szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki sok z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy 1 laska wanilii (ziarenka) skórka otarta z 1/2 cytryny 3/4 szklanki rodzynków 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie) wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło(...)misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt “sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki. Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach soku z pomarańczy. Do twarogu dodajemy sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę cytrynową. Z laski waniliowej wyjmujemy ziarenka i przekładamy do twarogu. Całość miksujemy
Raj dla Podniebieniaaromatycznym sosem z owoców, wykorzystując go jako polewę do sernika. Ale aby taka sytuacja nie zaistniała, można temu zapobiec, dodając do masy serowej na etapie przygotowywania ciasta nieco śmietanki kremówki lub 2-3 łyżki serka ricotta. Wilgotność zależy także od rodzaju twarogu. Jeżeli widzimy, że nasz ser jest suchy, koniecznie należy go „nawilżyć”, co też ma wpływ na puszystość sernika(...)Puszysty sernik uda się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić mu właściwe
Raj dla Podniebieniapieczeniem: 50 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm Składniki Biszkopt : 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju szczypta soli Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: 1 duży banan lub 2 małe 1/2 puszki masy kajmakowej 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie 1. Białka ubić na sztywno(...)stopni, grzanie góra- dół. Gotowy biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 5. Przestygnięty biszkopt posmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć pokrojonego w plasterki banana. 6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. 7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. 8. Wierzch ciasta posypać startą na tarce czekoladą. 9. Ciasto
Alle Dobre!Miałam już kiedyś na blogu przepis na babkę z kremówką, ale przyznam szczerze, że zmodyfikowałam poprzednie proporcje, bo nie do końca byłam z nich zadowolona 😉. Babka jest mega puszysta, lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanascie minut. Zawsze staram sie, aby składniki do wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka(...)śmietana) tylko miały temperaturę pokojową, polecam przestrzegać tej zasady. Składniki: (na dużą foremkę z kominkiem) 7 jaj 370 ml śmietanki kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości
Walijskie Pichcenieserowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (np. President) 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 120 ml gorącej wody Masa cappuccino: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody 4 łyżki cappuccino czekoladowego (proszek) Dodatkowo: puszka ananasów (565 g) 15 kakaowych herbatników 2 galaretki cytrynowe(...)składników. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę do lekkiego stężenia. Masa cappuccino: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodać cukier puder, a następnie wsypać proszek cappuccino. Pod koniec wlać żelatynę. Gotową masę wyłożyć na ciasto i ponownie całość wstawić na godzinę do lodówki
Alle Dobre!Przygotowałam instrukcję w wersji pisemnej, jak i wideo, na którym zobaczycie cały etap przygotowania tego smakołyku. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWA KRÓWKA Składniki KREM ŚMIETANOWO- KOKOSOWY 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 80 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki żelatyny 60 ml wody DODATKOWO 1/2 puszki masy kajmakowej 1 opakowanie krakersów 1 opakowanie herbatników 50 g czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy stopniowo wiórki kokosowe. Następnie wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną masę dzielimy na 3 części. Na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy
Przepiski.plzachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. PRZEPIS NA CIASTO Z KIWI Składniki BISZKOPT 120 g cukru 140 g mąki 4 jajka szczypta soli MASA 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka przezroczysta 250 ml gorącej wody DODATKOWO 1 galaretka agrestowa 500 ml wody 2 kiwi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle(...)pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą galaretkę przezroczystą. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy
Przepiski.plPRZEPIS Składniki Biszkopt: 120 g mąki pszennej 150 g cukru 40 g kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka przezroczysta (75 g) 200 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 opakowanie rogalików 7 Days mini Przygotowanie 1. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować(...)suchego patyczka. 6. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, , a następnie podzielić na dwa blaty. 7. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą galaretkę. 9. Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę przygotowanej masy śmietanowej. Na masie ułożyć rogaliki 7 Days mini. 10. Na rogaliki
Alle Dobre!skomplikowanych składników. Zdecydowanie jest to ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w niecałe 30 minut. PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 36 kakaowych herbatników 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru 1 słoik dżemu porzeczkowego 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie 1. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych(...)oczkach. 2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. 3. Następnie stopniowo dodawać mascarpone. Pod koniec ubijania wsypać startą czekoladę. 4. Formę 20×20 Wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i posmarować 1/3 dżemu porzeczkowego. Na dżem wyłożyć 1/3 przygotowanej masy. 6. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników. Posmarować dżemem
Alle Dobre!CIASTO BANANOWA STRACIATELLA Składniki BISZKOPT 5 jajek 120 g mąki pszennej 160 g cukru 35 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM STRACIATELLA 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka ricotta 3 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej 1 śmietan fix DODATKOWO 10 biszkoptów podłużnych 2 galaretki agrestowe 2 banany 700 ml gorącej wody(...)blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy ricottę, a następnie startą na tarce czekoladę. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan fix. Połowę przygotowanej
Przepiski.plwindow.adsbygoogle || []).push({}); Skladniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) szczypta soli Krem śmietankowy: 700 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1cukier waniliowy 2 opakowania śmietany y fix DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej 150 g orzechów włoskich łuskanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kremowy puch sposób wykonania(...)podłogę z wysokości 50 cm. Nastepnie studzimy w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i nożykiem oddzielamy boki. Odpinamy formę i kładziemy biszkopt do góry nogami i oddzielamy papier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy 2 opakowania śmietany fix. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 płaty. Na pierwszy płat wykladamy połowę ubitej śmietany. Przykrywamy drugim płatem
Olcia gotuje!