Panna cotta z kisielem z tapioki i soku 142Deser na bazie kremówki, tapioki i soku jest niezwykle prosty, szybki do przygotowania, a przede wszystkim smaczny
Przepisy Kulinarne
Krem budyniowy bez budyniu, łatwy przepis 435window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowany krem może być już użyty od razu do nadziewania np. napoleonek, tarty owocowej czy też rurek. Jeśli potrzebujemy krem bardziej delikatny np. do tortów , ptysiów lub kremówek trzeba jeszcze ten krem (schłodzony) połączyć z 200 ml słodkiej śmietany lub serkiem mascarpone.Wystarczy ubić te 2 składniki mikserem z widełkami. Oczywiście wszystkie smaki są dozwolone SMACZNEGO
zielonacukinka
Mini serniczki z serem ricotta i pastą sezamową 174łyżeczki pasty sezamowej 6 ciasteczek owsianych typu sasanki 5 łyżeczek cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40g 1 jajko 1 pomarańcza 5 łyżeczek kakao 80 ml śmietanki kremówki 30% maliny i listki melisy do dekoracji +dodatkowo: forma na muffinki i papilotki PRZYGOTOWANIE mini serniczków: W foremce na muffinki umieszczamy papilotki. Ciasteczka owsiane drobno kruszymy i wsypujemy do papilotek
kulinarnyJa
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 204pieczarkowy w wersji bezglutenowej, przygotowany na bulionie, z dodatkiem śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie
Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 204pieczarkowy w wersji bezglutenowej, przygotowany na bulionie, z dodatkiem śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie
Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym 213szczypta soli nadzienie : 0,5 kg pieczarek 3 średnie śląskie kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka spiczasta 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej dodatkowo : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej
Ogrodnik w podróży
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 187mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka
Słodkie okruszki
Ciasto Oczy Carycy 381biszkoptów 200ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) Ciasto jasne: 1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej
Mała Cukierenka
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 154niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przecięte ząbki czosnku i wsypujemy ryż. Podsmażamy go dosłownie przez minutę, a następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym
Raj dla Podniebienia
WIŚNIOWA FANTAZJA 188masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka) 150g cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka: reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko
Słodki Zakątek
Sernik z białą czekoladą i borówkami-zamiast borówek-żurawina 268borówek ( ja mam żurawinę ) 1 limonka masa serowa 1 kg sera tłustego twarogu zmielonego 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 szklanka kryształu 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka śmietany kremówki 1 limonka wykonanie spód – ciasteczka rozdrobnić w blenderze, dodać do nich stopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy -ja miałam 24 cm wymiary .Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ugnieść
Moje Wyroby
Muffinki korzenne z kremem z mascarpone 196łyżki miodu 125 ml oleju roślinnego 150 ml jogurtu 1 i 1/2 łyżka rumu (ewent. mleka) Krem : 250 g zimnego serka mascarpone 125 ml zimnejśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru wanilinowego Do dekoracji: Owoce granatu Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek
Moja Mama Gotuje
Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 185wywarem w garnku. Włączamy gaz, zagotowujemy, gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, następnie wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zamiast śmietany kremówki możemy użyć śmietanę 18%. Możemy pominąć dodatek cebuli do pulpetów. Artykuł Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.pl
MASA BUDYNIOWA – do ciasta 179Przepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :). Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na formę 33×22 cm: 450 ml mleka 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml mleka
Słodki Pomysł
Gruszki w winie 157dobrze podgrzać ale nie zagotować wina po czym gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Ugotowane gruszki pozostawić w winie do wystygnięcia. Podawać na zimno z odrobiną śmietany kremówki lub lodami. Gruszki w winie Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując gruszki w wywarze z wina. Gruszki w winie Użyłam czerwonego wina Sauvignon blanc. Gruszki po jakie sięgnęłam były
mecooks