Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić(...)lodówki i od czasu do czasu wymieszać). Galaretkę przełożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po łyżce dodawać serek
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: (na 1,5 l lodów) 400 g ricotty 250 g płynnego miodu 1/8 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 g malin 60 g ciastek miodowych coulis: 250 g malin 2 łyżki cukru Najpierw przygotować coulis: Maliny i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż owoce zaczną się rozpadać(...)cukier całkowicie rozpuścić. Ostudzić, przetrzeć przez sitko, schłodzić w lodówce. Ricottę, miód, sól, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny utrzeć na gładki krem. Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Dodać maliny, 2 łyżki coulis i pokruszone ciastka, połączyć. Lody przelać do pudełek, zamrozić. Podawać z pozostałym coulis, zimnym lub podgrzanym. Smacznego! Lody przygotowałam bez maszynki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 2 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) Krem z nutellą: 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek Do przygotowania ciast użyłam okrągłej tortownicy o średnicy(...)kremy. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. W drugiej misce umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie to składniki ubijamy do powstania gęstego kremu. W połowie ubijania możemy dodać śmietanfix jeśli go używamy. Uważajcie jednak, żeby nie „przebić” śmietany. Gotowy krem
PatiGotujemasła (wcześniej wyciągniętego z lodówki, miękkiego) Składniki na wierzch ciasta: ok. 350 g gotowej masy kajmakowej 2 duże banany sok z cytryny do delikatnego skropienia bananów 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej ubija się UHT) 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny (używałam żelatyny Gellwe, którą rozpuszcza się w ciepłej wodzie, jeśli używacie innej(...)wodą, poczekać ok. 15 minut aż napęcznieje, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, a kolejno ostudzić do temperatury pokojowej. Trzecia opcja to użycie śmietan-fix’u zamiast żelatyny. Śmietanę kremówkę ubić na prawie sztywno, dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę lub śmietan-fix i ubijać do czasu aż śmietana będzie odpowiednio sztywna (nie dłużej
Kulinarne Przebojepalniku i cały czas mieszając podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję kisielu). Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę. Dekoracja babeczek: 400 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku starta czekolada Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera (wolniejsze obroty), aż będzie gęsta. Gotowy krem przekładamy
Słodki Pomysłwszelakich... * SKŁADNIKI na 9 sztuk Beza: 5 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 g borówek * PRZYGOTOWANIE Beza Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka(...)zmniejsz temperaturę do 120 ° C i susz przez 50-60 minut . Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku . Bita śmietana Kremówkę ubij na sztywno , pod koniec dodając cukier puder i mascarpone . Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę przed samym podaniem. Ozdób całość borówkami
Food Squaremówię to ja, która za orzechowymi lodami wcale nie szaleje... Spróbujcie koniecznie; póki ciągle mamy lato. Lody orzechowe z karmelizowanymi orzechami Składniki: (na 900 ml lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 100 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 150 g cukru 2 łyżki likieru orzechowego karmelizowane orzechy: 75 g cukru 75 g orzechów włoskich Kremówkę, mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym. Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca(...)listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Desery , Wykorzystanie białek Tagged: borówki amerykańskie , cytryna , kremówka
https:KKuchniaMniamsól, pieprz 4 gałązki mięty 1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300g kurek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła ghee sól, pieprz koperek Wykonanie: bób rozgnieść widelcem, nie musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką, twarożkiem, jajkiem i posiekaną miętą. Gdyby masa była(...)przepisu ), większe przekroić na pół lub na ćwiartki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dołożyć kurki i smażyć, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje wlać śmietanę kremówkę i poddusić przez kilka minut do zgęstnienia śmietanki. Do smaku dodać soli i pieprzu i obficie posypać posiekanym koperkiem usmażone kotleciki podawać z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze można na targach kupić truskawki. Mus truskawkowo-miętowy Składniki: (na 4 porcje) 3 listki żelatyny 250 g truskawek 50 g cukru 3 łodyżki mięty imbirowej 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 truskawki kilka listków i kwiatów mięty imbirowej żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka razem z cukrem. Zagotować(...)gotować przez 5-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać listki mięty, zmiksować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać łyżką do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Kremówkę ubić na pół sztywno. Dodać do ostudzonej masy truskawkowej, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć mus do szklanek, schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Przed podaniem udekorować truskawkami oraz listkami i kwiatami
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopt: 4 jajka 110 g cukru/ksylitolu 70 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 25 g kakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce(...)odstawić do ostudzenia wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto, jedanak przed ułożeniem na kremie należy odsączyć na papierowym ręczniku mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi, po chwili zacznie powoli gęstnieć ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Na kremie w dowolny sposób
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabraknąć, gdy sezon na kurki w pełni ;) 250 g makaronu penne rigatte 200 g grzybów kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z piersi kurczaka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz czarny masło do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Makaron odcedzić i odstawić(...)wymieszać. Nakładać na talerze i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Makarony , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: filet z kurczaka , kremówka , kurki , natka pietruszki
https:KKuchniaMniamcały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy garnuszek z palnika. Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 1,5 łyżki śmietany kremówki 30/36% 3-5 łyżek szampana W miseczce mieszamy cukier puder z kremówką. Dodajemy, łyżka po łyżce, szampana i dokładnie mieszamy. Szampana dodajemy, aż otrzymamy odpowiednio gęsty
Słodki Pomysłbyłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych 5 pokruszonych białych ”Michałków” W małym rondelku(...)podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy
Słodki PomysłNajpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia
Słodki Pomysł