ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:120/892)

Szybki tort z owocami 209

Tort o średnicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy(...)efektu suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera i ubijamy pod koniec dodając mascarpone i cukier. Próbujemy i dosładzamy według preferencji.  Zaparzamy silną herbatę.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Układamy blat

Kolizje Smaków
Lody z pieczonymi w porto truskawkami 144

maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać  cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez(...)minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z pieczonymi w porto truskawkami 144

maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów) 750 g truskawek 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonej laski wanilii 100 ml porto 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w formie, posypać  cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez(...)minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, na wierzch wyłożyć pozostały mus, zrobić widelcem esy-floresy. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 158

ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej kawy dodatkowo: 3 łyżki kakao Białka ubić, pod koniec partiami dodając najpierw zwykły(...)piec jeszcze przez 50-60 minut. Ostudzić. Żółtka ubić z 25 g cukru pudru na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić lody na 2-3 godziny do zamrażarki. Na talerzu ułożyć pierwszy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto 'Milky way' bez pieczenia 275

czekoladowych herbatników 200 g masła pół szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3,5 szklanki mleka w proszku (łącznie ok. 280 g) 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietany kremówki Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. Kwadratową foremkę o wym. 20x20(...)dnie herbatniki, jeden przy drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i ponownie na wierzchu ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to zrobić znajduje się w zakładce "Uwagi praktyczne"). Polewę wylać na wierzch ciasta. Całość przykryć i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyciągnąć

Słodkie inspiracje
Odwrócony włoski deser 150

góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :)   Tortownica : średnica 26 cm     Składniki: 500 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 30 % 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych(...)średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą

Różne smaki w kuchni
Różowe lody z czerwonych pomarańczy. I wiosna 172

pomarańczowo-malinowe z różowym pieprzem Składniki: (na 1,3 l lodów) 350 ml soku z czerwonych pomarańczy (7-8 owoców) 125 g cukru 125 g malin 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka różowego pieprzu 100 ml soku z pomarańczy podgrzać z cukrem, aż się rozpuści. Ostudzić.  Maliny przetrzeć przez(...)sitko. Do soku z cukrem dodać pozostały sok, przetarte maliny, kremówkę, mleko skondensowane, likier i zmielony lub roztarty w moździerzu pieprz. Wymieszać, schłodzić do temperatury lodówkowej. Przelać masę do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pudełka, zamrozić. Smacznego! Teraz pozostaje tylko mieć nadzieję, że w weekend pogoda dopisze. Bo powoli zaczynamy snuć ogrodowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 192

szczypta soli  Na masę sernikową :  1000 g (1 kg) twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego  4 żółtka  2 całe jajka 150 g cukru  200 g śmietanki kremówki 36% 200 ml mleka 3,2 % 25 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej  3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie) 50 ml oleju z pestek winogron  1 buteleczka(...)misie 6) wstawiamy do lodówki będą nam potrzebne nieco później. Żółtka powoli dodajemy do masy serowej. Miksujemy jedynie do połączenia, Następnie dodajemy do masy mleko ,olej, śmietankę kremówkę oraz przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną)oraz mleko w proszku, Mieszamy bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia i uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy mały

vaniliowoczekoladowa
O tym, dlaczego nie warto sprawiać sobie szczeniaka. I pistacjowo-niebiański creme brulee 174

smakiem. Do tego cukrowa skorupka na wierzchu i obiecuję, że od kokilki nikt Was nie oderwie. Spróbujcie koniecznie! Pistacjowy creme brulee Składniki: (na 4-6 porcji) 400 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka 5 żółtek 40 g cukru 95 g kremu pistacjowego dodatkowo: 4-6 łyżeczek cukru trzcinowego niesolone pistacje bez łupinek Kremówkę z mlekiem zagotować. W tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z bezami i malinami 121

żeby długo nie leżały. Składniki 5 żółtek 100 g cukru pudru 25 g cukru z wanilią 250 ml mleka 3,2% (lub lepiej - jeszcze tłustszego) 500 g zimnej śmietany kremówki 100-150 g malin 5 średniej wielkości bez + 1 do dekoracji Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mleko podgrzać w garnuszku, tak aby było gorące(...)mieszając łyżką. Masa lekko zgęstnieje. Nie gotować, mikstura powinna osiągnąć temp. ok. 75 st. C. Wystudzić do temp. pokojowej i następnie schłodzić w lodówce. Wymieszać masę mleczno-jajeczną z kremówką, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. 4-5 razy, co kilkadziesiąt minut miksować masę. Przed ostatnim zmiksowaniem dodać maliny i pokruszone bezy. Udekorować malinami i jedną pokruszoną bezą. Smacznego

Słodkie inspiracje
Pavlova leśna 180

samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor. Krem 300 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo owoce leśne (u mnie maliny i jeżyny) listki mięty do dekoracji Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę posmarować śmietaną z wierzchu. Udekorować owocami i listkami

Słodkie inspiracje
Tort karmelowo-czekoladowy 96

Nasączenie 80 ml kawy z ekspresu łyżka cukru łyżka rumu Kawę wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 250 g kremówki łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 250 g mascarpone Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone. Dodawać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Polewa karmelowa

Słodkie inspiracje
Lody speculoos 155

Bardzo dobre, puszyste lody bez jajek i bez maszyny na bazie kremu speculoos (prosty, trzyskładnikowy przepis znajdziecie tutaj - klik). Polane ciepłym sosem czekladowym (gorzka czekolada + kremówka) smakują wybornie. Składniki 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 150 g kremu speculoos 2/3 szklanki cukru pudru kilka pokruszonych ciasteczek speculoos Wszystkie składniki prócz ciasteczek zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przelać do pudełka z przykryciem

Słodkie inspiracje
Ananasek 202

szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa ananasowa: 1 puszka ananasów 1 l soku ananasowego 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa  2 łyżki cukru pudru wiórki białej czekolady - opcjonalnie  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białej dodajemy 6 łyżek wody, dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno(...)wlać zawiesinę budyniową. Masę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać pokrojone ananasy i wyłożyć równomiernie na biszkopcie. Odstawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę przygotować w 300 ml płynu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wlać tężejącą galaretkę. Masę rozprowadzić na budyniu ananasowym i schłodzić. Przed podaniem posypać startymi wiórkami białej czekolady

My simple kitchen
BABECZKI KAWOWE 159

łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki letniego mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + ok. 1,5 łyżki cieplej wody do rozpuszczenia kawy SKŁADNIKI NA KREM: 350 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej) 2 pełne łyżki mascarpone (zimnego) ok. 2 -3 łyżki cukru pudru (wg uznania) DODATKOWO: ciemne kakao do oprószenia kremu WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być(...)następnie wyłóż po porcji ciemnej masy.  Piecz babeczki około 20 - 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do ostudzenia. KREM: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.  Gotowy krem wyłóż szprycą lub łyżką na babeczki i oprósz kakao. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony