ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:666/1234)

Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 126

Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych(...)minut. Używając miksera ze spiralnymi końcówkami zmiksować zaczyn, dodać mąkę, oliwę, sól i jajko. Miksować ok. 10 minut aż wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze

Zielona Kuchnia
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1080

macie możliwości pieczenia w swoim piekarniku kilku blach na raz - można z powodzeniem piec blaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około 12 - 13 minut. Upieczone blaty odłożyć(...)połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, posmarować drugą połową powideł i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać. Przykryć blatem

Opowieści z piekarnika
Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań 213

zobaczyłam cukinię w dobrej cenie postanowiłam go spróbować. Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu.   Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików(...)używamy robota kuchennego który zetnie ją na miazgę :) Potem siekamy lub rozdrabniamy za pomocą robota obraną cebulę, obrany czosnek i umytą paprykę ( bez pestek ) wszystko dokładnie siekamy. Przekładamy do garnka z cukinią i gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy, znowu gotujemy około 15 minut, dodajemy przyprawy i raz jeszcze gotujemy 15 minut

Kuchnia na wzgórzu
Tort oreo z czekoladą i chrupiącą praliną orzechową. 545

się do niego dobrać. Nie jest trudny.  Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć  przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno(...)wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Sypkie produkty wymieszać z mokrymi. Zamieszać krótko tylko do połączenia - ja robię to widelcem. Przelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 - 35 minut (sprawdzajcie patyczkiem czy jest gotowe) wystudzić na kratce. Krem oreo 300 g mascarpone

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry drożdżowe 174

subiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina.  Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko z cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od  nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko(...)przestudzone masło, sól cukier i pastę z wanilii. Wymieszać wszystko na gładką masę i pozostawić na 10 minut. W tym czasie białka ubić na sztywną piane i delikatnie zmieszać z ciastem. Odstawić na około 30 minut, aż ciasto zacznie pracować.  Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy ( jakość i siła gofrownicy ma tu duże znaczenie. Najsmaczniejsze wychodzą z tych gofrownic które

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogaliki krucho drożdżowe 187

owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła 5 dkg świeżych drożdży 2 łyżki(...)ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Biscotti z suszonymi wiśniami i nerkowcami 215

świeżo startej  30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca  100 g suszonej wiśni Bakalland  2 łyżeczki proszku do pieczenia  0.5 łyżeczki soli  Wykonanie :  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy.  2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, jajka oraz skórkę cytrynową. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy(...)suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach. 5.Ciasto pieczemy w 35 minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.  6. Po wystudzeniu kroimy kromeczki o grubości

vaniliowoczekoladowa
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 277

ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżeczki karobu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wodę(...)sobą. Do piany wsypywać partiami mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tak, by nie było grudek. Wylać ciasto do foremki (u mnie silikonowa) i piec w 180 stopniach około 40-45 minut

FitKot
Tofurnik z owocami na zimno 187

Tofu gościło zazwyczaj na naszym blogu w wersji na słono, dlatego dzisiaj dla odmiany mamy coś na deser - tofurnik na zimno, bez pieczenia, z dodatkami i owocami takimi jakie lubicie. Zdrowe i wegańskie słodycze zawsze są dobrą odmianą :)  Tofurnik na zimno Przepis na blachę o średnicy 18 cm Potrzebujemy: Spód: 1 szklanka migdałów lub orzechów 1 szklanka(...)posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie:  Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki tej wody, aby daktyle łatwiej się zblendowały) i również mielimy. Migdały i daktyle

Bananowe Pole
Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 234

placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu znikł w ciągu paru minut - w sumie czego się spodziewać jak 5 kobiet się przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar(...)jaja 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki razowej (użyłam 200 g razowej + 100 g pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 2-3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru lub 2 łodygi rabarbaru i 200 g truskawek/jabłek

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z rabarbarem 137

ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki  mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 50 g startej dowolnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego(...)jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wsypujemy tartą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy pokrojonym rabarbarem  pieczemy około 40 -45 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych

Wanilia i Kardamon
Kolorowe kruche ciasteczka 192

każdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która Wam najbardziej odpowiada. Pomarańcza, wanilia, rum..? (21 sztuk)  150g masła (miękkiego) 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny (w oryginale skórka cytrynowa) 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów, ponieważ ciastka sporo urosną.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut w 170 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego.) Wyjąć

Di gotuje
Bułki śniadaniowe 3708

Pysznie pachnące, chrupiące i delikatne w środku,  a do tego nasze domowe bez sztucznych dodatków :D Czy potrzeba Nam czegoś lepszego na śniadanie?? Składniki (na 8 bułek): 3 szklanki mąki  15 g drożdży  2/3 szklanki ciepłego mleka  1/2 szklanki wody  1 łyżeczka cukru  1 1/2 łyżeczki soli  2 łyżki masła  Przygotowanie(...)minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formować w wałek i podzielić ciasto na 8 części. Formować kulki, posypać lekko mąką z wierzchu i zostawić na około 30 minut

Malinowo w kuchni
Kręcone ciasto z rabarbarem 158

pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy(...)wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka). Uwaga! Ciasto nie będzie mega słodkie. Jeśli lubisz wypieki bardzo słodkie w smaku zwiększ ilość cukru o przynajmniej 0,5 szklanki. Kręcone ciasto z rabarbarem SMACZNEGO

peggiwkuchni
Chleb na drożdżach – szybki i łatwy. 166

miałam w domu, bez żadnych dodatkowych zakupów Składniki: 20 g drożdży (piekarskich prasowanych), 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850, 200 g mąki pszennej wrocławska T500, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, czarnuszka do posypania chleba, Przygotowania; Drożdże rozpuścić z miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być(...)ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry dnem i ciasto powinno same delikatnie wypaść na blachę. Można delikatnie potrząsnąć miską by mu to ułatwić Chleb posypać czarnuszką i delikatnie mąką. W piekarniku pod blachą umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chleb piec w towarzystwie. Piec

rozgotowana