szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę 18%, a całkowicie zastąpić ja śmietaną kremówką. Również można pokombinować z dodawaniem różnych ziół i przypraw, wzbogacając przez to jego smak. Sos pieczarkowy – Składniki: 500g pieczarek 2 średnie cebule (ok. 150g) 40ml oleju (ok. 3 łyżki) pieprz(...)sól do smaku 3 ząbki czosnku 120ml śmietany kremówki (ok. pół szklanki) pęczek natki pietruszki (ok. 15g) 300g śmietany gęstej 18% do sosów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli. Smażyć na dużym ogniu do momentu zarumienienia się pieczarek. Następnie dodać
Kulinarne Przebojemleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę) 4 łyżki konfitury wiśniowej 250 g kremówki 750 g twarogu skórka starta z 1 cytryny 3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe(...)ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć ze 150 g cukru i skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem
Niespełnione zdolności kulinarneszklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1/3 szklanki śmietany kremówki pół puszki masy kajmakowej 15 kostek czekolady wykonanie: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo(...)jajka, bardzo dokładnie mieszając. Mąki i sodę łączymy w jednym garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Na spodzie foremki do muffinki umieszczamy kostkę czekolady, następnie uzupełniamy foremkę do około połowy ciastem Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. I wkładamy muffinki, pieczemy około
Ania i Marcin gotująmąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie rum MALIBU Masa mascarpone: • 2/3 szklanki cukru pudru • 1 kg sera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz: • 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej • 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Dekoracja boki: • 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej) • 2 - 3 garście małej, gotowej(...)mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej. Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g). Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić
Moje Słodkie Piekiełkolodówki. DODATKOWO: 2 galaretki rozpuszczamy w 800ml wody. Zostawiamy do ostudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na piankę i odkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Masa Kremowa: 1l kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozrabiamy w 80ml wody (ok 1/4) Żelatynę namaczamy, po czym wkładamy do mikrofalówki do całkowitego rozpuszczenia. UWAGA trzeba pilnować(...)żelatyna się nie zagotowała. Odstawiamy do ostygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec małymi partiamy dodajemy cukier. Na sam koniec wlewamy zimną! żelatynę cienką strużką.Nadal chwilkę miksujemy. Kremówkę przekładamy na galaretkę a 1/4 zostawiamy do dekoracji
Moje Słodkie Piekiełkopieczenia - przepis: Składniki na blachę o wymiarach 20x20 cm: Spód: 200 g herbatników 80 g masła 0,5 szklanki migdałów Krem Raffaello: 350 + 50 g śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody 100 g wiórków kokosowych Polewa: 50 g białej czekolady 20 g masła 2 łyżeczki mleka Dodatkowo: Wiórki(...)kąpiel wodna. Do misy dodajemy białą czekoladę, napęczniałą żelatynę i podgrzewamy na średnim ogniu do roztopienia się składników. Masa będzie dosyć gęsta. Nadal podgrzewając masę, do roztopionej czekolady dodajemy kremówkę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z pary i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach prawie na sztywno. Po tym, ciągle ubijając na średnich obrotach
Kuchnia Łukaszaszklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki wykonanie: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, bardzo dokładnie mieszając. Mąki i sodę łączymy(...)jednym garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę o średnicy około 23 cm smarujmy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto (foremka powinna być wypełniona w około 60%) Pieczemy około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka
Ania i Marcin gotująBardzo lubię pavlovą :) Nie zawsze wychodzi mi idealna, nie jest śnieżnobiała, ale smakuje nieziemsko <3 Chrupiąca beza z zewnątrz, mięciutka w środku, udekorowana ubitą kremówką i wiśniową frużeliną. Rewelacja! Zajadałam się nią, próbując rozszyfrować program kadrowo płacowy dla biur rachunkowych , mam program z Finki (firmy zajmującej się m.in. tworzeniem programów księgowych), wprawdzie wersję demo, ale za to przez(...)wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody + 250 ml śmietany kremówki Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać sok z cytryny, ubić. Dodać mąkę ziemniaczaną
Domowa cukiernia Ewymąki 20 g ciemnego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej kremówki łyżka cukru pudru 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g czekolady deserowej dodatkowo: masło i mąka do foremek Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić(...)razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 10 minut. Wystudzić i delikatnie wyjąć ciastka z foremek. Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać dwie łyżki kremówki i mieszając rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Łyżkę dżemu odłożyć, resztę wyłożyć na dno tartaletek. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapochmurne dni. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 350 ml kremówki 2 opakowania galaretki o smaku kiwi 300 g dżemu z kiwi dodatkowo: 3 owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać(...)wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty. Dolny blat biszkopta ułożyć na talerzu, zapiąć wokół ciasta obręcz tortownicy lub rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapistacjami, bezikami i kawałkami czekolady. Smakuje obłędnie. Dzięki semifreddo można zakochać się we włoskich smakach. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 500g kremówki 36% 100g małych bezików 80g gorzkiej czekolady 50 g całych migdałów 50g migdałów w płatkach 160g nugatu z kawałkami pistacji z tygodnia włoskiego w Lidlu Płatki migdałów prażymy na patelni(...)nugat i czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. W dużej misce mieszamy ubite żółtka z białkami i kremówką, dodajemy prażone migdały, nugat, całe migdały, czekoladę i beziki. Delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej
Gotowanie i blogowaniezrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,5 l kremówki 30% 200 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio Ale-raj * 5 łyżeczek żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kokos cukierki rafaello Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę ubijać na najwyższych obrotach
Ala piecze i gotujeszczypiorku ser gorgonzola (90 g do sosu i 110 g pokrojony w kostkę - no co, lubię ser, ale można dodać mniej niż 110 g lub pominąć) 3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła ok. 20 g orzeszków piniowych (zrumienionych na suchej patelni) ze 2 ząbki czosnku Wykonanie: Jak ja to zrobiłam? Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, szynkę w grube paski(...)już trzecim palniku (najmniejszym) postawiłam rondelek, do którego włożyłam masło, które rozpuściłam, następnie włożyłam do masła 90 g gorgonzoli i rozpuszczałam na bardzo małym ogniu, mieszając, na końcu wlałam kremówkę. Sos doprowadziłam do wrzenia i zestawiłam z palnika. Wracamy do patelni. W tym momencie makaron się ugotował, a szynka zrumieniła. Makaron odcedziłam (mama mnie uczyła, żeby do sosu makaronu
Blondynka Gotujecukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI(...)wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając
Calzonella.comwymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, docisnąć. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 700 g twarogu 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki kremówki 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 budyń waniliowy 350 g jagód Twaróg, jajka, cukier, obie śmietany i budyń dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Spód wyjąć z lodówki, wyłożyć(...)jagody, zalać masą serową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Polewa jagodowa: 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 150 g jagód Jagody zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito (opcjonalnie). Kwaśną śmietanę wymieszać z kremówką, dodać cukier puder i dokładnie połączyć. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, polewę
Domowa cukiernia Ewy