Szybkie ciasto bez pieczenia z bananami 263galaretka ( smak dowolny, u mnie wiśniowa) opakowanie śmietany 36% cukier puder – wedle uznania puszka masy kajmakowej czekolada gorzka banany – obrać i pokroić, skropić cytryną Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i ubijać dalej. Do masy wsypać opakowanie galaretki i ubijać do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
Moje Wyroby
zupa-krem z pora i brokuła 163Składniki 1 duży ,lub 2 mniejsze pory 1 średnia cebula 2 marchewki 300-500g mięso na bulion sól do smaku 3 l wody 1/2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki kawałek selera 1 brokuł 1 pietruszka 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie Umyć pory,obrać marchewkę i pietruszkę. Do garnka włożyć mięso,marchewkę ,pietruszkę ,seler ,zalać wodą i gotować do miękkości .Na wierz
mojej kuchni
deser Kardynala 184soli cukier puder do posypania ciasto 2 jajka 4 żółtka 80 g cukru pudru skórka z cytryny (starta) 6 dużych łyżek m ąka krupczatka do prze łożenia 500 ml kremówki 30% 2 arkusze żelatyny =1 plaska łyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin
mojej kuchni
wielkanocna baba 155szkl. mąki ziemniaczanej 1 masło -250g 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 6 jaj 2- łyżki kakao Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła szkl. o pojemności 250 ml Wykonanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta
mojej kuchni
klopsiki z szafranem 155pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku , posiekane z ąbki 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej 1 łyżka papryki hojna szczypta szafranu sól 200ml śmietanka kremówka Wykonanie M ięso zmielone połączyć w misce z cebulą, czosnkiem, pietruszką i panko. Wymieszać ,aż dobrze do połączenia składników, dodać ubite jajko i wymieszać ponownie. Uformować małe klopsiki. Posypa
mojej kuchni
sernik piankowy 135rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 6 łyżek cukru pudru Wykonanie Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,odstawić do tężenia. Żelatynę rozpuścić. Połączyć tężejącą galaretki z żelatyną ,wymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół
mojej kuchni
ciasto marchewkowe 182orzechów włoskich 100g wiórków kokosowych 400g mąki 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka soli 1 łyżeczk a proszku do pieczenia olejek pomarańczowy 80-100ml śmietanka kremówka 30% 30dag s erek śmietankowy for ma 24x35 Wykonanie Ubić jajka z cukrem ma puszystą gładką masę .Nadal ubijając na wysokich obrotach dodać strumieniem olej
mojej kuchni
Ciasto Zemsta Teściowej 192płynnej galaretki wsypujemy mrożone wiśnie i mieszamy ( uwaga masa błyskawicznie tężeje, więc gdy tylko zacznie się ścinać wylewamy ją na ostudzone ciasto kruche). Składniki na warstwę śmietanową: 500 ml kremówki ½ szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia
Domowe ciasta
Ciasto 3bit 231pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 4 łyżki pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych
Domowe ciasta
Brzoskwiniowy tort ze śmietaną 18 % 226lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się jednak nie używać śmietany kremówki, gdyż moim zdaniem krócej zachowuje świeżość i czasem za bardzo zamula.. Ten torcik z mojego pomysłu został przygotowany bardzo spontanicznie: miało być owocowo, lekko i smacznie. No i moim skromnym
Domowe ciasta
Jagodowy Leśny Mech 209Witajcie po Świętach! Zapraszam Was dziś na nieco odmienioną, moim skromnym zdaniem bardziej odświętną wersję Leśnego Mchu. Tradycyjne szpinakowe ciasto przełożyłam dodatkowo frużeliną jagodową, a zamiast nieco zamulającej kremówki, przygotowałam masę na bazie 18%owej śmietany, śnieżki w proszku utrwalonej żelatyną. Ciasto mimo, że ucierane w połączeniu z tą masą wcale nie powoduje uczucia ciężkości, a jagody i borówki amerykańskie
Domowe ciasta
Śnieżynka 225latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przed Wami sernik tak aksamitny, że można z powodzeniem potraktować go jak kremówkę… Masa z gotowanego sera sprawdza się idealnie zarówno do biszkoptów, kruchych blatów, jak i do ciasta półfrancuskiego, które zastosowałam w "Śnieżynce". Mniej słodka od oryginalnego sernika gotowanego. Najtrafniejszym porównaniem będzie
Domowe ciasta
Masło daktylowe 164krem na kanapki, który ma w składzie cukier i inne dodatki i znalazłam - masło daktylowe ! Przepis wyszukany tutaj . Składniki: 100 g suszonych daktyli 100 g masła 100 ml śmietany kremówki W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietaną. W tym czasie siekamy daktyle. Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekane daktyle i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy na gładką masę, przelewamy
Na moim talerzu
Rurki z kremem 164szybko, dodałam łyżeczkę soku cytrynowego i dwie łyżki cukru pudru i kilka minut ubijałam mikserem. Użyłam puszki 300 ml i kremu było w sam raz. Można ubić zwykłą śmietanę kremówkę z cukrem lub użyć kremu karpatkowego. Mmm Pycha! Kliknij lubię
Na moim talerzu
Tort z wiśniami 209mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy
Na moim talerzu