ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:134/892)

Nie wymagająco, ale z sercem 173

dawna. Prosty, szybki, zostawia więcej czasu na inne przyjemności. Spróbujcie koniecznie, nie tylko z okazji Walentynek.Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowo-balsamicznymSkładniki:(na 4 porcje)200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)1 laska wanilii40 g cukru3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wodysos truskawkowo-balsamiczny:150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)30 g cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznegoŻelatynę(...)namoczyć w zimnej wodzie.Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziarenka i laskę wanilii. Całość zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Wyjąć laskę wanilii, masę przelać do silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Truskawki (mrożone rozmrozić na papierowym ręczniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lubicie brukselkę...? 234

kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać(...)podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1394

mąki pszennej 1 łyżeczka soli 125 g zimnego masła 1 jajko farsz: 380 g piersi z kurczaka 2 pory 4 łyżki masła 4 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie(...)wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka.  Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Tak naprawdę tarty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 159

masła120 g cukru240 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 2 pomarańczyigiełki z 2 gałązek rozmarynu2 jajka250 ml mlekakrem:100 g białej czekolady40 ml śmietany kremówki (38%)100 g miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy(...)maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 190 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić.Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wsypać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, wymieszać na gładką masę.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 178

urośniesz!), jadłam lody marchewkowe na obiad!Lody marchewkowo-imbirowe z migdałamiSkładniki:(na 700 ml lodów)370 g marchwi500 ml mleka200 g cukru2 łyżeczki mielonego imbiru200 ml śmietany kremówki (38%)50 g migdałówMarchewki obrać pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, aż marchew zmięknie. Uważać, żeby mleko nie wykipiało.Kiedy marchew będzie miękka(...)zdjąć z ognia i ostudzić.Całość zmiksować blenderem na gładką masę, dodać imbir i kremówkę. Połączyć.Wstawić do zamrażarki. Mieszać co 30 minut (widelcem lub miksować blenderem), aż masa niemal całkowicie się zmrozi. Migdały obrać, posiekać i dodać do masy. Zostawić do całkowitego zamrożenia.Przed podaniem przełożyć na 15-30 minut do lodówki.Smacznego!Swoją drogą, ciekawa historia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szpinakowe trzy po trzy, czyli bardzo zielone babeczki 148

szpinaku2 jajka65 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 1 cytrynykrem:120 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegoSzpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową oleju i skórką otartą z cytryny.Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując(...)najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek, wymieszać, żeby nie było grudek. Udekorować kremem babeczki.Smacznego!A teraz, choć to dopiero czwartek, czekam już niecierpliwie na weekend - w końcu wolne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę rabarbaru... 142

rabarbarowa z marcepanemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:250 g mąki pszennej40 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli150 g zimnego masła2 łyżki wodynadzienie:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g marcepanu2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka300 g rabarbaru70 g płatków migdałowychdodatkowo:1 łyżeczka cukru pudruMąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać(...)masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt, wystudzić. Dodać jajka dokładnie wymieszać trzepaczką.Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody morelowe z lekkim twistem 156

zauważyłam jakiejś wyjątkowej różnicy, ale muszę przyznać, że są chyba nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 274

jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark (4,4%)3 jajka120 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie(...)cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova w ciemnej wersji 165

zupełnie niepotrzebnie!Kakaowa Pavlova z truskawkamiSkładniki:(na bezę o średnicy 20-23 cm)3 białka150 g cukru1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki kakaododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao(...)Piec w 120 st. C. przez 75 minut.Ostudzić.Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier.Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę, udekorować truskawkami i listkami melisy.Smacznego!Pogoda ostatnio nie dopisuje. Pochmurno, szaro i nieciekawie. Szczerze mówiąc, zniechęca mnie to do jakichkolwiek kreatywnych działań. Jakieś pomysły na rozwianie letniej chandry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 126

bezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100 g cukru2 łyżki wody150 g truskawekdodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliilistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Dodać ocet i mąkę, połączyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)kawałki o długośći 5 cm, dodać do karmelu. Gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, odcedzić. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, dodać do gorącego syropu, wymieszać, odstawić.Kremówkę ubić na sztwyną masę z cukrem pudrem i wanilią. Wyłożyć na bezę, udekorować rabarbarem i truskawkami oraz melisą.Smacznego!Wydaje mi się, że u mnie to już też pożegnanie z rabarbarem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki letni deser 229

całkiem spore - na poobiedni deser z tych proporcji spokojnie przygotujecie 6. Trifle z nektarynkami i marakują Składniki: (na 4 porcje) 3 nektarynki 4 owoce marakui 180 ml śmietany kremówki (38%) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 70 g podłużnych biszkoptów 2 łyżki Cointreau 30 g płatków migdałowych Nektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody(...)minutach, obrać ze skórki. Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki, na każdą porcję wyskrobać miąższ z połowy marakuji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsza Pavlova 20475

upały - lekka jak chmurka, delikatna beza sprawdza się idealnie. Pavlova z malinami Składniki: (na bezę o średnicy 25 cm) beza: 7 białek 400 g cukru dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g malin listki mięty Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Na blasze położyć arkusz papieru do pieczenia, narysować koło(...)wyłożyć na papier, formując kopiec. Podpiec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze przez 90-105 minut.  Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować malinami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tak, wiem, monotematyczna jestem, ale... Jeszcze tylko trzy tygodnie i wakacje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 194

Martynosi oraz Wojciechowi.Potrójnie czekoladowe rożki sernikoweSkładniki:(na 6 rożków)250 g serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej czekolady orzechowej1 łyżka likieru kawowego80 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka kakaoNajpierw przygotować rożki:Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów(...)Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa: z białej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 175

włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki (38%)150 g nutelliMigdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania(...)które zostały na sitku. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę, pod koniec dodając nutellę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego, wycisnąć na połowę makaroników, przykryć pozostałymi, delikatnie dociskając. Podawać od razu.Smacznego!Makaroniki najlepiej przekładać kremem tuż przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania