Biszkoptowy puszek dla leniwych 157szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 650 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżki cukru lub do smaku 2 galaretki brzoskwiniowe lub jakie macie 500 ml przegotowanej wody Blaszka tradycyjna duża Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno
Sama słodycz i szczypta chili
Domowe kokosanki, czyli jak wykorzystać resztki ciasta 218się upiekło. Przepisy na polewy do ciast Polewa z czekolady 200 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, deserowa - nie może być nadziewana) rozpuścić w 100 ml podgrzanej dość mocno śmietany kremówki. Polewa kakaowa 150 g masła 5 lekko czubatych łyżek gorzkiego kakao 80 ml mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewając na niewielkim ogniu połączyć razem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik kokosowy Bounty na zimno 192cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego 1 szklanka śmietanki kokosowej* 50 g wiórków kokosowej 14 g żelatyny + 50 ml wody Wierzch: 100 g mlecznej czekolady 80 ml kremówki 30% chipsy lub wiórki kokosowe Wykonanie: Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając do jej dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Do miski wkładamy
Kulinarne przygody Gatity
Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką. 171podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml. Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek. Owoce mogą być świeże jak i mrożone. Ciasto można pokroić na około 30 porcji
Izabelawkuchni
DOMOWE MASŁO ZE ŚMIETANY- ŁATWO I SZYBKO 111domowy chlebek lub bułka to tylko z takim masłem. Masło wychodzi zwarte, śmietankowe, aromatyczne. Tajemnicą dobrego masła jest dobra śmietana, najlepsza 36% albo więcej. Składniki: * 330 ml śmietany kremówki nie mniejszej niż 36% * miska dość wysoka * mikser * sitko * woda do przepłukania masła Wykonanie: Schłodzoną śmietanę przelać do miski, mikserem ubijać śmietanę, najpierw ubije się na konsystencję kremu, ale trzeba
Zrób to smacznie
TORCIK TRUSKAWKOWY 144miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia
Kuchnia w oparach
Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami 175minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut. Następnie wyjąć blaty bezowe z piekarnika i całkowicie ostudzić. Mascarpone, bardzo zimną śmietankę kremówkę i kajmak ubijać razem przez około 2 minuty na puszysty krem. Następnie dodać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim blatem i udekorować wg uznania. Ja udekorowałam
Smaki Armine
Mini serniczki z solonym karmelem 251białego półtłustego, zmielonego dwukrotnie 100 g drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego Sos karmelowy: 50 g cukru 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spody do babeczek: 1. W misie blendera umieszczamy pokruszone herbatniki. Dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy do powstania masy z ciastek
W kuchni Katie
Ekspresowy Ajerkoniak - wielkanocny likier jajeczny 191sercach, świeżości myśli i chęci do życia! :) a Ajerkoniak na 500ml Potrzebujesz: 5 świeżych żółtek jaj 125g cukru pudru 150ml czystej wódki 1 laska wanilii 200g śmietanki kremówki Sposób przyrządzenia: 1. W metalowej misce ubijaj żółtka z cukrem pudrem na gęstą, jasną i puszystą masę (ok.8min.). 2. Przekrój laskę wanilii na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do jajek
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort śmietankowy z mascarpone i owocami 239swoich gości i dlatego dzielę się z Wami przepisem, Tort nie wymaga szczególnych umiejętności,ani dużo pracy. SKŁADNIKI: biszkopt z 5 jaj(przepis podany już wcześniej) 3 śmietany 30%(kremówki) 1 opakowanie 500ml maskarpone 4 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru 1/2 cukry waniliowego WYKONANIE: biszkopt dzilimy na trzy krążki śmietanę ubijamy, cukier mieszamy ze śmietan fixem
Kuchnia Beaty
Karmelowy Mazurek Wielkanocny 165wspólne dekorowanie. Składniki: ciasto 4 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowej 25 dag masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa kremowa 500 ml śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfixu masa karmelowa puszka słodzonego mleka skondensowanego do dekoracji migdały orzechy cukierki czekoladowe Przygotowanie: mleko skondensowane w puszce umieszczamy w garnku
Niezły Młynek
Sernik waniliowy 212twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu) 200 g serka mascarpone 200 g (1 szklanka) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 5 jajek 125 ml śmietanki kremówki 36% wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej) WIERZCH: 250 ml śmietany kwaśnej i gęstej
Smakowity Blog Kulinarny
Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną 191takiej “surowej” wersji (bita śmietana), postanowiłam, że moje ciasto ze szpinakiem podam z wegańską bitą śmietaną , czyli śmietaną ubitą z mleka kokosowego. Wy oczywiście możecie ubić zwykłą kremówkę z łyżką cukru pudru. Poniższy przepis na “ Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera ” nie jest tym, który opracowywałam tyle miesięcy. To jest szybsza i łatwiejsza wersja, bo ciasto
Moja Delicja