ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:133/892)

Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 207

smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru3 płaskie łyżki żelatynydowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych)100 g malin100(...)mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę ubijamy na sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich

Słodka Strona
Czekoladowe Naleśniki z Śmietanowo-Serowym Nadzieniem 206

masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliNadzienie:250 g gęstego serka waniliowego (może być serek homogenizowany)250 g śmietany kremówki 30%olej cukier pudersos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Nadzienie:Kremówkę ubijamy na sztywno (niezbyt długo, aby nie wytrąciło się masło). Ok. 2 kopiate łyżki śmietanki odkładamy na dekorację. Do reszty dodajemy serek waniliowy i mieszamy do połączenia składników.Na przestudzone

Słodka Strona
Czekoladowy Tort "Nutella" 226

Tort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli.  Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.Tort Nutella - Składniki:Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka(...)mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:400 ml śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania śmietany300-350 g Nutelli 50 g zmielonych orzechówok. 50 g orzechów laskowych (całych) Tort Nutella - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem

Słodka Strona
Deser Jogurtowy z Mango 368

efektowny deser. Pięknie się prezentuje i zachęca swoim soczystym żółtym kolorkiem. Mmmm...Deser Jogurtowy z Mango - Składniki: (ok. 6 deserów)2 duże mango300 g jogurtu naturalnego350 g śmietanki kremówki 30% + ok. 100 g na dekoracjęok. 2 łyżki cukru pudruDeser Jogurtowy z Mango - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1685

pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa:1 l mleka2/3 szklanki cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa(...)ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek.Masło ubijamy na jasną, puszystą masę razem z cappuccino i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a  pod koniec dodajemy fix do ubijania śmietany (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy

Słodka Strona
Tort Rafaello 387

Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.Krem:400 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietanki kokosowej500 g mascarpone200 g białej czekolady4-6 łyżek cukru pudru150 g wiórek kokosowychSchłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Następnie powoli dodawać zimną śmietankę kokosową, dalej ubijając. (Można uzyskać

Food Square
Pavlova z owocami lata 261

minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Składniki na krem:400 ml kremówki2 łyżki cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych malin200 g borówek lub jagód100 g czerwonych porzeczekgarść czereśniZimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu.* Sam przepis na bezę zaczerpnąłem z Moich Wypieków

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 225

śmietany kremówki2-3 łyżki cukru pudruDo nasączenia:2 łyżki miodusok z połówki cytryny120 ml wrzątku lub herbatyDodatkowo:300 g jagód plus trochę do dekoracji100 g borówekpłatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:Kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Biszkopt pokroić na 3 równe blaty. Na paterze położyć pierwszy z nich i nasączyć go miodowym ponczem. Na biszkopcie

Food Square
Babeczki makowe z reniferem Rudolfem 226

szklanka mleka2/3 szklanki cukru2/3 szklanki suchego maku2 łyżeczki proszku do pieczenia80g oleju2 jajkaTrochę skórki pomarańczowejWykończenie babeczek:12 precelków12 wiśni kandyzowanych24 draży w białej czekoladzie½ kostki ciemnej czekoladyKrem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki(...)Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako

Kolizje Smaków
Sposób na smętne jabłka 152

miękkiego masła150 g cukru4 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu4 jabłka125 ml ciemnego rumu80 g orzechów laskowychdodatkowo:80 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu.Orzechy posiekać.W większej(...)przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta.Smacznego!W poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwszy obiad dla C. 234

zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa. Zupa krem z pieczonej papryki(...)pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie ułożyć paprykę w misce, dokłądnie przykryć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawa po zimowym spacerze 174

kawę - wtedy będziemy czuli po kolei wszystkie smaki. Kawa po meksykańsku Składniki: (na 2 porcje) 300 ml mocnej kawy 50 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Czekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową. Smacznego! Dzisiaj idziemy z C. na świąteczne zakupy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny deser na niedzielę 192

łyżki gorącej wody mus czekoladowy: 75 g białej czekolady 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki gorącej wody 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka likieru Amaretto Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.  Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować(...)zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.  Żółtka ubić z 1 łyżką cukru na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, żelatynę i Amaretto, zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie wmieszać łyżką do kremu.  W szklankach układać warstwami na przemian

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielony deser 326

się rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był ani odrobinę. Zielony deser z lime curd i kiwiSkładniki:(na 4 porcje)200 g lime curd180 ml śmietany kremówki (38%)80 g bez2 kiwiKremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do lime curd, dokładnie mieszając.W kieliszku lub szklance warstwami układać bezy, krem i owoce. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce.Sch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A jednak smażyłam... 188

sztuk)300 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży40 g cukru65 ml letniego mleka60 ml letniej wody1 jajko50 g masła1/4 łyżeczki solinadzienie:100 g Nutelli35 ml śmietany kremówki (38%)posypka:100 g cukru pudru35 g mleka w proszkudodatkowo:1 l olejuMąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut.Do zaczynu

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania