Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu 2 łyżki soku z aronii dodatkowo: dżem jeżynowy lub inny ciemny cukier puder do posypania Wykonanie: piekarnik(...)przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorący ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę lużno zwinąć i odstawić do przestudzenia mascarpone, cukier i śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Dodać rum i sok z aronii (aronię dodałam dla koloru) i ubijać razem przez chwilę rozwinąć roladę i posmarować dżemem, następnie równomiernie rozłożyć krem. Przy pomocy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako, że jestem mieszkanką województwa małopolskiego, a zarazem powiatu wadowickiego i mam do papieskiego miasta 10 minut drogi nie mogłam nie jeść i nie zrobić kiedykolwiek w życiu KREMÓWKI. Ten deser jest słodki, pyszny i lekki. Na pewno zasmakuje każdemu. Polecam spróbować. Jest prosta i szybka(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: ok. 15 Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut
Gotuję TestujęIlość warstw z masłem orzechowym musi równoważyć warstwa czekoladowa, by wafel nie był za suchy. Składniki: paczka wafli 1/2 szklanki masła orzechowego 150 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietany kremówki 4-5 łyżek kwaskowatego dżemu Wykonanie: w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia rozsmarować połowę przestudzonej czekolady na waflu. Smarować stronę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 200 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 200 g wiórków kokosowych Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) . Mąki(...)miksujemy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Budyń również miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do budyniu dodajemy ubitą kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki
Słodka Stronaskórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko(...)rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa zacznie tężeć, posmarować nią ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania. Składniki : 1,5 kg surowych ziemniaków sól 1 jajko(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania 330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól
vaniliowoczekoladowaoleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm. Jajka rozmącić z kremówką, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać startą mozzarellę i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Ułożyć różyczki kolorowych kalafiorów i połówki pomidorków koktajlowych. Lekko skropić wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: jajka , kalafior , kremówka , mozzarella , ziemniaki
https:KKuchniaMniamśrednicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami(...)pieczenia. Podpiec spód w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec jeszcze 12 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować nadzienie. Mascarpone, kremówkę, kajmak, jajko i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupnej 300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Wierzch migdałowy : 75 g masła 75 g cukru 75 g kremówki 200 g migdałów w płatkach Ponadto: 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu do posypania Wykonanie : 1. Tortownicę natłuścić. N tym etapie nie wysypujemy tortownicy bułką ponieważ(...)obręczy i pozostawiamy do przestudzenia. 9. W tym czasie przygotowujemy chrupki wierzch. Do rondla wkładamy masło i je rozpuszczamy. Od razu gdy się rozpuści wsypujemy cukier i wlewamy kremówkę. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Szybko wsypujemy płatki migdałowe , mieszamy do połączenia i natychmiast zdejmujemy z palnika by masy nie przypalić !. 10. Na podpieczone ciasto wylewamy masę migdałową
vaniliowoczekoladowatarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 175 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 żółtko krem tymiankowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 6 gałązek tymianku 250 g serka mascarpone 1 łyżka płynnego miodu dodatkowo: 3 łyżki dżemu figowo-winogronowego 4 duże figi 2-3 gałązki tymianku Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać(...)pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 12 minut. Zdjąć z ciasta obciążenie i papier. Piec w 200 st. 6-8 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzić. Kremówkę przelać do rondelka, dodać tymianek i zagotować. Zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 30-60 minut. Odcedzić, schłodzić w lodówce przez noc. Kremówk ubić z mascarpone i miodem na sztywny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Składniki : duża puszka brzoskwiń , pól szklanki kremówki, sok z cytryny i pomarańczy, 2 łyżeczki żelatyny, 5 dag czekolady, 2 łyżki słodkiej śmietanki, cukier waniliowy, Przygotowanie : Brzoskwinie osączyć i pokroić na cząstki. Zalewę wymieszać z sokiem z cytryny(...)pomarańczy, podgrzać, wsypać żelatynę. Mieszać , aż się rozpuści. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce. Gdy zastygnie pokroić w kostkę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym. W pucharkach układać na przemian warstwy brzoskwiń, galaretki i bitej śmietany. Czekoladę połamać na małe kawałki. Wlać słodką śmietankę. Podgrzewać na wolnym ogniu , mieszając cały czas, aż czekolada się rozpuści. Deser udekorować polewą czekoladową i owocami
Pysznosci Babci Basiżeby wierzch się wyrównał. Po zdjęciu blaszki wystarczy delikatnie usunąć papier do pieczenia, który powinien odejść bez problemu. Kolejny etap , to polewa : Składniki : 100 ml śmietany kremówki, 2 czekolady mleczne, 1 biała czekolada, Ponadto potrzebny nam będzie : woreczek foliowy grubszy ( ja miałam specjalny rękaw cukierniczy. trójkątny mały , oraz patyczek -do robienia wzoru, Na małym ogniu podgrzewamy śmietanę kremówkę
Pysznosci Babci BasiNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. SKŁADNIKI : 50 dag sera twarogowego z wiaderka, 0.5 szkl. pudru cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 300 ml kremówki 30 %, 100 gram czekolady gorzkiej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady mlecznej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady białej Wedel lub Goplana, 1/3 szkl. wody, 3 łyżeczki żelatyny. herbatniki(...)wyłożyć folią spożywczą . Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem . Twaróg podzielić na trzy równe części . Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać . Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać . Wylać do formy i wyrównać
Pysznosci Babci Basikruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rumu poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru dodatkowo: 1 małe mango 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny(...)wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!