Urodzinowy tort mojego Narzeczonego;) Biszkopt przełożony masą wiśniową, obłożony masą plastyczną;) Przepis na krem wiśniowy pochodzi ze strony Moje Wypieki . Krem wiśniowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 800 gram wiśni 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny(...)dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo dodawać wiśnie, ubijać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce
Krakowskie smaki Anipierwszy raz z tego typu tortem to wygląda całkiem przyzwoicie;) Po rozwinięciu posta ukaże się zdjęcie, dozwolone od lat 18- nastu ;) Składniki: 100 gram czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 36 % 250 gram serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mascarpone
Krakowskie smaki Anibądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem kokosowy: 200 ml śmietany kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady(...)Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop , mieszamy do połączenia się składników. Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów. Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 części, pierwszą z nich ułożyć na paterze nasączyć
Krakowskie smaki Anirównież dzieciakom, z tym, że w wersji dla nich kawę zamieniłabym na mleko. Serdecznie polecam;) Składniki: 450 gramów sera białego tłustego 2/ 3 szklanki cukru 1/3 szklanki kremówki 36% 2 duże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać do niego cukier, wymieszać Następnie do masy serowej dodać kremówkę, jajka oraz
Krakowskie smaki Anipatyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym 500 ml śmietany kremówki 500 gramów serka mascarpone 6 łyżek cukru drobnego do wypieku 4 łyżeczki żelatyny 1/4 zimnej wody Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Kawę (proszek(...)cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy. p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Anitort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, motyw Kraina Lodu:) O to co mi wyszło;) Składniki: 1 litr śmietanki kremówki 36 % 3- 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuścić(...)mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Kremówkę wraz z cukrem ubić na sztywno. Następnie do żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, dokładnie wymieszać, kolejno dodać drugą łyżkę i znowu mieszać. Gdy mieszanka żelatyny z bitą śmietaną będzie gładka cały czas miksując, stużkiem wlewać mieszankę do bitej śmietany. Składniki biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki
Krakowskie smaki Aniaromatyczna. Płatki chili dają jej niezłego kopa i wspaniale podkreślają jej smak. Na pewno będziecie zachwyceni! ;) Składniki na dwa porządne kubki - dla Ciebie i jednego szczęśliwca*: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 200 ml mleka (najlepiej pełnotłustego) 1 albo nawet 2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao) 1 łyżka cukru pudru szczypta płatków chili kawałek kory cynamonu *Jeśli(...)jesteś prawdziwym czekoladoholikiem, to styknie nawet na 4 filiżanki. ;) Dodatkowo dla zwiększenia przyjemności: bita śmietana (kremówka ubita z cukrem pudrem) solidna garść pianek mini-marshmallows Jak znaleźć się w niebie? Do rondelka lub garnka z podwójnym dnem wlej mleko, śmietankę, dodaj cukru pudru i wrzuć korę cynamonu. Podgrzewaj na średnim ogniu, pamiętając by nie dopuścić do wrzenia. Wyjmij cynamon
Food Squarerównież smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Eklerki z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę(...)dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. Każdego eklerka
Słodka Stronamąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa: 90 g czekolady gorzkiej 60 g masła Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę(...)proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do budyniu delikatnie miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można
Słodka Stronawyśmienicie. Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy(...)wysokości ok. 3-4 cm. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. Każdego ptysia przekrawamy
Słodka Stronamoim zimowo-depresyjnym nastrojem. Polecam więc je ogromnie, jeśli też potrzebujecie pomarzyć o ciepłych krajach. Lody kokosowe Składniki: (na 800 ml lodów) 250 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g cukru pudru 2 łyżki białego rumu Mleczko kokosowe i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przelać je do miski, dodać przesiany cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku malinowym i kolorze różowym) 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji malinowych galaretka malinowa (u mnie różowa(...)energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy lekko stężoną galaretkę
Słodka Stronabudynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka w kolorze zielonym (np. kiwi, agrestowa) + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji pomarańczowych galaretka(...)energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie "budyń" wlewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy lekko stężoną galaretkę
Słodka StronaSkładniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki(...)warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 85 g masła 300 ml mleka 1 jajko karmelizowane figi: 8 fig 50 g cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić(...)minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć. Wlać wodę; podgrzewać, aż część wody odparuje i utworzy się sos. Kremówkę ubić na sztywno. Gofry podawać najlepiej jeszcze ciepłe, z bitą śmietaną i figami, polane sosem. Smacznego! Gofrownica to z pewnością najlepszy prezent, jaki dostałam w tym roku, a i jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrze