rozprowadzić równomiernie po całości. Szybko wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut. Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować
zadanie-gotowanietych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych - bez cukru, bez "słodyczowych" wyrzeczeń! Dla takiego łasucha jak ja idealne! Co więcej - dla mojej mamy też idealne, więc tym bardziej się cieszę. ❤ A Wy, co planujecie podarować swoim mamom? Koniecznie wypróbujcie(...)kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem
Kuchnia Ellieneutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy (a właściwie prażymy, co jakiś czas mieszając) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę i pocierając zdejmujemy skórki (nie przejmujemy się jeżeli nie uda się zdjąć ze wszystkich). Orzechy(...)czemu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno z daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jego wyjątkowość polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronności zastosowania. Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą po nie sięgać również cukrzycy, a dodatkowym atutem jest
mojewypiekiinietylkocukru 120 g oleju roślinnego (150 ml)/użyłam kokosowego który roztopiłam łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki esencji waniliowej (polecam zrobić samemu, np. wg tego przepisu) Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, olej i esencję. Wymieszaj zawartość obu misek (tylko do połączenia(...)się składników). Dodaj pokrojone jabłka w 2-3 cm kostkę (nawet ich nie obierałam ze skórki, bo były zbyt dobre). Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dodatkowo posypałam cukrem kandyzowany. Piecz około 40 minut w temp. 170 C. Smacznego! Artykuł Jabłka w lekkim cieście pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji(...)połączyć. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, do podrośnięcia. W międzyczasie miód i masło roztopić, ostudzić. Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą
UgotowaćWitajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego(...)dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliznaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek(...)proszkiem do pieczenia do połączenia się składników. Umyte i osuszone owoce obtoczyć w mące. Do podłużnej formy (użyłam formy o wymiarach 27,5 x 8,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta. Na masę ułożyć owoce a następnie wylać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Bullio