ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:153/892)

Korzenne ciasto czekoladowe na winie 59

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao - dałam czarne 1 słoik konfitury czereśniowej lub wiśniowej 20 dag czekolady Toblerone ciemnej 200 ml śmietany kremówki 30 % 100 gram białej czekolady Śmietanę z białą czekoladą rozpuszczamy dzień wcześniej,  by spędziła noc w lodówce. Ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto na chwilę przed degustacją(...)opada po wyciągnięciu z piekarnika. Po zupełnym wystudzeniu smarujemy wierzch grubą warstwą czekolady Toblerone ( kolejne 100 gram ) rozpuszczonej z dwoma, trzema łyżkami śmietanki. Jak już wspomniałam, dzień wcześniej śmietanę kremówkę podgrzewamy na małym ogniu, aż do wrzenia. Wrzucamy tabliczkę połamanej na kostki białej czekolady i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem ciasta, śmietanę

Kronika Piekarnika
Tort serowy na miodowym cieście 62

jajko 30 gram cukru 3 łyżki miodu lub golden syropu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego 2/3 szklanki kremówki 30 % 2 - 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżeczki 3/4 szklanki cukru pudru Wkładka wiśniowa: 1/2 słoika konfitury wiśniowej lub czereśniowej 2 łyżki galaretki malinowej(...)proszku Polewa ajerkoniakowa: 2/3 szklanki ajerkoniaku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto miodowe: Masło roztapiamy w rondelku z miodem i cukrem, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem, solą, cynamonem, wbijamy jajko i wlewamy wystudzoną masę miodową. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinę, by stwardniało. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy na dwa cienkie

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów kawowych 63

kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy. Miękkie masło wkładamy do miski i miksujemy na aksamitną masę z kukułkowym kajmakiem. Wlewamy czekoladę, ponownie miksujemy. Na koniec powoli wlewamy kremówkę, miksujemy jeszcze przez krótką chwilkę. Gotową masę wkładamy do lodówki. Masa nr 2 - kawowa: 250 gram mascarpone 200 gram śmietany kremówki 30 % 2 - 3  łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy

Kronika Piekarnika
Biszkopt subtelny z rabarbarem w śmietanie 65

mianem subtelnego. Smak i puszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość i pastelowy przekrój są bardzo wdzięczną, wiosenną kompozycją(...)przestudzenia. Składniki masy rabarbarowo - śmietanowej: 3 gałązki rabarbaru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru sok z jednej cytryny ( połowa do ponczu, połowa do rabarbaru ) 1 kubeczek śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki białej czekolady Wykonanie: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na 5 min do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej

Kronika Piekarnika
Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie 71

połowy cytryny, łyżka cukru, 1/2 szklanki wody Składniki masy serowej: 1 szklanka czerwonego agrestu 1 łyżka cukru 4 łyżeczki żelatyny 250 gram sera mascarpone 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 1/2 szklanki cukru pudru Składniki polewy czekoladowej: 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 50 gram czekolady kawowo - białej ( kupuję w Aldi ) 100 gram białej czekolady

Kronika Piekarnika
BABECZKI CIASTECZKOWY POTWÓR 79

mąki pszennej * pół szklanki cukru * 100 g masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 2 jajka * 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany Składniki na krem: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * kilka kropel niebieskiego barwnika  spożywczego Dodatkowo: * kilka ciastek (wykorzystałam ciasta, które upiekłam z gotowego mixu od  Baking Concept , wpis na temat ciastek(...)babeczek ułożyć papilotki. Do każdej wylać ciasto na 3/4 wysokości foremki.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30 minut. Babeczki wystudzić. W misce ubić śmietanę  kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kilka kropel niebieskiego barwnika, wymieszać. Krem śmietanowy przełożyć do worka cukierniczego z ulubioną tylką. Przestudzone babeczki udekorować na całej powierzchni kremem

Zrób to smacznie
Poduszkowiec 119

wykonaniu i efektownie wygląda :). Bardzo polecam :). Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka opcjonalnie - 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g ) 80 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią Składniki na ciasto czekoladowe: 250 g mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masa serowa: Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.  Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia. UWAGA: Użycie śmietanki kremówki nie jest konieczne, jednak jej dodatek powoduje, że masa serowa jest delikatniejsza ( śmietanka również powinna być w temperaturze pokojowej ). Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić

Opowieści z piekarnika
TORT KOKOSOWY 92

dużych) mąka pszenna (125 g) cukier (200 g) orzechy laskowe zmielone ( 100 g) sól (szczypta) Krem kokosowy : biała czekolada (200 g) mleko kokosowe z puszki (50 ml.) śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.) mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (40 g) wiórki kokosowe (50 g) ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka) Składanie i Dekoracja : mleko kokosowe z puszki(...)wodnej lub mikrofali. Studzimy. W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie  ekstrakt kokosowy . W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do masy mascarpone, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem się schłodził. 3.) Składanie tortu

RITA food channel
Pijana śliwka 1077

nutellą: 250 g miękkiego masła 400 g kremu czekoladowo-orzechowego (dałam mniej) 125 g serka mascarpone Dodatkowo: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych 120 g deserowej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, zalewamy rumem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy rum zabulgocze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do czasu aż cały(...)śliwki, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów kakaowych nasączamy połową mieszanki kawowej. Rozprowadzamy na nim cienką warstwę powideł. Wykładamy krem ze śliwkami, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy go resztą ponczu. Kremówkę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy (wierzch można dodatkowo udekorować polewą

Smaki Na Talerzu
Kokosowy 3 Bit 98

herbatniki kakaowe (około 60 szt.) Krem budyniowy: budyń kokosowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej) Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru Do posypania: wiórki kokosowe Ugotować budyń na bazie 1,5 szklanki mleka, z 4 łyżkami cukru(...)wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową )   ułożyć 1 warstwę ciastek. Posmarować je kremem budyniowym (fot.1) . Następnie na warstwie kremu ułożyć drugą warstwę ciastek. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em na sztywno. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę kajmakową. Posmarować nią ciastka  (fot.2)  i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Do odłożonej śmietany

Świat Ciasta
Smakowa kawa latte - z cynamonem, nutellą, białą czekoladą 196

czekolada rozpuści się. Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy. Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy tartą czekoladą. 2) Latte z nutellą i bitą śmietaną Kawa z mlekiem, dodatkiem nutelli(...)krem rozpuści się. Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy. Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy posiekanymi orzechami. 3) Latte macchiato z cynamonem Latte macchiato z cynamonem oraz miodem

Kuchnia MagdaLeny
Kremowa zupa z jadalnych kasztanów 78

Składniki: ZUPA Z KASZTANÓW 1 kg świeżych kasztanów jadalnych 1,5 litra bulionu jarzynowo – drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku BIO 2 łyżki masła 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30 % 30 g crème fraîche sól i grubo mielony czarny pieprz DODATKI I DEKORACJA kilka kasztanów jadalnych 1 czubata łyżka cukru kokosowego odrobina śmietanki kokosowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)środka i odłóż na bok. Pozostałą zawartość zblenduj na gładko przez kilka minut. Zupę kasztanową przelej przez drobne sito, nadając jej kremowości i akstamitności. Do zupy wlej śmietankę kremówkę i tłustą śmietanę crème fraîche. Dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. DEKORACJA ZUPY KASZTANOWEJ Wyjęte przed rozdrabnianiem kasztany posiekanej nożem na drobniejsze kawałki. Przełóż je na patelnię, oprósz

ProstePesto.pl
Tort Szwarcwaldzki (Czarny las) 153

ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru

Andzia Pichci
Udka balsamiczne z pieczarkami 121

mięso kruszeje i robi się delikatne. Po zamarynowaniu mięsa, w tej samej marynacie podsmażamy na patelni pieczarki, aby nabrały smaku oraz aromatu. Następnie po lekkim odparowaniu i dodaniu śmietanki kremówki, otrzymujemy kremowy sos balsamiczny, w którym pieczemy całe danie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietuszki, która nadaje przyjemnej świeżości. P.S. To jeden z tych przepisów, do których warto wracać! Składniki(...)rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pieczarki i smażymy około 5-7 min. Następnie wlewamy marynatę pozostałą z mięsa i gotujemy 2-3 min. Dodajemy śmietankę kremówkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i przenosimy do naczynia z udkami. Część sosu pozostawiamy do podlewania mięsa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min. W trakcie

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczna babka czekoladowa gotowana w garze 78

gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka kropli olejku z prawdziwej wanilii 50 ml letniego mleka krowiego POLEWA CZEKOLADOWA 200 g mlecznej czekolady Milka 50 ml śmietanki kremówki 30 % (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BABKA KAKAOWA W rondelku podgrzej kostkę masła jedynie do roztopienia, nie gotuj masła. Po rozpuszczeniu pozostaw do całkowitego przestudzenia, masło możesz wystudzić w kąpieli(...)formy. Ugotowaną babkę wystudź i wyjmij z formy obracając ją do góry nogami. POLEWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ Tabliczkę czekolady połam na kostki. Przełóż do metalowej miseczki i dolej śmietankę kremówkę. Miskę wstaw do garnka z gorącą (nie gotującą się) wodą, starając się by woda nie wlała się do czekolady. W tak przygotowanej gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę do powstania sosu

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania