sera twarogowego z wiaderka 2 jajka wielkości M 180 g cukru 100 g masła (pół kostki) 1 budyń śmietankowy bez cukru Polewa czekoladowa – składniki 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 40 g wiórek kokosowych Przygotuj blaszkę o wymiarach 24×35 cm, piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni na opcji góra – dół. Wszystkie składniki powinny(...)środkową półkę. Sernik piecz przez około 65 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i po około 2 minutach wyjmij ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. Polewę wylej na przestudzony sernik. Kremówkę przelej do garnuszka, doprowadź do wrzenia, wyłącz palnik. Do gorącej śmietanki dodaj rozdrobnioną czekoladę, mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewaj łyżką na sernik, następnie posyp sernik wiórkami kokosowymi
Do Garów!jaja rozmiar L 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa borówkowa: przygotowany wcześniej mus borówkowy 200 gram śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fix 100 gram borówek amerykańskich 50 gram białej czekolady Poncz: 1/2 szklanki wody sok wyciśnięty z połowy cytryny Wykonanie(...)stopni około 13 minut. Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w piekarniku, wyciągamy, studzimy i kroimy na trzy równej szerokości prostokątne kawałki. Masa borówkowa: Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy serek mascarpone, wsypujemy dwie łyżki cukru pudru i miksujemy mikserem do zgęstnienia. Następnie dodajemy stężały mus borówkowy z lodówki i miksujemy na wolnych obrotach miksera
Kronika Piekarnikapasji do kawy. Jest to internetowy sklep Venosa.pl Blaszka: 25x25 cm Składniki: 1/2 opakowania ciastek typu petitki (kakaowe) około 12 sztuk podłużnych biszkoptów biszkopciki mini 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naparu z kawy u mnie Dallmayr d'oro Karibik 2 łyżki cukru pudru słoiczek dżemu z czarnej porzeczki kakao śmietan(...)małym ogniu, żeby nam się nie zagotowała (napęczniała ma się tylko rozpuścić), odstawiamy do przestudzenia. Tabliczki czekolady również rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 4. W międzyczasie w misie ubijamy śmietanę kremówkę. Jak będzie ubita, dodajemy do niej cukier puder. Odkładamy połowę do miseczki i dodajemy do niej rozpuszczoną gorzką czekoladę i 5-6 łyżek naparu z kawy. Do jasnej masy dodajemy
kruche babeczkimasy kajmakowej Krem budyniowy: 20 dag masła 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Krem kokosowy: 250 ml kokosowej śmietanki 22% 200 ml śmietany kremówki 10 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania 3 łyżki tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu(...)kokosowego: Dzień wcześniej przed przygotowaniem ciasta (ja zawszę robię wieczorem) w rondelku połączyć kremówkę ze śmietanką kokosową, podgrzać praktycznie do wrzenia, zestawić z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, po 3 minutach dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Schłodzić i wstawić na całą nic do lodówki. Następnego dnia, do masy dodać zimny serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem
Wanilia i Kardamonszklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 5 jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. 2. Kolejno cały czas(...)podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cynamon i sproszkowaną galaretkę. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki, by mus jabłkowy stężał. 6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na mus jabłkowy. 7. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. 8. Ciasto ponownie wstawiamy
Alle Dobre!kawy. Następnie przecedzamy, by pozbyć się fusów. Odlewamy 50 ml kawy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Pozostałą część kawy używamy do nasączenia biszkoptu. Zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę kremówkę przenosimy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Masę dzielimy na dwie części: 1/3 masy odkładamy na później. Do pozostałej część 2/3 masy dodajemy powoli(...)biszkopcie rozsmarowujemy masę kawową. Następnie układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Kolejno wykładamy odłożoną masę z serka mascarpone oraz kremówki i rozsmarowujemy ją po całej powierzchni herbatników. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. * Wpis powstał we współpracy ze sklepem przyjacielekawy.pl
Kuchnia MagdaLenykawy. Następnie przecedzamy, by pozbyć się fusów. Odlewamy 50 ml kawy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Pozostałą część kawy używamy do nasączenia biszkoptu. Zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę kremówkę przenosimy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Masę dzielimy na dwie części: 1/3 masy odkładamy na później. Do pozostałej część 2/3 masy dodajemy powoli(...)biszkopcie rozsmarowujemy masę kawową. Następnie układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Kolejno wykładamy odłożoną masę z serka mascarpone oraz kremówki i rozsmarowujemy ją po całej powierzchni herbatników. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. * Wpis powstał we współpracy ze sklepem przyjacielekawy.pl
Kuchnia MagdaLenyrozpływa się w ustach. Cieżko poprzestać na jednym kawałku. Jeśli lubicie takie słodkości, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. ROLADA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g sera mascarpone 24 biszkopty podłużne 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao do posypania Przygotowanie 1. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić do wystudzenia(...)Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty. 3. Biszkopty namoczyć w zaparzonej wcześniej kawie i ułożyć na arkuszu foli spożywczej, jeden obok drugiego, tak aby utworzyły prostokąt 3×8. 4. Na biszkopty wyłożyć 3/4 kremu (pozostała część będzie potrzebna do późniejszej dekoracji rolady). 5. Zwinąć w roladę pomagając sobie folią
Alle Dobre!Składniki KREM BUDYNIOWY 500 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 120 g masła 50 g wiórek kokosowych MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka o smaku poziomkowym 150 ml wody DODATKOWO ok. 60 krakersów 2/3 puszki masy krówkowej 2/3 słoika dżemu porzeczkowego 2 garści migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie 300 ml mleka(...)wykładamy na nie przygotowaną masę budyniową. Na wierzch układamy kolejną warstwę krakersów, którą smarujemy masą krówkową. Następnie układamy trzecią warstwę krakersów, na którą wykładamy dżem porzeczkowy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami. Całość odstawiamy do lodówki
Przepiski.plszklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku Mus waniliowy (proporcje na 2 musy): 2 x 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 x 2 łyżki cukru pudru 2 x 1 łyżka żelatyny 2 x 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku Dodatkowo: garść płatków czekoladowych lub ok. ok. 50 g startej gorzkiej(...)powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać i aromat waniliowy w proszku, wymieszać. Mus waniliowy - mus waniliowy najlepiej ubić osobno na każde przełożenie, ponieważ szybko nam zwiąże. 1 schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 1 łyżkę żelatyny i nadal ubijamy całość na najwyższych obrotach. Na koniec
Ciastka - domowe słodkościcukru z wanilią szczypta soli 1 czubata łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 większe jajka lub 5 mniejszych ½ szklanki oleju SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 140 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na formę o wymiarach(...)minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy. Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Przygotowuję polewę. W rondelku podgrzewam 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Gdy jest gorąca dodaję połamaną na kawałki czekoladę, mieszam rózgą do rozpuszczenia. Robię to na małej mocy palnika cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewam polewą, dekoruję orzechami włoskimi, bakaliami
Zasmakuj Kuchnizrobić słony karmel – niezbędnik Przygotowanie słonego karmelu w domu jest zdecydowanie prostsze niż mogłoby się wydawać. Do zrobienia solonego karmelu wystarczą tylko 4 składniki : cukier, masło, śmietana kremówka sól Niezbędny jest również rondel lub nieduży garnek z grubym dnem lub z nieprzywierającą powłoką . Dzięki temu nie musicie się obawiać, że sos się przypali. Przyda się również silikonowa szpatułka , która(...)solony karmel Całkowity czas przygotowania 10 min. Porcje 1 porcja Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 200 g cukru 80 g masła 120 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki soli Kroki Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i/lub nieprzwierającą powłoką. Podgrzewaj go na małym ogniu, cały czas mieszając i zbierając dokładnie z boków garnka. Mieszaj
Na-talerzu.plzimnego Masa serowa 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia w temperaturze pokojowej 100 ml śmietany kremówki schłodzonej 70 g cukru pudru 150 g ciastek Oreo pokruszonych Dekoracja 350 ml śmietany kremówki schłodzonej ¾ łyżki cukru pudru
Na-talerzu.plCiasto makowa dama to pyszne przekładane ciasto składające się z biszkopta makowego oraz pyszne masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz galaretki. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. To smakowite ciasto kojarzy mi się ze świętami. Zazwyczaj szykuję je na Święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W ciągu roku również często pojawia się(...)Pieczemy 35 minut, grzanie góra dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem przestygniętą galaretkę. Gotową 3/4 gotowej masy wykładamy na jeden płat biszkopta i przykrywamy
Alle Dobre!