ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:86/892)

kremówka 147

Chyba wszyscy znają kremówki? Bardzo je lubię, od czasu do czasu serwuję sobie takie ciacho z jakiejś dobrej cukierni. Zdarzyło mi się także przygotowywać w domu kremówki na gotowym cieście francuskim. Tym razem postawiłam na wyrób w 100% własny. Do przygotowania tego ciacha zainspirowała mnie znajoma, podała przepis, który sama wypróbowała. Jak zwykle po swojemu wprowadziłam pewne zmiany i upiekłam(...)Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła

6niebo
Torcik malinowy 139

jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 300 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 120 g cukru 250 g serka mascarpone 150 g zmielonych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego 150 g malin Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną(...)góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Składniki na krem malinowy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić) Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Delicja 172

szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa: 70 ml śmietanki kremówki 30% 70 g mlecznej czekolady Przygotować wszystkie składniki na biszkopt (fot.1) . Obie(...)galaretkę wyłożyć łyżką na biszkopt z brzoskwiniami  (fot.4) . Włożyć do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę  (fot.5)  oraz żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę  (fot.6) . Całość ponownie wstawić do lodówki. Teraz czas

Świat Ciasta
WIOSENNA PAVLOWA 174

mnie 250g cukru białego, 50g trzcinowego) - 1 łyżeczka octu winnego - 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej (nie trzeba, ja tym razem dałam, choć zawsze przygotowuję bez) Masa śmietanowa: - 300g słodkiej kremówki 30 lub 36% - 300g mascarpone - 1 łyżeczka pudru Dodatkowo: - ulubione owoce sezonowe  (u mnie truskawki, maliny i borówki) Dokładnie oddzielone białka (bez grama żółtka) umieszczamy w misie miksera. Zaczynamy(...)najsmaczniejsza beza jest wtedy, gdy upieczemy ją przynajmniej dzień wcześniej...Wówczas jest idealnie wysuszona. Masę śmietanową najlepiej przygotować dopiero na 2-3h przed podaniem. W misie miksera umieszczamy kremówkę i mascarpone (ilości kremówki i mascarpone dowolne, łącznie powinno być 600g), dodajemy puder i ubijamy. Ubitą masę wykładamy na spód bezowy, rozsmarowujemy, wykładamy ulubione owoce. Gotowy tort umieszczamy w lodówce

Smaczne Zdrowe
Tiramisu. 146

Witajcie kochani :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny włoski deser Tiramisu. Do jego przygotowania nie potrzeba aż tak wielu składników. Wystarczą biszkopty , serek mascarpone i śmietana kremówka. Do kremu serkowego dodałam pyszny  Likier waniliowy . Gdy podacie taki deser swoim gościom na pewno będą zachwyceni :)  Zapraszam :) Składniki : około 600 g herbatników biszkoptowych  500 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki  30 % 2 cukry waniliowe 100 ml likieru waniliowego   4 łyżki cukru pudru 2 śmietany fix Do nasączenia biszkoptów: 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki  likieru waniliowego 2, 3 łyżki gorzkiego kakao do oprószenia kremu Wykonanie : Śmietanę kremówkę ubij z cukrem , śmietaną fix i cukrem waniliowym, następnie dodawaj

Sama słodycz i szczypta chili
Napoleonka 318

Napoleonka to ciastko, które często utożsamiane jest z kremówką. Podobno nazwy te można stosować zamiennie, bo oba ciastka są budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie. Występują w przeróżnych wersjach – w zależności od regionu. Co ciekawe warszawska napoleonka może być nazywana kremówką w Krakowie, a we Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić(...)nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu

Poezja smaku
Kremówka kokosowa 132

blogu znajdziecie już przepis na tradycyjną kremówkę . Nie powiem... cieszy się ona dużym powodzeniem, co mnie bardzo satysfakcjonuję :) A co powiecie na kremówkę kokosową? Jestem przekonana, że i ta Wam zasmakuje! Ciasteczkowy spód, masa budyniowa, a wszystko to przykryte kokosową pierzynką. Ktoś życzy sobie kawałek? ;) Polecam!      Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach(...)ładnie się zarumieni. U mnie czas pieczenia był nieco krótszy.   Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie umieścić w lodówce na kilka godzin, by kremówka nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto cytrynek 2233

galaretki cytrynowe 700ml wrzątku   Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzątku. Tężejące przelać na piankę. Znów wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.   Składniki na warstwę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 36% 6 łyżeczek cukru pudru 1 kopiata łyżka żelatyny Sok z 1 cytryny 70 ml wody   Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki. Jeszcze lekko ciepłą żelatynę dodać do ubitej kremówki i szybo ubić oraz wylać na wierzch ciasta, szybko i sprawnie rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu ciasto posypać wiórkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi

Jadło i czytadło
Porzeczkowiec wg Aleex 187

cukru Masa serowa: • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego • 250 g waniliowego serka homogenizowanego • cukier waniliowy 16 g • 250 g masła • 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • 50 g czekolady deserowej • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Przygotować(...)cukrem pudrem. 10. Oddzielnie utrzeć biały ser, serek homogenizowany i cukier waniliowy. 11. Powoli, porcjami dodawać serki do utartego masła. Dokładnie połączyć. 12. Przygotować bitą śmietanę: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrzątku i lekko przestudzoną żelatynę. Jeśli nie mamy wprawy lub nie lubimy żelatyny, kremówkę ubić ze śmietan-fixami. 13. Pierwszy

W mojej kuchni
letni torcik bez pieczenia 138

taki deser będzie smakował jeszcze lepiej.  *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin  1/2 szklanki jagód 3/4 szklanki truskawek 300 ml śmietanki kremówki galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa 3 łyżki cukru owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne Maliny, jagody i truskawki umieścić każde w osobnym rondelku i zasypać łyżką cukru. Gotować chwilę aż puszczą(...)Galaretki rozpuścić każdą osobno w połowie szklanki wody. Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na trzy części. Dno tortownicy wyścielić papierem i wyłożyć biszkopty. Maliny podzielić na połowę. Jedną część wlać do części kremówki i wlać połowę galaretki malinowej. Zmiksować i wylać na biszkopty. Resztę malin wymieszać z 1/2 szklanki wrzątku i resztą galaretki malinowej. Przestudzić i wylać na stężałą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mazurek czekoladowo-śliwkowy 150

składniki: ciasto: 200 g masła 2 szkl mąki krupczatki szczypta soli 2 ugotowane żółtka 1/2 szkl cukru pudru nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych (u mnie domowa czekośliwka ) 200 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady z dużą ilością kakao 100 g czekolady mlecznej ponadto: bakalie i ozdóbki cukrowe Masło posiekać z mąką i solą, dodać roztarte żółtka i cukier. Wyrobić gładkie(...)wykleić nim natłuszczoną blaszkę. Z części ciasta uformować dekoracyjny rant (ja wycięłam foremką kwiatuszki i poukładałam naokoło). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Wystudzić. Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuszczą. Lekko przestudzić. Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuszczą. Lekko

6niebo
Mazurek różany 247

cukru pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane i roztarte żółtko (można pominąć) Mazurek różany – nadzienie: 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 150 g masła 2 łyżki cukru(...)pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane i roztarte żółtko (można pominąć) 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe'; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy (ręcznie lub w malakserze). Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy łyżkę lodowatej wody. Kulę z ciasta owijamy w folię

Poezja smaku
Jajka faszerowane lazurem i makrelą z kremówką 194

Jajka faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo delikatne i puszyste. Składniki: 9 jajek 1/4 makreli 50g sera lazur 200ml śmietany kremówki sól, czarny pieprz do dekoracji koperek lub rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem(...)Żółtka dzielimy na dwie równe części i wkładamy do osobnych miseczek. Do jednej dodajemy makrelę, do drugiej ser lazur. Dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku. Kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części. Jedną dodajemy do pasty z makrelą druga do pasty z lazurem. Delikatnie łączymy. Pasty przekładamy kolejno do szprycy i wyciskamy rozetki. Dekorujemy gałązkami koperku lub rzeżuchy. Dodane

Pyry na Gaz
Wielkanocne babeczki 213

dekoracja. Najważniejszą częścią dzisiejszych babeczek jest krem, który chciałam spróbować zrobić już od dłuższego czasu. Puszysty i gęsty, jego bazą jest czekoladowy ganache (czyli polewa z czekolady i śmietany kremówki), najlepsze w nim jest to, że do jego przygotowania można użyć dowolnej ulubionej czekolady. Ja zdecydowałam się na mleczną :) Dekoracja to czekoladowe jajka z Milki. Składniki na babeczki Składniki(...)krem: 350-400 ml śmietany kremówki 200 g ulubionej czekolady 2 opakowania śmietanFix lub innego utrwalacza do bitej śmietany (ten składnik jest opcjonalny, szczególnie jeśli korzystacie z gorzkiej czekolady, a babeczki będą podane krótko po przygotowaniu) Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Podobnie jak ganache można zrobić je wieczorem poprzedniego dnia, a następnego już tylko wszystko poskładać :) Czekoladę

Ciastkozercy
Muffinki owieczki 1201

wcześniej :) I są! Mam swoje wymarzone stadko! Podstawę stanowią delikatne waniliowe babeczki, wypełnione w środku kremem śmietanowym, a otacza je puszysty krem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz waniliowe pianki mini-marshmallows. Podsumowując śliczne i smaczne :) Składniki na babeczki: 1½ szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 120 g miękkiego masła 2 jajka ½ szklanki mleka(...)łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: 150 g marcepanu 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows czarny barwnik spożywczy w płynie białe cukiereczki perełki Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem

Świat Ciasta