składniki 300 g borówek Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej) 3 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z jednej pomarańczy Spód z herbatników: 150 g herbatników 70 g rozpuszczonego masła Śmietanowa polewa(...)pieczenia, wsypać herbatniki, równomiernie je rozłożyć i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Masa serowa: Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, dodać jajka, cukier, kremówkę, mąkę pszenną, skórkę startą ze sparzonej pomarańczy oraz dwie łyżki soku z pomarańczy. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do połączenia się składników. Do masy serowej delikatnie wmieszać
niecodziennikparyszklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody Krem pomarańczowy z mascarpone: 660 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka żelatyny Poncz do nasączenia ciasta: 1 pomarańcza 100 ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji(...)przestygnięcia, po czym dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia się. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy sok z żelatyną jest już zimny i zaczyna powoli gęstnieć, wlać do misy miksera kremówkę i dodać mascarpone. Ubijać, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na koniec wmieszać do niej tężejącą galaretkę z soku pomarańczowego. Porcję kremu włożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką
niecodziennikparymecooksblog oraz Facebook: MeCooks Purée brokułowe Składniki na purée z brokuła. 30 dkg różyczek brokuła 1,5 l wody 1 łyżeczka soli szczypta soli 100 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka soku z cytryny Jak zrobić purée z brokuła. Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Do gotującej się wody włożyć różyczki brokuła. Gotować pod lekko(...)szczyptę soli, śmietankę oraz sok z cytryny. Za pomocą blendera zmiksować na purée o jednolitej konsystencji. Purée brokułowe Warto wiedzieć robiąc purée z brokuła. Jeśli nie macie w domu kremówki użyjcie śmietanki 30% lub śmietanki do zupy. W zupełnej ostateczności możecie również użyć mleka, dajcie go jednak nieco mniej. Brokuł w momencie miksowania może być letni, nie powinien natomiast być
MeCookspodłogę z wysokości ok 30 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na trzy równe blaty. krem: – 3 duże opakowania oreo (po 156g każde) – 500 ml kremówki 36% – 250 g mascarpone – czarny barwnik spożywczy – 3 czubate łyżki dżemu z owoców leśnych Ciasteczka rozdrobnić w blenderze. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, odłożyć dwie łyżki
dom-agi.plmalinowa, przepisy na żelki znajdziesz TUTAJ. Obserwuj Słodki Pomysł również na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 16 cm: 95-100 g białej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30/36% 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody 150 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na zdjęciu i filmie pokazuję
Słodki PomysłMeCooks Lody jogurtowe z wiśniami Składniki na lody jogurtowe z wiśniami. 30 dkg wydrylowanych wiśni 5 łyżek miodu (u mnie akacjowy) 40 dkg jogurtu greckiego 300 ml śmietanki kremówki (36%) Jak zrobić lody jogurtowe z wiśniami. Umyte i wydrylowane wiśnie włożyć do plastikowego pojemnika. Dodać miód, wymieszać po czym włożyć całość na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki(...)wiśnie zmiksować. Ja nie miksuję ich na jednolitą masę, lubię kiedy czuć w lodach kawałki wiśni. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać zimny jogurt grecki oraz 2/3 zmiksowanych wiśni. Wymieszać. Do wymieszanej masy dodać pozostałą część wiśni, lekko jedynie przemieszać po czym wlać całość do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 10 godzin. Lody jogurtowe
MeCooksmąki ziemniaczanej Wiśniowa frużelina: 500 g wiśni 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beziki: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana z białek będzie dobrze ubita(...)łyżkami zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masa z mascarpone: Do misy robota kuchennego wlać śmietankę kremówkę, dodać mascarpone i cukier. Ubijać, zaczynając na niskich obrotach, aż powstanie gęsta i puszysta pianka. Wykonanie Na dno pucharków wyłożyć 1 łyżkę frużeliny wiśniowej, na nią pokruszyć 1 bezika, całość przykryć
niecodziennikparyPyszna, prosta i idealna na lato! Smakuje lepiej niż lody! Co nam trzeba? Forma do tarty 400g ciasteczek maślanych- herbatników 500ml śmietany kremówki 200 jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny+100ml wody 200 g borówek amerykańskich Robimy! Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie rozrabiamy i studzimy . Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy
Latosiowydomświeżymi jagodami. Przepyszny duet, który bardzo mi smakuje. BEZY: 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny ŚMIETANKOWY KREM Z JAGODAMI : 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka jagód Bezy ok 12 szt. Białka umieścić w misie miksera i ubijać ze szczyptą soli. Kiedy zbieleją i zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych(...)brzegi były wyższe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Uchylić piekarnik i wystudzić. Delikatnie odrywać od papieru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wsypać jagody i wymieszać. Część jagód można lekko rozgnieść. Taką śmietaną z owocami wypełnić bezy. Najlepiej tuż przed podaniem, wtedy bezy będą bardzo chrupiące. Jeżeli pozostawimy
https:KKuchniaMniamdużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone. Pierwszy sposób na krem kawowy: Składniki: 200 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g) 45 g cukru pudru lub więcej, do smaku 160 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca
Słodki Pomysłłyżki cukru 200 g truskawek Beza Pavlova: 5 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli Krem: 250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone (schłodzone) 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza Pavlova: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję(...)przemieszać, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 7-10 minut, aż rabarbar zmięknie, nie mieszać zbyt często, aby zachować całe cząstki rabarbaru. Odstawić do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremówkę wlać do misy robota kuchennego, dodać ser mascarpone. Ubić na sztywno, po czym wmieszać delikatnie 2 łyżki cukru. Wykonanie Na środek upieczonej bezy wyłożyć krem z mascarpone, na nim rozłożyć
niecodziennikparymascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również klasyczny krem czekoladowy do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki 36% 100 – 110 g białej czekolady 150 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną
Słodki Pomysłżółtka 1 łyżka śmietany szczypta proszku do pieczenia KREM MALINOWY: 300 g musu z przetartych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło, śmietanę oraz żółtka. Całość posiekać najpierw nożem, a później zagnieść(...)Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Mus malinowy zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i włożyć napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelka się rozpuści. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale nie zagotować. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, po minucie mieszać, aż się rozpuści. Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubić na sztywno. Mus malinowy wymieszać z rozpuszczoną czekoladą
https:KKuchniaMniamcukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 140 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku niebieskiego Krem mascarpone: 500 g mascarpone 500 g kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy 50 ml mleka 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowy biszkopt: Mak zmielić lub użyć gotowego maku mielonego. Białka oddzielić(...)suchego patyczka. Makowy biszkopt po upieczeniu pozostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia. Krem mascarpone: Do misy miksera przełożyć mascarpone oraz śmietanę kremówkę, wsypać cukier puder. Miksować na średnich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta. Wykonanie Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, obie nasączyć mlekiem wymieszanym z rumem. Dolny blat biszkoptowego
niecodziennikparypszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 200 g masła 500 g serka do serników 5 łyżek cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 2 słoiczki dżemu porzeczkowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto kakaowe: Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić(...)uchylonym piekarniku. Przekroić wzdłuż na dwa blaty. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie partiami dodawać biały ser, cały czas ucierając. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić powoli, dosypując cukier puder oraz śmietan fix. Wykonanie Dolny kakaowy blat posmarować dżemem z porzeczek, równomiernie rozprowadzić masę serową i przykryć drugim blatem. Jego również posmarować dżemem i wyłożyć krem
niecodziennikpary