miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Gotowy krem karmelowy od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. II SPOSÓB: Składniki: 180 g serka mascarpone, schłodzonego 70 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 100 – 130 g karmelu, do smaku, schłodzonego Składniki na ok 170-180 g karmelu: 112 g drobnego cukru 30 g masła (min. 82% tłuszczu) 100 ml śmietanki(...)kremówki 30/36%* Wykonanie karmelu: Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na mniejszym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Trzeba uważać, aby cukier nie przylepił się do ścianek garnka. Po chwili, gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zobaczymy że robią się grudki. Łyżką rozcieramy […] Artykuł KREM KARMELOWY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego
Kuchnia MagdaLenynastępnych dniach aż do świąt kolejne inspiracje. Składniki na 2 porcje: 2 szklanki mleka tabliczka mlecznej czekolady tabliczka gorzkiej czekolady naturalny olejek waniliowy garść pistacji 200 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru Mleko podgrzewamy w garnku, aż będzie gorące . Następnie dodajemy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści delikatnie mieszając. Dodajemy olejek pistacjowy, celowo nie podałam ilości(...)zależy jak intensywny wybierzecie. Ja kupiłam naturalny olejek i dodałam 2 łyżeczki. Sami musicie próbować jaki smak chcecie uzyskać. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. Pistacje siekamy bardzo drobno. Gorącą czekoladę przelewamy do kubków lub filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną oraz pistacjami
noteskulinarnyfigamaślane- 200g 70g masła Twaróg w wiaderku-1 kg- zmielony (na sernik) 4 jajka 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego śmietana kremówka 30% mała (100g) puszka masy krówkowej / karmelowej np. z Biedronki Robimy!! Najpierw szykujemy spód: ciasteczka maślane kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wylepiamy spód formy do pieczenia (okrągła, tortownica(...)minimum 20cm-ja robię w 23cm). Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Schładzamy. Ser wrzucamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy Dodajemy kremówkę, miksujemy i nie przestając dodajemy po kolei jajka. Powstanie puszysta gładka masa. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej i lekko ciepłej dodajemy czubatą łyżkę masy
LatosiowydomCountry bez pieczenia Składniki: Masa nr. 1 ekspandowana pszenica w miodzie: 1 szklanka ekspandowany ryż: 1 szklanka gorzka czekolada: 100 g śmietana 30 % : 50 ml Masa nr. 2 śmietana kremówka 30 % : 300 ml mleko w proszku: 0,5 szklanki żelatyna: 2 łyżeczki mleko: 100 ml cukier: 2 łyżki Masa nr. 3 śmietana kremówka 30 % : 300 ml czekolada deserowa
Kuchnia Na WypasieDeser kinder bueno to świetna propozycja na lekką i słodką przekąskę w ciagu dnia. Składniki na 2 porcje: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 batoniki Kinder Bueno 250g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 2 łyżki kakao garść rozdrobnionych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy nutellę, pokruszone batoniki oraz orzeszki ziemne. Wszystko razem dokładnie
Wasze Przepisypołączenie. Zrobiłam także galaretkę z piwa smakowego Somersby Sparkling Rose i to dopełniło całość. Myślę, że Wam posmakuje. Składniki na 5 porcji: 300 ml mleka 500 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego gałązka mięty składniki do przygotowania galaretki: 500 ml piwa smakowego ( ja użyłam somersby sparking rose) 3 łyżeczki(...)cukru 2 łyżeczki żelatyny Mleko oraz śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz gałązkę mięty . Następnie podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Do małej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i dodajemy 2 łyżki mleka, czekamy ,aż żelatyna napęcznieje. Gdy mleko będzie gorące ( nie można go zagotować) zdejmujemy z ognia, wyciągamy gałązkę mięty i dodajemy
noteskulinarnyfigaważne na co się zdecydujecie, ten sos ze wszystkim będzie smakował wybornie. Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonego mięsa wieprzowego 500g pieczarek 400ml bulionu wołowego 200ml śmietanki kremówki 2 ząbki czosnku połowa cebuli 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanego świeżego szczypiorku i trochę do posypania(...)patelni. Do tego przekładamy podpieczone klopsiki oraz całe soki które zostały na talerzu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na mały i dusimy całość około 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy kremówkę, delikatnie ale dokładnie rozprowadzamy ją w sosie. Całość próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia. Całość posypujemy z wierzchu natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy gorące
Smaczna Stronaumieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ, aby go uzyskać należy co najmniej dzień wcześniej puszkę mleka wstawić do lodówki) (najlepsze mleko(...)kokosowe powinno zawierać nie mniej niż 70% ekstraktu kokosowego, moje miało 71%) * 5-6 łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą
Zrób to smacznieśrednicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki. składniki na masę serową: 750 g sera białego, trzy krotnie zmielonego 250 ml śmietanki kremówki 3 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej ok. 7-10 pierniczków lukrowanych wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pierniczków(...)przez ok. 60-70 min, aż wierzch będzie rumiany. Upieczony studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony schładzamy w lodówce przez noc. składniki na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki serka mascarpone 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru lub do smaku opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu lub do smaku dodatkowo: pierniczki do dekoracji wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem
Domowy Smak Jedzeniamakiem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 3 średnie jajka w temp. pokojowej 200 g drobnego cukru 120 ml śmietany kremówki w temp. pokojowej 75 g masła 10 g maku 2 łyżki otartej skórki z cytryny 170 g mąki pszennej 1½ łyżeczki(...)Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru 120 ml śmietany kremówki w temperaturze pokojowej 75 g masła 10 g maku 2 łyżki otartej skórki z cytryny 170 g mąki pszennej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Glazura
SprawdzonaKuchnia.plwoda +sól) - 2 łodygi selera naciowego - 1 korzeń pietruszki - 3 marchewki - kawałek białej części pora - 0,5kg obranych ziemniaków - 0,5kg świeżego (lub mrożonego kalafiora) - pęczek koperku - 2 łyżki kremówki (można pominąć) - sól do smaku - 1/2 pęczka natki pietruszki (nie jest konieczne) Bulion zagotowujemy w garnku (uzupełniamy wodą do ok. 2l). Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę obrane marchewki, korzeń(...)potrzeby uzupełniamy płyny gorącą wodą. U nas każdy preferuje inną gęstość zupy. Na szczęście uzupełniamy się, część lubi rzadsze, część meeeega gęste. Ja dodaję pod koniec jeszcze 2 łyżki kremówki (na cały gar zupy). Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowewędzonego boczku 160 g tartego sera mozzarella 120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i zagnieść składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię(...)będzie lekko zarumieniona. Przekładamy do miski. ✅boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. ✅ W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, mąki, soli i pieprzu. Jajeczną mieszankę przelać do miski gdzie znajduje się cebula, kiełbasa i boczek. Dodajemy starty ser mozzarella i gotową mieszankę przelewamy na wcześniej upieczony spód. Na górę
Niezły Młynektortownica o średnicy 26 cm 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 600 ml śmietany kremówki 36% słoik dżemu truskawkowego 2 tabliczki białej czekolady (200 g) serek mascarpone 3 łyżki cukru pudru pół szklanki przegotowanej wody z cytryną lub likierem owocowym Białka oddzielamy od żółtek.Następnie ubijamy(...)możemy zagotować!!! Zdejmujemy z ognia,studzimy a następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.Najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pozostałe 300 ml kremówki ubijamy z cukrem pudrem .Możemy dodać kilka kropli barwnika spożywczego- u mnie różowy. Jeden biszkopt nasączamy 1/3 wody z cytryną.Smarujemy połową dżemu oraz połową masy z białą czekoladą.Przykrywamy
Przepisy mojej mamyurodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym. Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać! Składniki: biszkopt z 6 jaj 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 czekolady białe -razem 200 g 200 ml śmietanki kokosowej 100 g wiórek kokosowych 8 łyżek dżemu malinowego opcjonalnie cukier puder pralinki rafaello, maliny i wiórki kokosowe(...)dekoracji Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka,dodajemy połamaną czekoladę i połowę śmietanki kokosowej.Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się czekolady.NIE GOTUJEMY!! Studzimy i wkładamy do lodówki ,najlepiej na całą noc.Śmietana musi dobrze się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!! Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie
Przepisy mojej mamy