ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej(...)zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Po tym czasie wyciskamy do niego cztery ząbki czosnku oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Ricottę rozcieramy ze śmietaną kremówką i tartym parmezanem. Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz przesmażony szpinak. Solidnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chili i gałkę. Mieszamy i próbujemy czy farsz trzeba doprawić ponownie. Naleśniki ze szpinakiem
Poezja smakuwysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki na krem tiramisu: -250ml kremówki -500g mascarpone -5 żółtek -75g ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka świeżego naparu kawy-1 śmietan-fix Biszkopt przekroić na pół i nasączyć naparem kawy. W jednym naczyniu ubić(...)kremówkę ze śmietan-fixem. W drugim żółtka z ksylitolem. Do ubitych żółtek dodać mascarpone i ubitą kremówkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć tort warstwami biszkopt, masa, biszkopt, masa. Górę można posypać kakao. Wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego
Smaczne Zdrowemąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę, ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciasto. Ciastem wyłożyć(...)wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy (kilka kropli) Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę-5 kostek i troszkę kremówki, do rozpuszczenia. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów). Smacznego
Smaczne Zdrowebardzo dobre, to gdy przygotowałam sama domowe masełko, to kupne, tak dotychczas dobre nikomu już nie smakuje. A zaczęło się przypadkowo (choć tych ponoć nie ma), w lodówce odkryłam kremówkę, której kończył się termin ważności a, że nie było na nią pomysłu, więc stwierdziłam, że skoro i tak nic z nią nie wykombinuję, to może ją ukwaszę i spróbuję zrobić(...)śmietany, ma wyczuwalny posmak mleka. Po otrzymaniu masła zyskujemy jeszcze jeden super produkt (nic się nie marnuje) - pyszną, kremową maślankę. Obydwa produktu są bez laktozy. Składniki:- 1 litr śmietany kremówki, najlepiej 36%- ok.2-3 łyżki jogurtu (u mnie grecki)- szczypta soliEtap pierwszy - ukwaszenie:Kremówkę przelewamy do naczynia, w którym będzie się kwasiła. Ja wykorzystuję w tym celu szklane słoiki (jeden 900ml
Smaczne Zdroweblaszkę: ok.20x30cm* wprowadzając przepis odkryłam dlaczego moja masa serowa była zbyt puszysta i w związku z tym trudno rozprowadzało się na niej masę owocą, nieopatrznie dodałam zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-)Składniki:Ciasto:- 170g mąki orkiszowej białej (u mnie(...)miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy serowej mieszając łyżką lub lekko miksując.Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut
Smaczne Zdrowełyżek oleju 2,5 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej(...)dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników
Ala piecze i gotujemnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia(...)Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię
Ala piecze i gotujebędę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno.Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować.Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna(...)nagrzanego piekarnika na 110 st z termoobiegiem na 5 min ,później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć
Ala piecze i gotujeśmietany kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki rodzynek Kresto 2 łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack Do zalania 150 ml kremówki 1 jajko 80 g cukru pudru olej rzepakowy Rapso do smażenia masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie:Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć(...)wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka, cukry, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, rodzynki, skórki i wymieszać. Przed smarowaniem ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier puder i zmiksować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimne naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć rulony i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, zalać kremówką. Piec w nagrzanym piekarniku
Ala piecze i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mielonego maku BackMit Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu Kresto Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki Kresto do posypania Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier(...)sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Wyjąć i wystudzić.Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką
Ala piecze i gotujezdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie w puszce Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo(...)wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować
Ala piecze i gotujejajka ( białka i żółtka oddzielnie)80 g cukru55 g mąki pszennej16 g kakao ( 2 łyżki)½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe truskawkiGalaretki przygotowujemy(...)Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, lekko osuszamy papierowym recznikiem i kroimy na cząstki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy
Mia Cucina Sofietacienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się(...)piekarniku, aż do zarumienienia brzegów. Kolejno wysypujemy fasolę, a spód studzimy Kolejno zabieramy się za kremowe wypełnienie: 200g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę chłodzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z 90g cukru pudru na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki. Gdy temperatura rozpuszczonej czekolady bardzo spadnie i będzie ona chłodna dodajemy do niej po łyżeczce ubitą śmietanę
Symfonia Smakówukładamy wiśnie. I przykrywamy resztą masy serowej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 1 godzinę do 1,15. Polewa:200 ml kremówki2 czekolady cukierniczeWykonanie:Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce się dobrze połaczyć, troszkę podgrzać. Smarujemy sernik. :) Polewa wiśniowa. Odsączamy wiśnie z drugiej puszki. Odlewamy do szklanki 150 ml soku, dodajemy
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na tiramisu z masą z kremówki I mascarpone. Pychotka :) Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowejWykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy(...)upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone500 ml kremówki80 gr drobnego cukru- lub 50 gr cukru pudruWykonanie: Ubijamy mascarpone, w drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Łączymy z mascarpone. Miksujemy- ubijamy wszystko na puszysta masę. Kroimy ciasto na 3 krążki. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę.Wkładamy do lodówki
Smaki Edyty