ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:92/892)

Pavlova z czereśniami, wodą różaną i pistacjami! 157

łyżeczki białego octu winnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując(...)gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje siekamy nożem. Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami. *aromat różny jest delikatnie wyczuwalny, taka przysłowiowa kropka

Plate of Joy
Lody z czarnej porzeczki 167

twarz w słońcu.  Jakie to było dobre! Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek, ok. szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać(...)cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia  i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta. Smacznego

Plate of Joy
Tarta z owocami 181

Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy(...)minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty. Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone. Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę

Plate of Joy
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 138

pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj(...)smaku, dodaj łyżkę masła i ponownie zmiksuj, w razie konieczności (gdyby był za gęsty) dolej więcej wywaru serwuj z posiekanymi liśćmi bazylii lub innego zioła oraz ze śmietaną kremówką UWAGA:  Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia

Szybko Szybkowar
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9177

waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka do nasączenia  polewa: 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki  lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania(...)masy budyniowej, na nią górną część biszkoptu i pozostałą część kremu. Każdego herbatnika przez moment maczamy w alkoholu i od razu układamy na wierzchu ciasta.   Polewa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wsypujemy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Po lekkim przestudzeniu czekoladą polewamy wierzch ciasta

Słodka Strona
Ciasto czekoladowo - cytrynowe 248

blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao (przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka(...)115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny ( jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser z trzepaczką do białek) żółtka z cukrem pudrem na gęsty kogel - mogel. Dodajemy kakao, miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy kakaowej łyżka po łyżce i delikatnie mieszamy łyżką nie mikserem. Tortownicę o średnicy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia 6440

ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :) Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru(...)sobie utrudniać? ;) Polecam! Budyń: * sok Kubuś- 900 ml * budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania * masło- 150 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki  Dodatkowo: * herbatniki- około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada) Budyń: 2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować. W reszcie soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do garnuszka i energicznie mieszać

Kraina Miodem Płynąca
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 386

mnie swoim wyglądem w programie "Ugotowani". Odszukałam je na blogu Magdy Steczkowskiej, lekko zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, zamiast margaryny (nie używam) oczywiście masło, dodałam mascarpone do kremówki, zamiast cukru ksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał(...)33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy włoskie - płatki migdałów

Smaczne Zdrowe
Pralinki z truskawkowym pudrem 131

truskawkowym pudrem. Idealny pomysł na małą pralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78% kakao 50 g mlecznej czekolady 70 g śmietany kremówki łyżka whisky pół szklanki suszonych truskawek 1-2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Kremówkę zagotować 2. Dodać czekolady i rozpuścić je w kremówce. 3. Dodać whisky dokładnie wymieszać. 4. Odstawić

KreatywnePiny
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym 206

Delikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy(...)około 170-200 g) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 2 łyżeczki czerwonego pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Sos pomarańczowo-śmietankowy: sok z 1 pomarańczy 150 g kremówki 30 % 1 mała szalotka 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego sól Przygotowanie: Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony

Oryginalny smak
KREMOWY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE 214

wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) - 250g mascarpone - 125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera ubić jajka z cukrem lub ksylitolem(...)wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut

Smaczne Zdrowe
Ganache (czyli coś a`la sos, krem czekoladowy) 192

zdjęciach pokazałam Wam go w dzbanku, bo wtedy konsystencję miał płynną, a i przykład jak wygląda wyciśnięty na babeczce.  Składniki na ponad 500 ml: 250 - 300 ml śmietanki kremówki 30% 150 - 200 g gorzkiej i mlecznej czekolady ( ja zwykle dodaję 200 g gorzkiej i ok. 60 g mlecznej) 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia, wrzuciłam do śmietany kosteczki czekolady, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie, dodałam masło, cukier puder i amaretto i ponownie wszystko wymieszałam. Gotowe! Jako sos czekoladowy do polewania deserów jest gotowy już teraz, do  wyciskania, czy smarowania będzie po kilku godzinach pobytu w lodówce minimum 2 godziny. Gdyby

Blondynka Gotuje
Łasuch 155

Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj 1 litr śmietany kremówki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki kakao 1 opakowanie wafli bakalie   Wykonanie: Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowa fantazja 150

miejsce by stężała.  Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną  dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą(...)galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki

Ciasteczkowy Potwór
Sernik idealny z kajmakiem 166

szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 220'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania