ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:99/892)

Sernik z sosem karmelowym 160

prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej  nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki(...)ogniu. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu. Następnie od razu dodajemy masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce

Malinowe Pocałunki
Paccheri ze szpinakiem. 214

Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron(...)oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri. Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać ser gorgonzola, doprawić. Sosem polać paccheri

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z rzodkiewką i zieleniną. 183

pęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik  2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 100 ml  śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie. Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie. Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać z zieleniną, rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą(...)pieprzem. Kremówkę ubić . Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremówką i serem. Dobrze wymieszać. Foremkę, 9 x 23 cm, wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę serową. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 h. Zimny sernik ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować  i podawać przybrany rzodkiewką

Kulinarny karnet Christophera
Torcik makowo śmietankowy 356

proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej(...)wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut.  KREM I  Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.  KREM II  Przygotować tak samo jak pierwszy krem.  PONCZ  Do gotowanej wody,dodać cukier

Kuchnia Danusi
Tort lalka śmietankowy 200

tortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka - 9 sztocet - 1 łyżkamąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 2 szklcukier - 2 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta do formytłuszcz(...)obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.PONCZ Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkopta

Kuchnia Danusi
Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow 161

formy i odwracamy na parę minut do ‚góry nogami’ w celu wyrównania zbyt wyrośniętego wierzchu ciasta. Ponownie odwracamy ciasto. Przekrawamy wzdłuż uzyskując 3 blaty.     Krem:   300 ml śmietany kremówki 48% 1 banan 50 g + garść pianek marshmallow 1 puszka karmelu (lub słodzone mleko skondensowane, gotowane ok. 1,5 h)   Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Banana kroimy na drobne kawałki. Pianki(...)jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Banana i pianki wsypujemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy.   Wykonanie:   Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 karmelu, na karmel nakładamy 1/2 śmietany kremówki. Powtarzamy czynność. Wierzch smarujemy karmelem, posypujemy piankami i delikatnie oprószamy gorąca czekoladą w proszku.   * źródło: bbcgoodfood.com The post Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow appeared first on Made

Made By Mom And Son
Deser z mascarpone i truskawkami 347

Jest to jeden z moich ulubionych deserów...  krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi...Składniki:ok. 200 g truskawek,250 g serka mascarpone,50 ml kremówki,2 łyżka cukru pudru,płatki kukurydziane corn flakes.PRZYGOTOWANIE:  Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone

Aga w kuchni
Lody straciatella 129

Domowe lody straciatella może zrobić w domu każdy :) Wystarczy zaopatrzyć się w kremówkę i składniki, które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp...Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 50 g płatków migdałowych.Przygotowanie(...)Schłodzoną kremówkę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kostki. Każdą kostkę czekolady pokroiłam nożem na cztery części. Mieszamy czekoladę z ubitą kremówką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażarki (najlepiej na cała

Aga w kuchni
Truskawkowy tort z migdałami 193

Szybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi.  Składniki:15 okrągłych biszkoptów,400 ml kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,2  śmietan fixy,300 g truskawek,50 g płatków migdałowych.Przygotowanie:     Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm).  Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe  na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem  do stołu

Aga w kuchni
Deser - wiśniowa pianka z truskawkowym musem 201

wiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy.  Przygotowanie:     Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Galaretkę(...)zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem

Aga w kuchni
Tort z jagodami 147

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej,   3 łyżki mąki tortowej,   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru,  6 jajek, Krem: 400 ml kremówki,  0,5 szklanki cukru,  300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody,  1/2 soku z cytryny,  40 g wódki,  16 g cukru waniliowego. Przygotowanie(...)bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach.Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem i posypujemy jagodami. Układamy drugi nasączony biszkopt i ponownie smarujemy go kremówką z jagodami

Aga w kuchni
Kolorowe pianki 166

Składniki: 3 łyżeczki galaretki brzoskwiniowej, 3 łyżeczki galaretki cytrynowej, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 3 łyżeczki galaretki owoce leśne, 200 ml kremówki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, posypka kolorowa. Przygotowanie:    Przygotowujemy 4 miseczki, to każdej wlewamy ok. 6 łyżek wrzątku i do każdej wsypujemy inny smak galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz(...)cukrem pudrem. Dodajemy 1/4 ubitej kremówki do każdej ostudzonej galaretki- mieszamy. Wkładamy do przezroczystych szklanek po kolei każdą warstwę i chłodzimy, aż do stężenia. Gdy stężeje układamy kolejną warstwę itp. Na koniec posypujemy kolorową posypką

Aga w kuchni
Serowe babeczki z konfiturą 153

Składniki: 1 opakowanie kruchych babeczek, 200 g zmielonego sera twarogowego, 2 jajka, 100 ml kremówki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 łyżka mąki pszennej, konfitura, np. malinowa, gorzka czekolada, Przygotowanie:    Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Do żółtek dodajemy ser, budyń i mąkę. Następnie ubitą kremówkę

Aga w kuchni
Sernik na święta 181

Składniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 9 jajek, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów. Przygotowanie:      Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 1/2 cukru. W osobnych miskach ubijamy białka i schłodzoną kremówkę na sztywną pianę. Do białek dodajemy resztę cukru. Do żółtek(...)dodajemy ser, budynie i mąkę. Następnie dodajemy piany z białek i kremówki, delikatnie mieszamy łyżką. Blachę (u mnie kwadratowa tortownica) wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Babeczki kajmakowe 170

Składniki: 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata Helio, 250 ml kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 30 kruchych babeczek, słupki migdałów. Przygotowanie:   Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, tak by całkowicie się rozpuściła. Dodajemy do kremówki i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy kajmakowej i mieszamy mikserem. Następnie wkładamy do lodówki

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania