ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:121/892)

TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 325

szklanki kakao 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych z apteki, około(...)suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około 20-25 minut.  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. KREM MIĘTOWY: W misce ubij na sztywno kremówkę. Dodaj w partiach mascarpone miksując krótko po każdym dodaniu, dorzuć cukier puder i barwnik. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj krople miętowe. Zmiksuj ponownie chwilę. PONCZ: Zaparzoną miętę wymieszaj z odrobiną cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort różano-truskawkowy dla Mamy 162

masła frużelina: 375 g truskawek 75 g cukru 1,5 łyżki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 listek żelatyny krem: 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru kilka świeżych truskawek suszone pączki róży Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać.  Masło rozpuścić i przestudzić. 4 jajka utrzeć(...)cukier się rozpuści. Gdy sok zacznie przybierać konsystencję syropu, dodać mąkę rozrobioną w 1 łyżce zimnej wody. Wymieszać, chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem wniliowym. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim połowę frużeliny i połowę bitej śmietany. Następnie znów blat ciasta, frużelina i śmietana. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta oprószyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Królik w marchewce z groszkiem 266

powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego. Wrzucić liść laurowy i dusić pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. W miarę potrzeby dolać więcej płynu. Pod koniec dodać groszek, wlać kremówkę i doprawić. Dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podałam z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dla dzieci , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: królik , kremówka , marchewka

https:KKuchniaMniam
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 177

mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru 50 g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki wody 100 g truskawek 2 listki żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać z proszkiem(...)przez 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie, a część płynu odparuje. Dodać pokrojone na kawałki truskawki, wymieszać, zdjąć z palnika. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.  Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do rabarbaru, delikatnie mieszając. Krem wyłożyć na biszkoptowy spód, zawinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z truskawkami i mascarpone 1574

Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła szczypta soli 90g cukru pudru 1 żółtko Pozostałe składniki: 250g mascarpone 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżki cukru pudru 400-500g truskawek   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z truskawkami i mascarpone – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko, masło pokroić(...)st.C i podpiec ciasto przez ok. 15 minut, następnie usunąć obciążenie (u mnie w postaci fasoli) i piec ciasto jeszcze przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru), następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo, po łyżce mascarpone, dalej miksując – do momentu połączenia się składników. Gotowy

Kulinarne Przeboje
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 182

pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g wiórków kokosowych krem: 130 ml mleka kokosowego 100 g cukru 4 żółtka 2 listki żelatyny 120 g miękkiego masła 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 70 g ciasteczek amaretti 300 g truskawek wierzch: 175 g śmietanki kokosowej 1 łyżeczka cukru pudru truskawki chipsy kokosowe Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier(...)budyniu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując.  Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki. Amaretti pokruszyć. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, wyłożyć połowę kremu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 145

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych(...)przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, odparować wodę, ostudzić. Kremówkę zmiksować z serkiem, jajkami, solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 179

spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka skondensowanego ziarenka z 3/4 granatu dodatkowo: 1/2 czerwonej pomarańczy ziarenka z 1/4 granatu 1 łyżka granoli czekoladowej Masło rozpuścić, wymieszać z granolą. Wyłożyć(...)wodzie. 50 ml soku zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać pozostały sok, wymieszać, ostudzić. Serek zmiksować z mlekiem, powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując.  Kremówkę ubić, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać 3/4 ziarenek z granatu, połączyć. Masę wylać na spód, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik straciatella 200

mnie 150 g, ciut za dużo) dodatkowo:   80 g gorzkiej   czekolady                        60 ml śmietany kremówki                        1 łyżeczka masła Wykonanie: płatki owsiane zmielić, połączyć z masłem. Powstałymi okruchami wyłożyć spód tortownicy wyścielony papierem(...)piec jeszcze 50 minut. Sernik jest gotowy gdy boki są ściete, środek może nadal pozostać drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę oraz masło i wymieszać. Polać przesydzony sernik. Sernika nie przechowywałam w lodówce, ze względu na dodatek czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 154

cytryny dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy 2 łyżki cukru trzcinowego sos: 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Dno posypać cukrem trzcinowym. Pomarańcze obrać, pokroić na plastry. Ułożyć na cukrze, odsatwić. Mąki, herbatę i proszek przesiać(...)minut w formie, następnie wyłożyć na talerz do góry spodem. Zotawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować sos: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę, wymieszać. Kremówkę zagotować z mlekiem i wanilią. Powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Ciasto podawać z ciepłym lub schłodzonym sosem. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ananasek bez pieczenia 275

dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce. RADA : Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój(...)być 1 1/2 szklanki. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu Tagged: ananas , budyń , daktyle , kremówka , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Wielkanocna Pavlova 149

bezę: 6 białek 250g cukru pudru 1 łyżka skrobi 1 łyżka soku z cytryny Zielony barwnik (możemy ominąć ten punkt wówczas wyjdzie nam tradycyjna biała baza) Dodatki 330ml śmietany kremówki Dowolne owoce W wersji wielkanocnej proponujemy dodać jeszcze czekoladowe jaja Do miski miksera wbijamy białka. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Pod sam koniec(...)minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 1,5h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie go uchylamy. Nie wyjmujemy bezy ze środka póki całkowicie nie ostygnie. Kremówkę ubijamy na sztywna pianę, nie dodając już cukru. Na godzinę przed podaniem wykładamy ubita śmietanę na beze i dekorujemy owocami, jajeczkami i np. listkami mięty. Smacznego

Kolizje Smaków
Babka "łaciata" na oleju 154

cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji   Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem(...)minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce w rondelku zagotować śmietankę kremówkę, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać wystudzoną babkę. Ozdobić wg własnej fantazji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik bananowy (fit) 412

łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy banany(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 90 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
Wiosennie zielona zupa z groszku 149

limonką Składniki: (na 4 porcje) 750 g mrożonego groszku 250 g ziemniaków 2 cebulki dymki 1 łyżka masła 1 l bulionu 3 gałązki świeżej mięty 100 ml śmietany kremówki (38%) sok z 1/2 limonki sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki jogurtu naturalnego W garnku roztopić masło, dodać ziemniaki. Gdy wchłoną tłuszcz, zalać bulionem, dodać dymkę i gotować, aż ziemniaki zmiękną(...)koniec gotowania dodać groszek i listki mięty, gotować jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu. Smacznego! Przepis przygotowywałam z myślą o akcji Pinkcake

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania