ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:428/892)

2 propozycje z dżemem dla najmłodszych 164

prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody kilka listków mięty do dekoracji Żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 minut, a następnie lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i połączyć z serkiem. Do masy serowej przelać żelatynę, wymieszać. Odłożyć 1/3 masy, a do pozostałej części dodać 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego

Kraina Miodem Płynąca
CIASTO CZARNA POMARAŃCZA 762

Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO CZARNA POMARAŃCZA 762

Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem 157

średniej wielkości cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kurkuma w ilości mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki , bardzo płaskiej 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30 % 1 duża łyżka masła 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Piersi z kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości . Najlepiej zrobić niezbyt małą , tak żeby nie zgubić smaku mięsa

Ogrodnik w podróży
MUS CZEKOLADOWY Z SOLONYM KARMELEM 169

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozsypujemy cukier na patelni, dodajemy łyżkę wody, grzejemy aż zacznie się topić i będzie złoty ( nie mieszamy, tylko potrząsamy patelnią ). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, wlewamy kremówkę i znów podgrzewając mieszamy, aż zrobi się kremowy karmel. Solimy. Dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy. Studzimy, aż masa będzie letnia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka – delikatnie

Ostra na Słodko
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 190

sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 gałązki tymianku sól i pieprz do smaku 150 ml białego wytrawnego wina (Sauvignon blanc) 150 ml śmietanki kremówki (Crème fluide légère 12% tłuszczu) 1 garść posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła Wykonanie: Opłukane i osuszone filety pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, czosnek posiekać

Wino Francja Kuchnia
Jabłecznik cappuccino 190

dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki  i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 110 g kawy cappuccino czekoladowej 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki mleka  100 g czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które

Cynamonowe szczęście
Kaczka duszona w sosie pieczarkowym 146

szklanka białego słodkiego wina 3 szklanki bulionu ( może być z kostki bulionowej ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lepszy niż świeży bo mniej intensywny , czyli nachalny ) 150 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki sól , pieprz do smaku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Kaczkę dzielimy na dowolne kawałki . Na każdym nacinamy skórę . Na mocno rozgrzanej patelni układamy kawałki skórą do dołu

Ogrodnik w podróży
MINI TORCIKI ARBUZOWE (bez pieczenia) 227

lodówce, np.w filiżance. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Studzimy.  Z tabliczki czekolady odłamujemy 2-3 kostki i ścieramy je na tarce o małych oczkach. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywną masą. Następnie dodajemy małymi porcjami wystudzoną żelatynę, nie przerywając miksowania. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny
FIOLETOWA PANIENKA 184

miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą jagodową. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy z masą jagodową. Formę do ciasta lub tortownicę wykładamy biszkoptami, a następnie wylewamy na nie gotową masę. Wkładamy do lodówki. W tym czasie

Kuchnia MagdaLeny
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 176

słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem Wam, że to wyszło naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki

Kuchnia MagdaLeny
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 177

szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka masła 1 op. cukru waniliowego 200 g czekolady gorzkiej min. 70% 50 g orzechów laskowych Galaretka malinowa: 1 op. galaretki malinowej 300 ml gorącej wody

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 220

Delikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej

Kuchnia MagdaLeny
WALENTYNKOWY DESER Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ 160

deser, o ile przygotujemy sobie wcześniej galaretkę, np. na noc lub rano przed pracą. Bo samo przygotowanie deseru to raptem 10 minut! Deser ten wykonany jest na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem wiśni deserowych, gorzkiej czekolady oraz galaretki przygotowanej z herbaty Teekanne o smaku wiśni i czekolady, która dopełnia całości. Mój deser nie jest zbyt słodki, ale jego słodkość można

Kuchnia MagdaLeny
Scones 138

Przepis od Gin , ja natomiast zamieniłem kremówkę na jogurt naturalny i dodałem wiórki kokosowe, bo nie wszyscy w domu mogą jeść orzechy. Dodam, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo dobre. Składniki : - 300 g mąki, - 180 ml jogurtu naturalnego, - 80 g zimnego masła, - 1 łyżka cukru, - 1 jajko, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - garść wiórków kokosowych, - suszona żurawina

Przepisy Mikołaja

Proponowane wyszukiwania