ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:120/892)

Kawowa panna cotta z sosem karmelowym 127

również do przeczytania końca posta, bo czeka tam dla Was mała niespodzianka, którą przygotowaliśmy wspólnie z Tommy Cafe . ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Kawowa panna cotta: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki cukru (lub erytrytolu) 60 ml mocnego espresso 3 łyżeczki żelatyny Galaretka kawowa: 200 ml świeżo zaparzonej kawy 1 łyżeczka żelatyny Sos karmelowy(...)opcjonalnie): 200 g cukru 50 g masła 150 ml śmietany kremówki 30% szczypta soli morskiej * PRZYGOTOWANIE Galaretka kawowa Żelatynę mieszamy z 1 łyżką zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. Łączymy z kawą i czekamy, aż mieszanina ostygnie. Galaretkę wlewamy do kokili i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kawowa panna

Food Square
Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym 165

ziemniaczanej 1 jajko 2 garście jarmużu 1 łyżka oleju Składniki na sos: 300-400 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju+kawałek masła 200 ml śmietany kremówki koperek sól, pieprz Wykonanie:  ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę jarmuż pozbawić grubej łodygi, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem(...)kurki przekroić na pół. Na patelni poddusić obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kurki i dusić do momentu, aż odparuje cały płyn z patelni. Kurki krótko podsmażyć, dolać śmietanę kremówkę. Po kilku minutach gdy sos się zagęści grzyby posolić i oprószyć pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem odcedzone kopytka podawać z sosem kurkowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką 351

powrotem do formy, w której się piekło. Kiedy krem brzoskwiniowy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód i odstawić do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimną, ale płynną galaretką. Wylać na zastygniętą warstwę brzoskwiniową. Zanim pianka całkiem stężała, za pomocą łopatki z ząbkami zrobiłam wzorek. Polewa. Wodę, kakao i cukier(...)zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami Tagged: brzoskwinie , czekolada , galaretka , kawa , kremówka

https:KKuchniaMniam
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 178

szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj(...)jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem

Plate of Joy
Rolada bezowa z jeżynami 167

jajek   240 g drobnego cukru   choc można jeszcze więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny   dodatkowo: garstka jeżyn(...)gotować 10-15 minut, aż się rozpadną i odparuje część wody. Przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Wlać do dzbanuszka mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Na końcu wmieszać rum i wanilię roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić do lodówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami 177

Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy   600 ml śmietanki kremówki 30% 2 op. fixu do ubijania śmietany  ok. 3-4 łyżki cukru pudru nieduży k oszyczek malin Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć(...)temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".    Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy do przestygnięcia.  Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy z byt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło) . Do śmietany dodajemy maliny (część zostawiamy

Słodka Strona
Obłędny Sernik krówkowo-waniliowy. 211

krówki, Smacznego. Składniki:  Na masę serową: 500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 2 łyżki ekstraktu waniliowego 60 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 36% 20 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka stołowa) 400 g (1 puszka) masy krówkowej(kajmakowej) Na spód:  180 g herbatników  15 g ciemnego kakao 70% 50 g roztopionego(...)gładką masę by nie było grudek. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy oraz pojedynczo wbijać całe jajka.  3. Mąkę przesiać i wmieszać drewnianą łyżką do masy serowej. Dodajemy kremówkę, Mieszamy całość tylko do połączenia!!! (by nie napowietrzać masy) 4.. Masę serową dzielimy. Masa jasna, którą odkładamy ma stanowić 1/3 do pozostałej części (2/3) dodajemy 200 g masy kajmakowej połowa

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Kinder Country 210

przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej. Im starszy, tym lepszy i bardziej przypomina sklepowy batonik. Moja tortownica ma 26 cm średnicy. Potrzebujemy: około 200 g herbatników 660 ml śmietanki kremówki 200 g serka, ja użyłam serka "Mój ulubiony" ale może też być serek mascarpone 2 tabliczki czekolady (ja użyłam mlecznej i gorzkiej) 3 i pół szklanki pszenicy preparowanej w miodzie(...)nich 3 szklanki pszenicy i dokładnie razem mieszamy. Całość wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki. Na niewielkim gazie podgrzewamy resztę śmietanki kremówki z połamanymi na kawałeczkami czekoladami, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Po rozpuszczeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Całkiem zimną polewę wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy resztą pszenicy preparowanej. Odstawiamy

MamaOskarka
Deser stracciatella z owocami leśnymi 223

przygotowała moja córka - lat 15 :)  Będzie kto miał przejąć blog w przyszłości ;)     SKŁADNIKI (na 4 porcje) 160 g dobrego musli 4 łyżeczki miodu 200 g śmietany kremówki (lub w wersji light greckiego jogurtu) 125 g serka mascarpone 1/3 tabliczki czekolady deserowej 2 garście malin 2 garście borówek (u mnie amerykańskich) (lub ulubionych/dostępnych owoców)  PRZYGOTOWANIE Płatki(...)mieszamy z miodem i układamy na dnie pucharków/szklanek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy (nie dodajemy tu żadnego cukru, gdyż spód z miodem da nam słodycz). Na koniec dodajemy gorzką czekoladę - mieszamy łyżką i przekładamy na płatki. Na całości rozkładamy owoce. Smacznego :)   Zapraszam na  fanpage

Moje Kuchenne Rewelacje
Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem 214

innego 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane 100 g surowego, wędzonego boczku 150 ml śmietany kremówki natka zielonej pietruszki parmezan - opcjonalnie Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki z gąbczastym środkiem(...)zeszklić na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojony w paski boczek i smażyć około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) 283

przede wszystkim dziec i .. . Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Składniki: 4 00 ml mleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy(...)pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia.  Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło) . Do ubitej śmietany dodajemy mleko z roztopionymi piankami (tuż przed dodaniem energicznie je mieszamy ) - łącz ymy składni ki i delikatnie miksujemy do mo mentu otrzymania gładkiej ko nsystencji

Słodka Strona
Borówkowa Pana Cotta 216

dopełnią świeże borówki i bita śmietana.  Polecam bardzo bardzo;)  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.  Składniki: 400 g borówek  250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny  120 g cukru  bita śmietana do dekoracji  świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku(...)cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree i kwasek cytrynowy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu, dokładnie wymieszać, pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej

Krakowskie smaki Ani
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 168

proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 3 truskawki Dna dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem(...)straciła smak surowości, owoce nie powinny się rozpadać). Zdjąć z palnika, dodać odcisniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce, aż masa zacznie gęstnieć. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Ułożyć blat ciasta na paterze lub talerzu, wyłożyć śmietanę. Na wierzchu ułożyć truskawki, przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta migdałowa z truskawkami i kremem amaretto 230

mąki orkiszowej jasnej 630 90 g mielonych migdałów 90 g masła 50 g ksylitolu/cukru 1/2 żółtka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto 2-3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 400 g truskawek 1/2 op. Tortengussu Wykonanie: w misie robota zagnieść  mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym(...)przełożyć ciasto na papierze do foremki. Zdjąć papier. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem wylożyć krem na wystudzony spód i ułożyć gęsto, umyte, wysuszone i odszypułkowane truskawki. Najlepiej, by były mniej więcej jednakowej wielkości przygotować Tortennguss wg instrukcji na opakowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 257

teraz pora na nie więc.... Polecam bardzo  ;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej  6 łyżek cukru  opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego  300 ml śmietanki kremówki  opakowanie żelatyny w listkach  2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu(...)pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić. Mleczko skondensowane za pomocą miksera spulchnić, następnie dodać kremówkę i ubijać do czasu, aż masa będzie lekko gęsta, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać. W między czasie rozpuścić w 700 ml wrzątku dwie truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania