Babka kajmakowa 945Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną babkę studzimy w formie. Wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Kajmak na polewę przekładamy do rondelka. Dodajemy kremówkę. Podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika i do gorącej masy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy,aż do jej rozpuszczenia. Polewę rozprowadzamy po babce. Uwagi: Babka zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo
Smaki Na Talerzu
Cytrynowy sernik na zimno (Cheesecake al limone) 189harmonię smaku i aromatu. Serdecznie zapraszam :) SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy 200 g ciasteczek typu digestive 50 g masła Masa sernikowa 500 g mascarpone 300 g ricotty 200 g śmietany kremówki 150 g cukru pudru 60 g soku z cytryny 20 g żelatyny w listkach otarta sk ó rka z 1 cytryny Dekoracja 100 g kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii
La grande e la piccola cuoca
CYTRYNOWY PUSZEK 237warstwa z wiórek kokosowych i migdałów dodaje smaczka. Polecam Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500 ml gorącej wody 300 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 20 dag wiórek kokosowych 5 łyżek płatków migdałowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami
Z Majeczką w kuchni
CZEKOLADOWA CHMURA NIGELLI LAWSON 185tortownicę 23 cm 250 g gorzkiej czekolady 125 g masła 6 jajek 175 g cukru 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch kakao do posypania Rozgrzać piekarnik do 180 sp C . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Niespełnione zdolności kulinarne
Tort Śmietanowo-Waniliowy z Wiśnią 214puch, dodając po łyżce przestudzonego budyniu do uzyskania kremu. Krem Śmietankowy ¾ szklanki śmietany 18 % tłuszczu fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy, aby uniknąć zwarzenia się kremu) Nasączenie : sok z 3/4 cytryny 3 łyżki cukru
Domowe ciasta
Babka drożdżowa z marcepanem 179kakao 150 g marcepanu szczypta soli 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej/ albo aromat pomarańczowy/ 60 g masła polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 100 ml śmietany kremówki dekoracja: 2 łyżki płatków migdałowych kulki kokosowe z migdałem Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam
wesoła kuchnia
,,Ananasowa chmurka” 245zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony w kostkę ananas. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny Przygotowanie masy serowej: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę
Podróż w kulinaria
SERNIK SADZONE JAJKO 170połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń odsączone z syropu
Kuchnia MagdaLeny
SERNIK SADZONE JAJKO 170połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń odsączone z syropu
Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze ciasta na wielkanoc 169puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Ptysiowe rafaello Sernik jogurtowy z mango Jagodowo kokosowa pianka Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy
Cynamonowe szczęście
Panna cotta z sosem karmelowym 189zimowe buty i kurtki. Tak więc cześć kwietniu, cześć wiosno! Przepis pochodzi z książki "Kulinarne podróże po Europie", autorstwa Ulli i Hansa-Ove Ohlsson. Składniki: 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 50 g cukru 1 laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny Sos karmelowy: 150 g cukru 2 łyżki stołowe wody + 100 ml wody Przygotowanie: Śmietankę wlewamy
bistro mama
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową 197torty na każdą rodzinną imprezę. Poniżej znajdziecie przepis na jej ostatnie dzieło tort z kokosową wkładką i masą budyniową, a zatem jest idealną alternatywą dla klasycznych tortów opartych na kremówce Tort z kokosową wkładką i masą budyniową Składniki: Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe
PatiGotuje
Tort leśny mech z musem truskawkowym 206momentu, aż się nam rozpuści. Gorące przecieramy przez sitko. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. 3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa
kruche babeczki
Ciasto marchewkowe z kremem 185piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce. Gdy ciasto będzie już zimne przecinamy je na pół i zabieramy się za szykowanie kremu. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce ubijamy mascarpone, a następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy jedną częścią kremu
Kulinarne przygody Gatity
,,Snickers” 175cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na krem: 500 ml zimnej śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 śmietanfixy Dodatkowo: puszka masy kajmakowej Helio Przygotowanie masy orzechowej : Na głębszej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane
Podróż w kulinaria